2018. november 21. szerda Olivér

Újabb csapás a dohányosokra: mostantól ennyivel kerül többe a cigaretta


A héten ismét emelkedik a cigaretta ára, ezért megnéztük, mennyit kell fizetni mostantól a legnépszerűbb dohánytermékekért. Azt is kiszámoltuk, egy átlagos dohányzó évente mennyivel költ majd többet.

Néhány héttel ezelőtt már beszámoltunk róla hogy 2018 szeptemberétől drágulás jön a dohánytermékek piacán. Az emelés mértéke akkor még nem volt ismert, most azonban a Pénzcentrum azt is megtudta, hogy 30 forinttal kell többet fizetni a dohányosoknak egy doboz cigarettáért. Az egyes termékek friss árairól a NAV oldalán közzétett táblázatból tájékozódhatunk, de a legnépszerűbb termékek árai az alábbiak szerint alakulnak:

  • Multifilter Class Blue 1120 forint
  • RGD 1130 forint,
  • Marlboro 1280 forint
  • EVE 1310
  • Philip Morris 1180 forint.

Több mint 10 ezret buknak a dohányosok

Ha az átlagos 30 forintos dobozonkénti emelkedést vesszük alapul, akkor könnyen kiszámolható, hogy egy olyan dohányos aki naponta egy doboz cigarettát szív el, az havonta 900 forinttal, éves szinten pedig 10 800 forinttal fog több pénzt hagyni a dohányboltokban, mint eddig. De mivel további emelések várhatók, ez a szám tovább emelkedhet. Az ármódosítások alkalmával néhány forinttal a gyártók is megemelik a cigaretta nagykereskedelmi árakat.

2018. szeptember 1-jétől emelkedik a cigaretta és a fogyasztási dohány jövedéki adója, de még ezzel sem érjük el az európai uniós minden tagállamra kötelező adóminimumot, ezért további emelésre van szükség: 2019. január 1-jétől és 2019. július 1-jétől

 - olvasható az Adóügyekért Felelős Államtitkárság tájékoztatásában.

Az uniós országoknak kivétel nélkül meg kell felelniük annak a 2011-es tanácsi rendeletnek, mely szerint a jövedéki adó mértékének el kell érnie a cigaretta súlyozott átlagárának minimum a 60 százalékát, de legalább 90 eurót. A megfelelés érdekében néhány ország, köztük Magyarország is halasztást kapott, de több idő már nincs, emelni kell.

Kiderült, hol a legdrágább a cigaretta

A legfrissebb, 2018 augusztusi statisztikák szerint Ausztráliában és Új-Zélandon a legdrágább, míg Ukrajnában és Kazahsztánban a legolcsóbb a cigaretta - derült ki a Numbeo 91 országot vizsgáló adatsorából. Magyarország a teljes lista 38. helyén áll, nálunk átszámolva 1 195 forintba kerül egy doboz cigi.

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 45 941 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,20%) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (46 000 Ft/hó; THM 8,09%); illetve a Budapest Bank (46 402 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Durva: ennyien veszik fel halott rokonuk nyugdíját Magyarországon
Pedig 15 napon belül kötelesek lennének bejelenteni az elhalálozást.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS