2020. szeptember 27. vasárnap Adalbert

Gyerekkel vetette át a futár a tévét: csúnya vége lett a történetnek


Egyedül volt otthon a fogyasztó 11 éves kislánya, amikor a futár becsengetett, és vele vetették át az internetről rendelt, 95.000 forintos televíziót. A törött képernyő miatti panasznál pedig arra hivatkozott a webáruház, hogy átvételkor ellenőrizni kellett volna a termék sértetlenségét. Egy másik fogyasztó már azt kifogásolta, hogy a tömegközlekedési eszközön 16 éves lányát pótdíjazták az érvényes bérlet hiánya miatt és aláírattatták vele a büntetést elismerő nyilatkozatot. A Budapesti Békéltető Testület jótanácsai a szülőknek: mikor köthet maga a kiskorú is szerződést egy kereskedővel? 

Arról sokan hallottak már a fogyasztók általánosságban, hogy a 18 éven aluli gyermekek korlátozott körben köthetnek csak szerződést. Ugyanakkor a Budapesti Békéltető Testület előtt nem egyszer előfordulnak olyan fogyasztóvédelmi vitás ügyek is, amelyek jól mutatják, hogy kevésbé közismertek azok a pontos esetek, amikor a kiskorúak is szerződést köthetnek egy kereskedővel.

Az egyik, szóban forgó ügyben például a fogyasztó 95.000 forintért vásárolt az internetről televíziót. Amikor azt kihozták, éppen a munkahelyén volt, és a futár az otthon egyedül tartózkodó 11 éves kislányával vetette át a csomagot. A televízió képernyője viszont törött volt, mint az látszott a kicsomagolást követően. A webáruház pedig azzal védekezett, hogy már a kiszállításkor meg kell vizsgálnia az átvevőnek az árucikket, ezért a sérülés miatti panaszt elutasították. Az ügy később pozitív véget ért, hiszen a Budapesti Békéltető Testület előtti egyezség keretében a webáruház vállalta, hogy ingyen kicserélik a terméket.

Semmis a dolog

A tanulság: a 14. életévét még be nem töltött gyermekek által megtett nyilatkozat semmis, és a törvényes képviselőjük jár el helyettük, jelen esetben a szülő. A 11 éves gyermektől tehát nem is lehetett volna kérni semmilyen jognyilatkozatot az átvételt illetően, így arról sem, hogy az árucikk sérülésmentes-e.

Egy fontos kivétel van azonban, ugyanis még a 14 éven aluli gyermek is megkötheti és teljesítheti azokat a mindennapi életben tömegesen előforduló szerződéseket, amelyek csekély jelentőségűek és különösebb megfontolást nem igényelnek. Ilyen lehet például, ha a szülő leküldi a gyermekét bevásárolni egy kiló kenyérért vagy egy doboz tejért, hiszen ez esetben egyértelműen kis értékű, a mindennapi életben tömegesen előforduló ügyletről van szó. De nem tartozik ide az az eset, amikor az adásvétel tárgya egy közel százezer forintos televízió!

Olyan eset is többször előfordult a Budapesti Békéltető Testület előtt, amelyben a szülő azt kifogásolta, hogy a jegyellenőr megbírságolta a lejárt bérlettel utazó 16 éves gyermekét, és sérelmezte, hogy a pótdíjazást elismerő nyilatkozat is aláírásra került a tanuló részéről, aki még kiskorú.

Azonban erre minden lehetősége megvan a személyszállítási szolgáltatónak, ugyanis a 18 éven aluli, de 14. életévét már betöltött gyermekek már szélesebb körben köthetnek szerződéseket. A törvényes képviselő, azaz a szülő közreműködése nélkül megköthetik azokat a kisebb jelentőségű szerződéseket, amelyek a mindennapi élet szokásos szükségleteinek fedezése körébe tartoznak, vagy például rendelkezhetnek a munkával szerzett jövedelmükkel, és ez utóbbi erejéig kötelezettséget is vállalhatnak, sőt akár a szokásos mértékben ajándékozhatnak is. De megköthetik ugyanúgy azokat a szerződéseket, amelyekkel kizárólag előnyt szereznek. A fentieken kívül viszont, a 14 év feletti, de még 18. életévét nem betöltött gyermekeknél is a szülő hozzájárulása szükséges a jognyilatkozat érvényességéhez.

A fenti ügyben például a tömegközlekedésben részvétel a mindennapi élet részét képező, kisebb jelentőségű szerződésnek számít, így a tizenhat éves diákot is pótdíjazhatják, ha nem tudja bemutatni a kedvezményre jogosító, érvényes bérletet. Ugyanígy megteheti azt a jognyilatkozatot is, amellyel elismeri a büntetés jogosságát.

Jó tanácsok a szülőknek

  • A szülők a nemkívánt, téves vásárlásokat könnyen elkerülhetik azzal, ha mellőzik az egyes internetes böngészőkben vagy az okostelefonok áruházaiban a saját bankkártya-adataik elmentését. Ellenkező esetben ugyanis csak néhány kattintással, bárki, így a mobiltelefonnal játszó gyermek is könnyen szerződést köthet egy webáruházzal, sőt akár előre is kifizethet nagyobb összegeket (akár tévedésből, véletlenül is). 
  • Amennyiben a szülő észlelte, hogy téves vásárlás történt az internetről, úgy a termék átvételétől számított tizennégy napon belül visszaküldheti az árucikket saját költségén a webáruháznak, és ekkor vissza kell kapnia a kifizetett teljes összeget. Ez alól van viszont néhány kivétel, mint például a már felbontott, filmet vagy kép-, hangfelvételt tartalmazó CD- vagy DVD-lemezek köre, vagy éppen azok a termékek, amelyek egészségvédelmi vagy higiéniai okokból már nem küldhetőek vissza a zárt csomagolásuk felbontását követően. 
  • A 14. életévüket be nem töltött gyermekek részéről a jelentős értékű megrendelések, vásárlások esetében nem lehet megkövetelni a vételár kifizetését! Ilyenkor természetesen a terméket vissza is kell adni a kereskedőnek. A tizennégy éven aluli gyermekek például csak olyan, a mindennapokban gyakori szerződéseket köthetnek meg, amelyek értéke csekély, ilyen lehet egy élelmiszerboltban történő bevásárlás, de azok tárgya semmiképpen sem lehet akár egy százezer forintos televízió vagy más hasonló, nagyobb értékű tartós fogyasztási cikk.  
  • Ne feledjék azt sem a szülők, hogy a még 18 éven aluli, de már 14. életévüket betöltött gyermekeik már több, különféle szerződést megköthetnek és önállóan dönthetnek bizonyos kérdésekben, amely természetesen felelősséggel is jár! Ilyenkor mindig csak esetről esetre lehet eldönteni és a szerződés tárgyától függ, hogy az érvényesnek tekinthető-e.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos

Tesco

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó