9 °C Budapest
A mother fastening the buckle on a child’s car seat

Tényleg a drágább a jobb? Itt a nagy gyerekülés-teszt

2022. augusztus 5. 11:32

Az autós gyerekülés vásárlása felelősségteljes feladat. Használatuk kötelező, hiszen a 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve utazhat autóval. Elsősorban ne azért használjuk, mert jogszabály írja elő, hanem azért, hogy valóban megvédje a gyerekeket egy esetleges autóbaleset következményeitől.

A hazai piacon is kapható autós gyerekülések közül 89 autós gyerekülést teszteltek nemzetközi szervezetekkel együttműködve. Vizsgálták a termékeket biztonsági szempontból frontális és oldalirányú ütközés esetén. Továbbá, hogy mennyire könnyen használhatók, milyen kényelmesek és tartalmaznak-e egészségre káros vegyi anyagokat a gyerekek bőrével érintkező, s így a szervezetükbe könnyen bejutó részeken. Összesen 20 márka (ABC Design, Avova, BeSafe, Britax Römer, Casualplay, Chicco, Cybex, Graco, Hauck, Inglesina, Joie, Kinderkraft, Lionelo, Maxi-Cosi, Nuna Osann, PegPerego, Recaro, Renolux, Stokke) különböző kategóriájú termékeit tesztelték, melyek között találunk minden korosztálynak való típust, újszülött kortól 12 éves korig (0-36kg) – írja a teszteredményeit a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A gyerekülések biztonsági szempontoknak való megfelelése számított bele legnagyobb arányban a végső értékelésbe. Az eredmények azt mutatták, hogy sajnos léteznek olyan gyerekülések, amelyek teljesen elbuktak ezeken a teszteken, ami érthetetlen, hiszen ez volna ezeknek az üléseknek az elsődleges funkciója. Ilyen értelemben megkérdőjelezhető például a Kinderkraft Comfort Up 9-36 kg gyerekülés létjogosultsága, mely így utolsó helyen végzett 0 ponttal.

Ugyanakkor bármennyire is legfontosabb szempont, hogy mennyire biztonságosak a gyerekülések egy esetleges ütközés során, nem ez az egyetlen, amit érdemes figyelembe vennünk vásárláskor. A tesztek során vizsgálták ugyanis, hogy tartalmaznak-e ezek a termékek olyan vegyületeket a gyerekek bőrével érintkező részeken, amelyek a szervezetükbe jutva különböző, az egészségükre káros folyamatokat indíthatnak el. Kiderült, hogy akadnak ilyenek. Volt olyan termék, mely egyébként a biztonsági szempontoknak kiemelkedően megfelelt, viszont megengedett határértéken felül tartalmazott valamilyen nemkívánatos anyagot, ezért összesítésben csak a sor végén tudott végezni.

Sajnos a lehetségesen káros anyagok listája hosszú éppen ezért, érdemes alaposan utánajárni, hogy a biztonsági és kényelmi funkciókon túl, mit tudunk az általunk kiszemelt gyerekülésről és vajon ilyen szempontból is jó választás-e. Ami a tesztből kiderült, hogy most sem érdemes csupán márka vagy ár alapján döntenünk, mert egyik sem garancia arra, hogy biztonságban tudhatjuk gyermekünket. Ráadásul a gyerekülések egyáltalán nem olcsó termékek. A gyermek 12 éves koráig 2-3 darabot is el fogunk fogyasztani, hiszen mindig a magasságához és súlyához igazodó méretet kell használnunk. Ezért, ha már így is úgy is szánunk rá egy szemmel jól látható összeget, legalább valóban minden szempontból kielégítő darabot válasszunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm