9 °C Budapest

Lakásbiztosítás lépésről lépésre: ezt jobb, ha tudod

Pénzcentrum
2012. október 14. 10:00

Amikor lakásbiztosítási szerződést kötünk, gyakran találkozhatunk számunkra eddig ismeretlen szavakkal. A Groupama Garancia szakértői most segítenek nekünk, hogy könnyebben eligazodjunk a szakszavak között.

Biztosítási tartam: A biztosítási szerződést határozatlan vagy határozott időtartamra lehet megkötni. A biztosítót a kockázatviselés kezdetétől a kockázatviselés teljes tartamára megilleti a díj.

Kockázatviselés kezdete: A kockázatviselés lényege tehát, hogy a biztosítási védelem ettől az időponttól illeti meg az ügyfelet. A kockázatviselés biztosítási ajánlaton feltüntetett kezdő időpontja - fő szabály szerint - nem lehet korábbi, mint a biztosítási ajánlatnak a szerződő általi aláírását követő nap 0. órája. A felek azonban megállapodhatnak ettől eltérő, későbbi kockázatviselési kezdő időpontban is. Fő szabály még, hogy a kockázatviselés akkor kezdődik, amikor átutaljuk az első biztosítási díjat a biztosítónak. Írásbeli megállapodás esetén a kockázatviselés a díjbefizetés előtt is megkezdődhet.

Alulbiztosítás:
A biztosítási összeg megállapításának alapja az újérték-elv, vagyis épületek esetében azok teljes újjáépítési költségét, az ingóságok esetében azok új állapotban történő, újrabeszerzési értékét kell figyelembe venni a biztosítási összeg megállapításához. Erre azért van szükség, mert ha az adott biztosított vagyontárgy károsodik, a biztosítási szerződésnek elegendő fedezetet kell tartalmaznia ahhoz, hogy azt a káreseményt követően pótolni lehessen.

Ha a biztosítási összeg alacsonyabb, mint a vagyontárgyak új értéke, akkor a biztosító a keletkezett kárt csak olyan mértékben téríti meg, ahogy a biztosítási összeg az újraépítés, újrabeszerzés költségéhez aránylik. Időnként nem árt felülvizsgálni meglévő lakásbiztosítási szerződésünket, hiszen az évek során új vagyontárgyakkal bővülhet otthonunk, amelyeket szintén fedezet alá kell vonni. Ez a vagyon érték nyomon követése.

Védettségi szint: Otthonunk védettségi szintje attól függ, hogy milyen épületszerkezetekkel, nyílászárokkal és milyen minőségű vagyonvédelmi eszközökkel védjük féltve őrzött vagyontárgyainkat.

Az első lépés minden esetben, hogy fel kell mérni a lakásában lévő vagyontárgyak értékét, különös tekintettel a betörésveszélyes értékekre (pl. ékszerek, számítástechnikai, híradástechnikai, fotó-optikai és szórakoztató elektronikai eszközök) és az ingatlanban lévő vagyonérték alapján kell meghatározni a betörés elleni védelem optimális szintjét, mert csak akkor számíthatunk megfelelő kártérítésre.

Érdekmúlás:
Érdekmúlásnak nevezik azokat az eseteket, amikor a biztosítási szerződés hatálya alatt a biztosítási érdek megszűnt, például a biztosított eladta lakását vagy a vagyontárgy megsemmisült és emiatt biztosítási esemény már nem következhet be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az újérték elve: Újérték alatt a biztosított vagyontárgy helyreállítási, újra beszerzési vagy újraépítési költségét értjük.

Indexálás:
Az indexálás - más néven értékkövetés - során, az újérték-elv alapján a biztosító a biztosítási összeget a biztosítási évfordulót megelőzően a következő biztosítási időszakra az átlagos árszínvonal változásához igazítja, ezzel arányosan változik a biztosítás díja. Ez azonban csak általános értékkövetés, így ha vagyonunkban ezt meghaladó mértékű változás áll be, érdemes a biztosítónál bejelenteni a vagyonértékben bekövetkezett változásokat. Amennyiben ezt nem tesszük meg, nagyobb vagyonösszegbeli változásnál könnyen alulbiztosítottá válhatnak vagyontárgyaink.

Kárbejelentési kötelezettség: A káresetet bekövetkezésétől vagy a kár tudomásunkra jutásától számított határidőn belül a biztosító felé be kell jelenteni. A megszabott határidő szerződésenként változhat, de általában vagyonbiztosítások esetén 2 munkanapon, személybiztosítások esetén pedig 8 munkanapon belül meg kell történnie.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm