16 °C Budapest
Crash car side view

Így spórolnak súlyos pénzeket az élelmes autósok: teljesen legális, bárki élhet vele

2023. április 25. 15:29

A MABISZ által nemrég közzétett adatok alapján az évek óta csökkenő tendenciát mutató autólopások száma is némiképp emelkedni kezdett az elmúlt években. Mindeközben az alkatrész- és nyersanyaghiány, valamint az új autókat érintő hosszú várólisták, továbbá az üzemanyag, a javítások és a használt autók árainak emelkedése miatt egyre többe kerül ma autótulajdonosnak lenni. Éppen ezért különösen fontos, hogy ne kockáztassunk, és a kötelező gépjármű-biztosítás (kgfb) mellett cascóval is rendelkezzünk, hiszen enélkül egy-egy ilyen káresemény hatalmas összeggel növelheti tovább az anyagi terheket.

Sámos kár érheti autónkat, és casco biztosítások kapcsán káronként az 500 ezer forintot is megközelíti az átlagos kifizetés - derül ki az Allianz Hungária 2022-es gépjármű-biztosítási statisztikáiból. A casco esetében a rangsort vezető törés- és üvegkárok együttesen az összes kárigény és kifizetés csaknem 90 százalékát tették ki a tavalyi évben, és a jégveréskárok száma is jelentős volt.

Bár olyan időszakot élünk, amikor a legtöbben próbálják megfogni a pénzt ott, ahol csak lehet, a gazdasági nehézségek ellenére nem érdemes spórolni a gépjármű-biztosításon és a legolcsóbb opciót választani, illetve beérni csak a kötelezővel. Amikor biztosítást választ valaki, fontos, hogy ne csak az árat nézze, hanem a mögötte lévő szolgáltatásokat is, legyen szó akár hagyományos, akár elektromos autókról. Az online kalkulátorunkkal például egyszerűen összehasonlíthatók a különféle biztosítási csomagok, ráadásul kedvezményeket is biztosítunk elektronikus szerződés, illetve a kgfb és a casco együttes megkötése esetén. Utóbbinak az is előnye, hogy így a szerződő számára lényegesen egyszerűbbé és átláthatóbbá válik a szerződéssel kapcsolatos ügyintézés

– mondta Töreky Gábor, az Allianz Hungária Zrt. gépjármű-biztosítási portfóliómenedzsment osztályának vezetője.

A szakértő szerint tévhit, hogy a kgfb esetében nem számít a szolgáltatás, hiszen – például, ha egy baleset során mi vagyunk az okozók, és utasaink is megsérülnek, arra is a saját járművünkre kötött felelősségbiztosítás nyújt szolgáltatást. Emellett már a kgfb biztosítások is tartalmazhatnak olyan assistance szolgáltatásokat, amik nagy segítséget jelenthetnek egy baleset esetén. Az ár mellett minden esetben fontos annak is utána nézni, hogy a kiválasztott biztosító milyen kárrendezési szolgáltatást nyújt, milyen lehetőségek vannak a kár bejelentésére, milyen határidőket vállal, meddig kell nélkülöznünk az autónkat, és milyen kárrendezési hálózattal rendelkezik.

Segít a biztosító A-tól Z-ig

A biztosítások az alapcsomagoktól a teljes körű védelmet kínáló csomagokig terjednek, amelyek fedezetet nyújtanak a szerződő által okozott, vagy váratlan események hatására bekövetkezett károkra is. Ám az alapcsomagok esetében is van olyan, ami díjmentes assistance szolgáltatást és jogi segítséget nyújt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az assistance szolgáltatásból is létezik többféle konstrukció. Alapesetben általában helyszíni műszaki segítségnyújtást tartalmaz (és ha a járművet nem sikerül a feltételekben rögzített időkereten belül működőképes állapotba hozni, akkor a legközelebbi javítóműhelybe vontatást, utas szállítást) baleset és/vagy műszaki meghibásodás esetére. A bővített verzió az alapszolgáltatáson túl viszont már olyan lehetőségeket is tartalmaz, mint a cseregépjármű biztosítása, elszállásolás vagy hazautaztatás, abroncscsere, üzemanyagfutár, utaztatás a megjavított vagy megkerült gépjárműhöz, roncseltávolítás vagy szervezési szolgáltatás. Elektromos autó akkumulátorát érintő károk esetén pedig nemcsak a tartozékokat, mint a töltőkábel, fali töltőegység árát téríti meg a biztosító, hanem az akkumulátor lemerülése esetén mobil töltést vagy vontatást is biztosít a legközelebbi töltőállomásig

– fejtette ki Töreky Gábor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem