21 °C Budapest
Personal perspective of a person refueling the car.

Itt a pontos rendelet: fű alatt csökkent az üzemanyagok jövedéki adója

2022. február 28. 14:12

Megjelent a rendelet a benzinárstop új szabályairól. A nagykereskedelmi árakat is 480 forinton fagyasztotta be a kormány, egy részletet viszont nem vertek nagy dobra: ehhez csökkentették a jövedéki adót a benzinen és a gázolajon.

Hétfő kora délután az Innovációs és Technológiai minisztérium közleményben jelentette be, hogy a kormány már az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is 480 forintban rögzíti. A jogszabály meg is jelent a Magyar Közlönyben, és már hatályba is lépett. A rendelkezésben azonban váratlanul az is szerepel, hogy az új árstop-szabályokkal a kormány csökkentette a benzin és a gázolaj jövedéki adóját.

A rendelet szerint ugyanis:

  • Az 1. § (1) bekezdés a) pontja szerinti termékek után a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 110. § (1) bekezdés a) pont aa) alpontjától eltérően az adó mértéke 115 000 Ft/ezer liter.
  • Az 1. § (1) bekezdés b) pontja szerinti termékek után a Jöt. 110. § (1) bekezdés c) pont ca) alpontjától eltérően az adó mértéke 105 350 Ft/ezer liter.

Az első pont a benzin jövedéki adójáról szól, amely eddig 120 ezer forint volt ezer literenként - ha az olaj árfolyama 50 dollár felett van. Tehát ez literenként ez 5 forintos adócsökkentés. A második pont pedig a gázolajra vonatkozik, aminél eddig ezer literenként 110 350 forint volt a jövedéki adó, az új rendelet tehát ebben az esetben is 5 forinttal csökkentette a jövedéki adó egy literre vetítve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?