14 °C Budapest
View rashes over the ground on a snow-covered road of a jeep tyre with visible feet of a person who is going up/down from the vehicle.

Rengeteg magyarnak fogalma sincs erről: könnyen az út szélén ragadhatunk, ha nem készülünk fel

2021. december 16. 12:02

Az elmúlt években viszonylag enyhe volt a tél Magyarországon, az idei előrejelzések szerint azonban idén zordabb időjárásra számíthatunk. A téligumi-szettet ugyan már 7 fok alatt fel kell szerelni, adódhat olyan helyzet, amikor ez sem elég a biztonságos autózáshoz.

Az egyre szélsőségesebb klíma miatt bármikor leeshet egy nagyobb hó, amikor már csak a hólánc segíthet rajtunk, főleg, ha városon kívül közlekedünk. Sok európai országban ez a téli szezon kötelező autós kelléke, ezért erre különösen fontos odafigyelnünk, ha külföldi kirándulást vagy sítúrát tervezünk. A flottakezelésben piacvezető LeasePlan összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a különféle hóláncokról és tanácsot ad, mikor, hol és hogyan kell használni őket.

Hazánkban a hólánc nem kötelező tartozék télen, de időjárástól és útviszonytól függően előfordulhat, hogy „Hólánc használata kötelező” táblát látunk egy-egy útszakaszon, ami azt jelzi, hogy a járműnek (gépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassú jármű) legalább egy hajtott tengelyén hólánccal kell felszerelni a gumiabroncsokat, ezért erősen ajánlott bekészíteni a csomagtartóba. Különösképpen figyeljünk a közlekedési előírásokra, ha átlépjük az országhatárt. A követelmények Európa-szerte eltérnek, de a legtöbb helyen kötelező magunkkal vinni hóláncot, a többi országban pedig ajánlott. A legszigorúbb szabályozás szerint november 1. és április 30. között előírt a téli gumiabroncs, és az autóban el kell helyezni a hajtott kerekek számának megfelelő mennyiségű és méretű hóláncot is. Ennek hiányában komoly büntetésre számíthatunk, ezért ajánlott még indulás előtt tájékozódni az adott úticél erre vonatkozó szabályairól.

A hólánc alapvető funkciója, hogy a havas, jeges úttesten javítsa az autó kerekeinek tapadását. Sokféle megoldás létezik a piacon ennek a problémának a megoldására, így nem könnyű a választás. A felszerelés akár 150 000 forintba is kerülhet, de nem érdemes rajta spórolni, hiszen szükséghelyzetben használjuk.

A legelterjedtebb típus és a szabályoknak megfelelő eszköz a fémből készült, hosszanti és keresztirányú láncszakaszokból álló klasszikus hólánc. Ilyet akár már 3000 forintért is be tudunk szerezni, ám ezzel az olcsó típussal a gyenge minőség miatt nem megyünk sokra, maximum arra jó, hogy bemutassuk a rendőrnek, ha kéri. A jobb fajták, amelyek tényleg segítenek a bajban, 8000 forint körül kezdődnek. Mivel a hóláncot párban és többféle méretben árulják, ezért vásárláskor ismernünk kell a téli gumi méretét, hiszen csak az annak megfelelő láncot lehet biztonságosan használni.

A láncok fűzése is eltérő, így arra is fontos odafigyelni, hogy felszerelve milyen alakzatot mutatnak az abroncson. Személyautók esetében a hosszirányú és keresztirányú láncvezetést például trapéz vagy rombusz formában kombináló verziót ajánlott választani, aminek van oldalvezetése és jó iránytartást ad. A létramintás hóláncot inkább kerüljük, ennél ugyanis előfordulhat, hogy a kerék úgy áll meg, hogy a lánc nem ér a földhöz.

 

A felszerelés nehézsége szempontjából létezik automata és kézi feszítős lánc is. Utóbbi verzió olcsóbb, de nagyobb fizikai erő kell a láncok megfeszítéséhez. Mivel a hóláncot feszítőrugók és csatok tartják a helyükön, a felrakáshoz és a levételhez el kell forgatni az autó kerekét, ami nem mindig könnyű feladat, főleg, ha a hó már félig eltömítette a kerékjáratot. Ráadásul az összejegesedett láncot nehezebb leszedni, mint felrakni. A sodronyhólánc az egyszerűbb és gyorsabb fel- és leszerelést segíti.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Miből válogathatunk?

Fontos, hogy ne éles helyzetben, már a hóban fagyoskodva próbáljuk meg a hóláncfelszerelés menetét kisilabizálni, inkább a vásárlást követően, még a tél előtt próbáljuk ezt meg. Fontos, hogy az autóban legyen bekészítve kabát, kesztyű, ugyanis a hidegben szereléshez szükségünk lehet rá.

Tartsuk észben, hogy az összkerék-hajtással rendelkező járművek esetén minden hajtott kerékre fel kell szerelni a hóláncot, és az így megengedett legnagyobb haladási sebesség 50 km/óra. Fontos, hogy a hólánc felhelyezését követően 50-100 méter megtétele után mindenképpen ellenőrizzük a feszességét. Ha túl laza, akkor feszítsünk rajta úgy, hogy a lánc végét átkapcsoljuk egy nagyobb feszességet biztosító láncszemre.

A téli felszerelés azonban nem csak hóláncból áll, hanem lehet az autónkban hókengyel és hópaplan is. Előbbi ránézésre hasonlít a kerékbilincshez, csak éppen nem a rögzítés, hanem az indulás elősegítése a feladata, míg utóbbi gyakorlatilag egy erős szövethuzat, amit rá kell húzni a kerékre és tépőzárral rögzíteni.A hókengyelhez hasonlóan elsősorban a már elakadt autót segíti ki a bajból, de hosszabb közlekedéshez nem megfelelő.

A hólánchoz hasonlóan felrakáskor itt is előre kell gurulni a kocsival vagy beragadva forgatni a kereket. Felszerelés után ellenőrizni kell, hogy megfelelően áll-e a keréken, lassú haladás mellett szabad csak használni, tiszta úton pedig le kell venni, mivel a textil hamar szétfoszlik az aszfalton. A hóláncspray kifejezetten elakadáshoz javasolt, nem pótolja a hóláncot. A flakonból tapadó anyagot lehet a kerékre fújni, amihez nem szükséges megtisztítani a gumit, mivel a hatóanyag átmegy a havon, jégen, latyakon. Felfújás után 3-5 percet várni kell, majd el lehet indulni. A fényezést nem bántja, a gumiról pedig motormosóval vagy tiszta szesszel lehet eltávolítani, de rövid, normál úton haladás után magától is lekopik a gumiabroncs felületéről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem