2020. szeptember 23. szerda Tekla

Ne költs többet értelmetlen élelmiszerekre: így számoltak le a gluténdémonnal


Ember legyen a talpán, aki a mai világban el tud igazodni a különböző életmódjavító tanácsok között. Ezek ugyanis a legtöbbször komoly ellentmondásba keverednek, és csak a katyvasz marad utánuk. Mit egyél? Mikor egyél? "Inkább legyen cukros és gluténmentes..." Még szerencse, hogy a tudomány képviselőit nem lehet pusztán hangzatos kitalációkkal becsapni. Éppen ezért most összegyűjtöttünk 5 olyan trendet, ami manapság hódít, mégis kétes a valóságtartalmuk.

Jó hír, hogy kutatások egész sora bizonyítja, hogy a közvélekedés által sokszor rossznak vagy egészségtelennek nevezett trendek voltaképp nem is károsok az emberi egészségre. Vagy legalábbis a tudomány még nem talált bizonyítékot a rágalmakra. Úgyhogy itt az ideje abbahagyni a glutén démonizálását, a zsír kirekesztését az étrendből és a napközbeni "úgy aludnék egyet" emberek ugratását.

Zsírszörny

A 90-es évekre vezethető vissza az a mondás az USA-ban, miszerint a fogyni vágyók hagyjanak fel a zsíros ételek fogyasztásával. Ekkor nők millió tértek át a vajról a margarinra, a normális ételekről a zsírszegényre. És ez a tendencia a mai napig is tart, de feleslegesen.

Egy nyolc éven át tartó, 50 000 nő bevonásával készült tanulmány ugyanis azt mutatja, hogy a kutatásban résztvevők közül, akik az alacsony zsírtartalmú ételeken éltek nem csökkent a mellrák, a vastagbélrák, de még a szívbetegségek kockázata sem. Sőt, számottevően több súlyt sem veszítettek, mint azok, akik a "normális" étrenden voltak. A legújabb ajánlások tehát sokkal inkább azt mondják, hogy a jó zsírok, mint például ami a magvakban, a halakban vagy az avokádóban megtalálhatók, mértékletes fogyasztása még egészséges is. Úgyhogy tessék csak nyugodton mindenkinek visszavennie a zsírt az étrendjére.

Gluténdémon

Ma talán az egyik legnagyobb divat, hogy mindenből, amiből csak lehet, gluténmentes változatot csinálnak és jellemzően jóval borsosabb áron értékesítik, mint az eredetit. A glutén azonban nem egy üldözendő démon, és nem is számít káros "adalékanyagnak", hiszen pusztán egy természetes fehérjéről van szó. Nem káros, ha valaki nem szenved cöliákában, azaz lisztérzékenységben.

A lisztérzékenység a webbeteg leírása szerint "a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél". A portál szerint ugyanakkor 

százból csupán két embert érint ez a betegség.

Nem kell tehát egyből felülni azoknak a hangoknak, melyek azt sugallják, hogy egyre több a gluténérzékeny ember a világban. Már csak azért sem, mert egy korábbi tanulmány azt állapította meg, hogy bár vannak olyan "betegek", akik azt állítják, hogy a glutént tartalmazó ételektől felpuffadnak vagy rosszul érzik magukat, a tudósok szerint azonban sok esetben nem maga a glutén a felelős az rossz érzetért, hanem az egészségtelen, félkész, előre készített ételek (amik persze tartalmazhatnak glutént is). Ne keverjük tehát a szezont a fazonnal, és ne dőljünk be mindennek, hanem fordítsunk inkább minél nagyobb valós figyelmet az étekézési szokásainkra.

Csak pihentetem a szemem

Nincs is jobb egy kis lustálkodásnál és semmit tevésnél. Ráadásul nemrégiben publikált megfigyelések azt sugallják, hogy egy kis napközbeni alvás nagyon is egészséges tud lenni, főleg olyanoknál, akik jelentős alváshiánnyal küszködnek.

A Brain, Behavior, and Immunity magazinban megjelent kutatás szerint a tudósok egy 30 perces szundikálás és egy 10 órás alvás hatásait hasonlították össze olyan alanyoknál, akiket előzetesen direkt megfosztottak az alvás lehetőségétől. Az eredményekből pedig az tűnt ki, hogy mindkét vizsgált csoport tagjainál az alvás segített visszatéríteni az úgynevezett biomarkereket a normális működési szintjükhöz.

Ha mindez nem lenne elég, a Harvard alváskutatója, Robert Stickgold is azt mondja, hogy a rövid időtartamú napközbeni szundítások bizony jó néhány embernek segíthetnek az energiájuk megfelelő beosztásában és a napi fókusz megtartásában.

Energiaital

Nem állítjuk persze, hogy az energiaital egészséges, de mostanra lassan már ott tartunk, hogy sokak szerinte egy doboz energiaital elfogyasztása egyet jelent a halálos ítéletünk aláírásával. Ez pedig igencsak erős túlzásnak tűnik. Egy népszerű márka itala például - persze a cukormentesé - csupán 10 kalóriát és 80 milligramm koffeint tartalmaz, emellett pedig találhatunk még a dobozban B-vitamint és taurint, ami a tudósok szerint szintén nem veszélyes. Emellett persze meg sok adalékanyag lehet az italokban, ezért nyílván muszáj résen lenni a vásárláskor, de nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. 

Már megint történt valami

A Google legutóbbi I/O fejlesztői konferenciáján a cég számos olyan új funkciót mutatott be, melyek kifejezetten a technikai függőségre próbálnak célzott választ adni. Az egyik ilyen funkció például az, amivel rendkívül egyszerűen el lehet érni az összes értesítés letiltását. A fejlesztés persze egyáltalán nem véletlen, hiszen sokan azt mondják, hogy a túlzott követések, és percről percre érkező értesítések szorongást okoznak és gátolják a produktivitást. 

Jelenleg nincs azonban olyan kutatás, amely azt mutatná, hogy az értesítések kikapcsolása segítene az embernek jobban érezni magukat. Sőt, egy kísérlet során, ahol a kutatók úgy próbálták orvosolni a problémát, hogy teljesen letiltották az értesítéseket, az alanyok sokkal inkább stresszesebben élték ezt meg, semmint hogy jól érezték volna magukat.

Az értesítéses mizéria legjobb alternatívája végül az lett, mely során az alanyok bár megkapták az értesítéseket, de azokat nem valós időben, hanem esetenként késleltetve és blokkokban. Ekkor számoltak be ugyanis a legtöbben arról, hogy nem éreztek annyi stresszt, és boldogabbak voltak, mintha állandóan jöttek volna a történések.

(BusinessInsider)

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Kíváncsi vagy, mennyiért vehetsz fel 2 millió forint személyi kölcsönt? Segítünk! Kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó