2018. szeptember 19. szerda Vilhelmina

Újabb csapás a dohányosokra: mostantól ennyivel kerül többe a cigaretta


A héten ismét emelkedik a cigaretta ára, ezért megnéztük, mennyit kell fizetni mostantól a legnépszerűbb dohánytermékekért. Azt is kiszámoltuk, egy átlagos dohányzó évente mennyivel költ majd többet.

Néhány héttel ezelőtt már beszámoltunk róla hogy 2018 szeptemberétől drágulás jön a dohánytermékek piacán. Az emelés mértéke akkor még nem volt ismert, most azonban a Pénzcentrum azt is megtudta, hogy 30 forinttal kell többet fizetni a dohányosoknak egy doboz cigarettáért. Az egyes termékek friss árairól a NAV oldalán közzétett táblázatból tájékozódhatunk, de a legnépszerűbb termékek árai az alábbiak szerint alakulnak:

  • Multifilter Class Blue 1120 forint
  • RGD 1130 forint,
  • Marlboro 1280 forint
  • EVE 1310
  • Philip Morris 1180 forint.

Több mint 10 ezret buknak a dohányosok

Ha az átlagos 30 forintos dobozonkénti emelkedést vesszük alapul, akkor könnyen kiszámolható, hogy egy olyan dohányos aki naponta egy doboz cigarettát szív el, az havonta 900 forinttal, éves szinten pedig 10 800 forinttal fog több pénzt hagyni a dohányboltokban, mint eddig. De mivel további emelések várhatók, ez a szám tovább emelkedhet. Az ármódosítások alkalmával néhány forinttal a gyártók is megemelik a cigaretta nagykereskedelmi árakat.

2018. szeptember 1-jétől emelkedik a cigaretta és a fogyasztási dohány jövedéki adója, de még ezzel sem érjük el az európai uniós minden tagállamra kötelező adóminimumot, ezért további emelésre van szükség: 2019. január 1-jétől és 2019. július 1-jétől

 - olvasható az Adóügyekért Felelős Államtitkárság tájékoztatásában.

Az uniós országoknak kivétel nélkül meg kell felelniük annak a 2011-es tanácsi rendeletnek, mely szerint a jövedéki adó mértékének el kell érnie a cigaretta súlyozott átlagárának minimum a 60 százalékát, de legalább 90 eurót. A megfelelés érdekében néhány ország, köztük Magyarország is halasztást kapott, de több idő már nincs, emelni kell.

Kiderült, hol a legdrágább a cigaretta

A legfrissebb, 2018 augusztusi statisztikák szerint Ausztráliában és Új-Zélandon a legdrágább, míg Ukrajnában és Kazahsztánban a legolcsóbb a cigaretta - derült ki a Numbeo 91 országot vizsgáló adatsorából. Magyarország a teljes lista 38. helyén áll, nálunk átszámolva 1 195 forintba kerül egy doboz cigi.

NEM SOKÁIG LESZ ILYEN OLCSÓ A FINANSZÍROZÁS!

Noha a kamatok rekord alacsony szinten vannak, elemzők szerint már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Éppen ezért nem árt sietni, most ugyanis még kölcsönből is megérheti finanszírozni költséges terveinket, legyen szó otthonunk korszerűsítéséről, családi autónk lecseréléséről, vagy épp egy fizetős tanfolyam elvégzéséről. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 20 033 forintos törlesztőt ígér a 8,81%-os THM; de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében 20 252 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Budapest Bank, a Cofidis, az ERSTE Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

A pesti elit luxusélete: 400 milliós penthouse, 50 milliós garzon
Egyre nagyobb igény mutatkozik a luxuslakásokra Budapesten.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk