35 °C Budapest
Close-up Of Robber In Hood Using The Red Crowbar To Open The Glass Window

Térképen a hazai lakásbetörések: meglepő, mire utaznak most a tolvajok

2022. március 27. 07:01

A fővárosban történt a legtöbb lakásbetörés és betöréses lopás 2020-ban. A hatósági statisztikák szerint ugyanakkor mindkét bűncselekmény esetében Zala megye a legbiztonságosabb, legalábbis itt regisztálták a legkevesebb esetet. Korábban a biztosítótársaságok azt is elárulták, hogy milyen értéktárgyakra utaznak leggyakrabban a bűnözők, és az is kiderült, hol keresik először a szajrét a lakásban.

A járvány első évében igencsak visszaesett a betöréses lopások száma hazánkban a bűnügyi adatokat összesítő PRE-STAT statisztikái szerint. Ugyanis mialatt 2020-ban csak 11 ezer ilyen esetet regisztráltak, addig 2016-ban még 23 ezernél is több betörés történt.

Ha tízéves távlatban vizsgáljuk a hazai betörési statisztikákat, akkor látható, hogy bő egy évtized alatt negyedére esett vissza a bűnesetek száma itthon. Hasonló a helyzet a lakásbetörésekkel is, amelyekből 2020-ban 6983-at regisztráltak, 2018 előtt pedig még négyszámjegyű volt az esetszám Magyarországon.

Ami a megyei bontást illeti, lakásbetörések tekintetében a legsűrűbben lakott főváros vezet 1274 esettel, második Pest megye 903-al, Borsodban pedig 812 ilyen bűncselekményt regisztráltak a magyar hatóságok.

A lista másik végén Zala megye áll 63 lakásbetöréssel, Komárom-Esztergomban 83 esetet jegyeztek vel, Csongrád-Csanádban pedig 91-et.

Ha a betöréses lopásokat nézzük - itt ugye nem feltétlenül magánlakásokba hatoltak be a bűnözők -, akkor szintén Budapest vezet 1846 bűncselekménnyel, a második pedig Borsod, ahol 2020-ban 1394 betöréses lopást regisztráltak. A harmadik Pest megye 1368 esettel, a többi megyében pedig már ezer alatti számokat mértek.

A legkevesebb ilyen bűncselekmény szintén Zalában történt, 166 darab, de Csongrád-Csanádban (168) és Vas megyében (169) sem történt sokkal több betöréses lopás.

Itt keresik leggyakrabban a szajrét

Ha már megtörtént a baj, a kár valamennyire enyhíthető, ha van lakásbiztosításunk, ugyanis a legtöbb ilyen konstrukció védi az ügyfeleket a betőrés ellen, a biztosítő megtéríti a kárunkat. A társaságok korábban azt is elárulták, hogy milyen értéktárgyakra utaznak a hazai bűnözők, tapasztalataik szerint mik azok, amik leggyakrabban eltűnnek a magyar lakásokból, házakból.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Groupama szerint a betörések "súlya", kárhányada csökken az elmúlt évtizedekhez képest, ugyanis ma már megfizethetőek azok a vagyontárgyak, melyek korábban nem, vagy nehezen voltak elérhetőek, ezért a standard betöréses lopásból jellemzően eltulajdonított vagyontárgyak sora csökken. Ugyanakkor még mindig vannak olyan értékek, amelyeket előszeretettel tulajdonítanak el a betörők. Ezek pedig nem mások mint:

  • ékszer,
  • otthon tárolt pénz, nemesfém  - sajnos gyakran maguktól a károsultaktól jut el az információ az otthon tárolt értékes vagyontárgyakról olyanok részére, ahová nem kellene,
  • laptop - jobb minőségűek elsősorban,
  • épülő, de már lezárt lakóépületből a közvetlenül a beépítés előtt letárolt gépészeti berendezések,
  • melléképületekből a motoros kéziszerszámok - jellemzően ezekből is a jobb minőségűeket keresik,
  • egyedi, nagyértékű vagyontárgyak, ha vannak, például értékes hangszer.

Az Allianz szerint a digitális technológiák elterjedtsége miatt egyre nagyobb arányt képviselnek az okos eszközök terhére elkövetett lopások is. E körben az okosotthon felszerelések, a smart játékok és még a smart pet eszközök is célpontjai lehetnek a betöréseknek. Mindemellett találkozunk szezonalitással is, például a téli disznóvágási időszakban nem egyszer a mélyhűtőben tárolt élelmiszerek bánják a betörők látogatását. Hozzátették: az elkövetők körében a készpénz a legkedveltebb, de a betörők szívesen visznek nagy értékű elektronikai eszközöket is (tévék, laptopok, mobiltelefonok stb.). De ugyanígy gyakori szerintük a családi ékszerek eltulajdonítása is.

Az Aegon listáján a készpénz, illetve az elektronikai kütyük mellett szerepelt még a márkás órák, illetve a nívós ruházat is, amire a rosszfiúk szívesen utaznak. A biztosító emellett elárulta, hogy

kisebb értékű betörésnél a hálószobában, a nappaliban a szekrényekben keresik a készpénzt, az ékszereket a tettesek. Nagyobb értékű betörés károknál a fali széfet, a pénzkazettát keresik.

A K&H ügyei azt mutatják, hogy az eltulajdonított tárgyakban az elmúlt évhez képest nem történt változás, még mindig a készpénz, ékszerek, laptopok, tabletek, mobiltelefonok, kerti gépek és kisebb műszaki cikkek a leggyakoribb tételek

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 29. 14:32
A Mediaworks megyei lapja a bíróság szerint valótlanságot közölt Jakab Péter volt pártelnökről.
Holdblog  |  2022. június 29. 09:59
A magyar jegybank elég határozottan lépett kedden, és üzenetet küldött a piac szereplőknek, hogy nem...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?