Close up of a charging electric car. Copy space

Ezt eddig nem verték nagy dobra az elektromos autókról: sokkal jobban szennyeznek, mint a hagyományos kocsik?

2024. március 5. 15:12

Egy friss jelentés szerint az elektromos járművek a fékek és gumiabroncsok nagyobb kopása miatt több szennyező részecskét bocsáthatnak ki, mint a benzinüzemű autók, ami egészségügyi problémákhoz vezethet, ám további kutatások szükségesek a pontos különbségek meghatározásához - számolt be a DailyMail.

Egy frissen napvilágot látott jelentés szerint az elektromos járművek esetében a fékek és gumiabroncsok által kibocsátott szennyezés mennyisége jelentősen meghaladhatja a benzinüzemű autókét. A 2022-ben közzétett, de a Wall Street Journal egyik cikkében újra említett tanulmány szerint ezek a részecskék akár 1850-szer többet is kitehetnek, mint amit a modern kipufogórendszerek szűrői által csökkentett kibocsátás jelent.

A tanulmány rámutat arra, hogy az elektromos autók súlya átlagosan 30%-kal magasabb, mint a hagyományos benzinüzemű társaiké. Ez fokozza a fékek és gumiabroncsok kopását, ami több apró, potenciálisan mérgező részecskét juttat a levegőbe. Hesham Rakha, a Virginia Tech professzora szerint ezek az állítások csak részben helytállóak. Elmondása szerint bár az elektromos járművek valóban nehezebbek, így több mikroműanyagot bocsátanak ki, hasonló problémák merülhetnek fel nagyobb méretű hagyományos járműveknél is.

Rakha és kutatócsoportja jelenleg terepvizsgálatokat végez annak érdekében, hogy pontosabban megállapítsák az elektromos és benzinüzemű autók mikroműanyag-kibocsátásának mértékét. Bár még nem rendelkeznek konkrét adatokkal, Rakha azt várja, hogy a különbség nem lesz jelentős. Az Emissions Analytics által végzett kutatás további betekintést nyújt ebbe a kérdésbe. A cég vizsgálatai során megfigyelték, hogy minél nagyobb egy jármű súlya, annál intenzívebben kopnak a gumiabroncsai. Az elektromos autók esetében ez főleg az akkumulátorok nagy tömegéből adódik.

A jelentés hangsúlyozza továbbá azt is, hogy míg az új benzinüzemű autókat egyre "tisztább" technológiákkal látták el - például részecskeszűrőkkel - addig az elektromos autók esetében fennmaradnak bizonyos környezeti aggodalmak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Emissions Analytics által gyűjtött adatok alapján világossá válik: ahogy egyre többen választanak nagyobb és nehezebb járműveket - legyen szó akár elektromos vagy hagyományos meghajtásról - úgy növekszik a gumiabroncsokból származó részecskeszennyezés problémája is. Ez pedig hozzájárulhat mind a légszennyezettséghez, mind pedig a mikroműanyag-okozta vízi szennyeződéshez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm