26 °C Budapest
View rashes over the ground on a snow-covered road of a jeep tyre with visible feet of a person who is going up/down from the vehicle.

Rengeteg magyarnak fogalma sincs erről: könnyen az út szélén ragadhatunk, ha nem készülünk fel

2021. december 16. 12:02

Az elmúlt években viszonylag enyhe volt a tél Magyarországon, az idei előrejelzések szerint azonban idén zordabb időjárásra számíthatunk. A téligumi-szettet ugyan már 7 fok alatt fel kell szerelni, adódhat olyan helyzet, amikor ez sem elég a biztonságos autózáshoz.

Az egyre szélsőségesebb klíma miatt bármikor leeshet egy nagyobb hó, amikor már csak a hólánc segíthet rajtunk, főleg, ha városon kívül közlekedünk. Sok európai országban ez a téli szezon kötelező autós kelléke, ezért erre különösen fontos odafigyelnünk, ha külföldi kirándulást vagy sítúrát tervezünk. A flottakezelésben piacvezető LeasePlan összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a különféle hóláncokról és tanácsot ad, mikor, hol és hogyan kell használni őket.

Hazánkban a hólánc nem kötelező tartozék télen, de időjárástól és útviszonytól függően előfordulhat, hogy „Hólánc használata kötelező” táblát látunk egy-egy útszakaszon, ami azt jelzi, hogy a járműnek (gépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassú jármű) legalább egy hajtott tengelyén hólánccal kell felszerelni a gumiabroncsokat, ezért erősen ajánlott bekészíteni a csomagtartóba. Különösképpen figyeljünk a közlekedési előírásokra, ha átlépjük az országhatárt. A követelmények Európa-szerte eltérnek, de a legtöbb helyen kötelező magunkkal vinni hóláncot, a többi országban pedig ajánlott. A legszigorúbb szabályozás szerint november 1. és április 30. között előírt a téli gumiabroncs, és az autóban el kell helyezni a hajtott kerekek számának megfelelő mennyiségű és méretű hóláncot is. Ennek hiányában komoly büntetésre számíthatunk, ezért ajánlott még indulás előtt tájékozódni az adott úticél erre vonatkozó szabályairól.

A hólánc alapvető funkciója, hogy a havas, jeges úttesten javítsa az autó kerekeinek tapadását. Sokféle megoldás létezik a piacon ennek a problémának a megoldására, így nem könnyű a választás. A felszerelés akár 150 000 forintba is kerülhet, de nem érdemes rajta spórolni, hiszen szükséghelyzetben használjuk.

A legelterjedtebb típus és a szabályoknak megfelelő eszköz a fémből készült, hosszanti és keresztirányú láncszakaszokból álló klasszikus hólánc. Ilyet akár már 3000 forintért is be tudunk szerezni, ám ezzel az olcsó típussal a gyenge minőség miatt nem megyünk sokra, maximum arra jó, hogy bemutassuk a rendőrnek, ha kéri. A jobb fajták, amelyek tényleg segítenek a bajban, 8000 forint körül kezdődnek. Mivel a hóláncot párban és többféle méretben árulják, ezért vásárláskor ismernünk kell a téli gumi méretét, hiszen csak az annak megfelelő láncot lehet biztonságosan használni.

A láncok fűzése is eltérő, így arra is fontos odafigyelni, hogy felszerelve milyen alakzatot mutatnak az abroncson. Személyautók esetében a hosszirányú és keresztirányú láncvezetést például trapéz vagy rombusz formában kombináló verziót ajánlott választani, aminek van oldalvezetése és jó iránytartást ad. A létramintás hóláncot inkább kerüljük, ennél ugyanis előfordulhat, hogy a kerék úgy áll meg, hogy a lánc nem ér a földhöz.

 

A felszerelés nehézsége szempontjából létezik automata és kézi feszítős lánc is. Utóbbi verzió olcsóbb, de nagyobb fizikai erő kell a láncok megfeszítéséhez. Mivel a hóláncot feszítőrugók és csatok tartják a helyükön, a felrakáshoz és a levételhez el kell forgatni az autó kerekét, ami nem mindig könnyű feladat, főleg, ha a hó már félig eltömítette a kerékjáratot. Ráadásul az összejegesedett láncot nehezebb leszedni, mint felrakni. A sodronyhólánc az egyszerűbb és gyorsabb fel- és leszerelést segíti.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Miből válogathatunk?

Fontos, hogy ne éles helyzetben, már a hóban fagyoskodva próbáljuk meg a hóláncfelszerelés menetét kisilabizálni, inkább a vásárlást követően, még a tél előtt próbáljuk ezt meg. Fontos, hogy az autóban legyen bekészítve kabát, kesztyű, ugyanis a hidegben szereléshez szükségünk lehet rá.

Tartsuk észben, hogy az összkerék-hajtással rendelkező járművek esetén minden hajtott kerékre fel kell szerelni a hóláncot, és az így megengedett legnagyobb haladási sebesség 50 km/óra. Fontos, hogy a hólánc felhelyezését követően 50-100 méter megtétele után mindenképpen ellenőrizzük a feszességét. Ha túl laza, akkor feszítsünk rajta úgy, hogy a lánc végét átkapcsoljuk egy nagyobb feszességet biztosító láncszemre.

A téli felszerelés azonban nem csak hóláncból áll, hanem lehet az autónkban hókengyel és hópaplan is. Előbbi ránézésre hasonlít a kerékbilincshez, csak éppen nem a rögzítés, hanem az indulás elősegítése a feladata, míg utóbbi gyakorlatilag egy erős szövethuzat, amit rá kell húzni a kerékre és tépőzárral rögzíteni.A hókengyelhez hasonlóan elsősorban a már elakadt autót segíti ki a bajból, de hosszabb közlekedéshez nem megfelelő.

A hólánchoz hasonlóan felrakáskor itt is előre kell gurulni a kocsival vagy beragadva forgatni a kereket. Felszerelés után ellenőrizni kell, hogy megfelelően áll-e a keréken, lassú haladás mellett szabad csak használni, tiszta úton pedig le kell venni, mivel a textil hamar szétfoszlik az aszfalton. A hóláncspray kifejezetten elakadáshoz javasolt, nem pótolja a hóláncot. A flakonból tapadó anyagot lehet a kerékre fújni, amihez nem szükséges megtisztítani a gumit, mivel a hatóanyag átmegy a havon, jégen, latyakon. Felfújás után 3-5 percet várni kell, majd el lehet indulni. A fényezést nem bántja, a gumiról pedig motormosóval vagy tiszta szesszel lehet eltávolítani, de rövid, normál úton haladás után magától is lekopik a gumiabroncs felületéről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?