11 °C Budapest

Nem fizet a biztosító? Itt a megoldás

Pénzcentrum
2013. október 16. 05:22

Azért kötünk biztosítást lakásunkra, hogy ne saját zsebből kelljen fizetni az esetleges károk költségeit. Sokaknak mégis csalódniuk kell, hiszen egy fityinget sem látnak, amikor a szomszéd kutyája széttépi a kerti bútorokat. De van biztosítás, ami a hasonló károk esetén is fizet. All-Risk biztosításnak hívják.

Tradicionálisan az ingatlan számít legnagyobb hosszú távú befektetésnek, érdemes megvédeni. Nem csak a lakást, de a benne lévő értékeket is érdemes bebiztosítani, sőt időről időre újra felmérni megszerzett vagyontárgyaink értékét, egy hasonló lajstrom után aktualizálni, szükség esetén újrakötni biztosításunkat. Ennek szükségességét egyre többen ismerik fel, a hazai ingatlanállomány nagy része biztosítva van valamilyen szinten. A rendszeres felülvizsgálat és újraértékelés kár esetén kifizetődő, amikor a kárösszeg megállapítására kerül sor. Sokan meglepődnek például, hogy a meglovasított házimozit nem fizeti ki a biztosító, hiszen a szerződést kis túlzással még akkor kötötték, amikor színes tévéről is csak álmodoztak a legtöbben. A legjobb, ha minden évben egyszer vagy legalább nagyobb értékek vásárlásakor aktualizáljuk a szerződésünket. Ha hőszivattyú, napkollektor, szélturbina van az udvaron - ezeknél az értékes berendezéseknél kiemelten fontos a biztosítás, érdemes olyan szerződést kötni melyek ezekre az eszközökre is nyújt fedezetet.

A legalapvetőbb tehát, hogy az elemi károk esetére legyen biztosításunk. De akinek nem elég az elemi károk elleni védelem és nagyobb biztonságban szeretné tudni az értékeit, az kiterjesztheti biztosítását további kockázatokra is. De akár köthet All-Risk biztosítást is, ami olyan esetekben is fizet, amire egy egyszerű szerződés nem nyújt fedezetet.

Előfordulhat, hogy olyan káresemény ér minket, amire előzetesen nem is gondoltunk egészen addig, amíg meg nem történt a baj. Legtöbben ezért spórolnak is a biztosításukon. De mi van, ha a szomszéd kutyája alagutat ás a kertünkbe és széttépi a kerti locsolót és a nyáron vásárolt vadi új kerti bútorokat? Akinek nincs All-Risk biztosítása az épp az ilyen esetek után kezdi el a sokszor véget nem érő háborúskodását a szomszéddal, aki vagy megfizeti a keletkezett árt vagy leginkább nem.


Az All-Risk, azaz öszkockázati biztosítás ilyen esetben is segít. Tehát nem csak a klasszikus káresemények (mondjuk egy ablak betörése, csőtörés, stb.) ellen véd, hanem sokkal szélesebb körű, komplexebb megoldást nyújt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a klasszikus lakásbiztosításokkal ellentétben nem kell eligazodnunk a biztosító által meghatározott biztosítási események és kizárások (azaz a nem térülő események) sorában, hanem egy listában megtaláljuk azon káreseteket, amelyekre e szerződések nem vonatkoznak.

Miben segíthet az All-Risk?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az All-Risk biztosítás elsősorban azoknak ajánlható, akik sokféle káruk megtérítését várják el a biztosítótól, cserébe elfogadják az átlagosnál magasabb biztosítási díjat. Az ilyen fedezet azok számára jó megoldás, akik nem tudják pontosan meghatározni milyen kockázatokat éreznek veszélyesnek, hiszen ez a biztosított vagyontárgyakat ért bármilyen kárra fedezetet nyújt, a szerződési feltételekben meghatározott kizárások kivételével. Érdemes olyan All-Risk biztosítást választanunk, amely tartalmaz felelősségbiztosítást is.

Milyen kivételek lehetnek?

Érdemes átnézni az All-Risk biztosítások szerződéseit is. Ezekben egy listában foglalják össze, hogy milyen esetekben várjuk hiába a kártérítést. Ilyen káreseményeket találunk itt, amit például egy polgárháború vagy egyéb katonai támadás okoz. Több szerződés az atomsugárzás okozta károkra sem fizet, még rengeteg hasonló ritkának nevezhető eseményt találhatunk különböző biztosítók szerződéseiben. Egy dolog viszont közös ezekben. Nem fizet a biztosító, ha saját hibánkból, nem megfelelő használat miatt keletkezik kár. A legalapvetőbb elvárás az is, hogy minden lehetőt megtegyünk ennek elkerülésére. Például, ha a rabló nyitott ajtón keresztül, erőszak nélkül jut be az otthonunkba nem valószínű, hogy egy fillért is kapunk, hiába van drága All-Risk biztosításunk.

Várjuk az olvasói leveleket!
Ezen a héten olvasóinknak lehetőséget biztosítunk arra, hogy lakásbiztosítással kapcsolatos kérdéseiket feltehessék egy biztosítási szakértőnek. A felmerülő kérdéseket 2013. október 16-án délig várjuk a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre! A kérdésekre adott szakértői válaszokat 2013. október 18-án közöljük oldalunkon!

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem