20 °C Budapest
Gothenburg, Sweden - May 23 2023: White 2021 Skoda Octavia at a parking lot.

Ezek a használt kocsik most a magyarok kedvencei: már nem a Suzuki a favorit?

2024. január 15. 08:10

A magyar vásárlók legtöbbje maximum 5 millió forintot szeretne költeni az autókra, de nem ritka a legfeljebb 1 milliós kiadást tervezők száma sem. A legtöbben márkák szerint a Toyota, a Volkswagen, a Ford, a Suzuki és az Opel személyautókra kerestek rá tavaly az egyik hazai autóértékesítési portálon, ez az öt márka teszi ki a célzott márkakeresések 35 százalékát. A modellek közül a Skoda Octavia, az Opel Astra, a Ford Focus, a Toyota Yaris, illetve a Volkswagen Golf voltak a keresési favoritok - írja a HelloVidék.

Milyen autót vehetünk, ha nincs számottevő megtakarításunk, vagy csak nem akarunk túlköltekezni? Hány éveset? Mekkora mértékű volt a drágulás tavaly? A HelloVidék kérdéseire Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója válaszolt. 2023-ban a belföldi használtautó-adásvételek száma nagyjából a 2022-es szintet hozta (820-830 ezer átírás történt), ugyanakkor a használtautó-import több mint 16 százalékkal esett vissza, egészen pontosan 105662 használt személyautót helyeztek itthon forgalomba, és ezzel hosszú idő óta először fordult elő, hogy több új autó (107720 darab) kapott rendszámot az év során. Itt érződött leginkább a jövedelmi helyzet romlása, a megmaradt vásárlók is óvatosabbakká váltak, és inkább a jobban nyomon követkető előélettel rendelkező belföldi kínálat felé fordultak - írják.

A korábbi időszakban tapasztalt erőteljes árnövekedés lefékeződött, december végén már csupán 3 százalékkal volt magasabb a hirdetések átlagos ára az egy évvel korábbi állományéhoz képest. A szórás persze igen nagy, főként a 15 évesnél idősebb autók esetében, mivel az autók egyedi állapota (műszaki állapot, sérülések mértéke, futásteljesítmény, stb.) döntően befolyásolja az árat - tette hozzá a szakember. Halász Bertalanu vezérigazgatója a tavalyi év negatív tendenciái ellenére is bizakodva tekint 2024-re, és emelkedő keresletben bízik.

A JóAutók.hu keresőjében az érdeklődők általában a maximális árat jelölik be, így például az 5 millió forintos maximum áras keresés találataiban benne vannak az 1 millió alatti járművek is. Az beszédes ugyanakkor, hogy az 1 milliós maximumárat az érdeklődők 27 százaléka állította be

- mondta el a szakértő a lap kérdésére. Az is kiderült, hogy a legtöbben márkák szerint a Toyota, a Volkswagen, a Ford, a Suzuki és az Opel személyautókra kerestek rá tavaly a JóAutók.hu-n, ez az öt márka teszi ki a célzott márkakeresések 35 százalékát. A modellek közül a Skoda Octavia, az Opel Astra, a Ford Focus, a Toyota Yaris, illetve a Volkswagen Golf voltak a keresési favoritok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem