2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Akár már az év végére lehet oltás a koronavírus ellen: ha minden jól megy


Kinevezett egy vezető gyógyszert a Pfizer a koronavírus ellenszerének kutatásában - mondta el az amerikai gyógyszercég tudományos vezetője. Egyelőre a preklinikai fázisban vannak a tesztelések, a harmadik negyedévben indulhatnak el a klinikai tesztek, embereken - ígéri. Közben vakcinát is fejleszt a Pfizer egy német céggel karöltve, és ha minden jól megy, akár az év végére több millió vakcina rendelkezésre állhat.


Egy lehetséges antivirális szert nevezett ki az amerikai gyógyszergyártó, a Pfizer a koronavírus ellenszerének fejlesztésében a vezető készítménynek - árulta el a CNBC-nek a vállalat tudományos vezetője, Dr. Mikael Dolsten. Ha hatékonynak bizonyul, akkor a betegség korai fázisában kezelnék a gyógyszerrel a kórházi kezelésre szoruló embereket.

Egyelőre a preklinikai fázisban járnak a tesztelések, de ígéretesek - álltja Dr. Mikael Dolsten. A gyógyszer a vírus terjedését hivatott megfékezni a szervezetben. Az eredeti tervek szerint az év végén kezdődtek volna a klinikai tesztelések, de annyira jól haladnak, hogy akár a harmadik negyedévben is elindulhatnak, néhány hónapon belül.

Nem csak gyógyszeren, de oltóanyagon is dolgozik a Pfizer a német BioNTech nevű biotechnológiai céggel karöltve.

Múlt hónapban jelentették be együttműködésüket, a tervek szerint április végén kezdődnek a tesztelések embereken. Ha hatékony lesz a vakcina és a szabályozó hatóságok is szabad utat engednek nekik, akkor 2020 végére már több millió dózis oltóanyag előállítását ígérik, ami sokkal gyorsabb, mint a korábban emlegetett 18 hónapos időtáv. A Pfizet árfolyama 2,3 százalékot emelkedett tegnap az amerikai tőzsdén, kissé felülteljesítve a vezető indexeket. Idén közel 10 százalékot esett a papír.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked