13 °C Budapest

Bevásárolnak neked és haza is cipelik: megjelentek a kereskedelmi ügynökök

2020. november 29. 11:01

Nemrég tett bejelentést az egyik hazai élelmiszerdiszkont, hogy belevág az online kereskedelembe, de mint kiderült, nem a saját weboldaláról, hanem a Weshop, a Roksh weboldalán keresztül. Ez a modell nagyjából úgy működik, hogy te válogatsz, mások pedig bevásárolnak helyetted a boltban, majd házhozviszik, amit kértél. Miben más ez, mint az Auchan, Spar, Príma, Tesco házhozszállítás, vagy a Fagyifutár? Egyáltalán érdekes-e a vásárló szempontjából hogy a háttérben csomagküldő vagy ügynöki kereskedelem zajlik?

Vásárlás előtt tanácsos megnézni, pontosan honnan vásárolunk és milyen feltételekkel, főként ha ezt online tesszük. Hogyha online kereskedelemről beszélünk, akkor a legtöbbeknek egy webshop ugrik be, amikor a kereskedő saját termékei közt válogatva vásárolhatunk. Ez a hivatalos szakzsargonban a csomagküldő kereskedelem: amikor egy webáruház közvetlenül köt szerződést a vásárlóval a saját áruja eladásáról. Ez nem csak élelmiszerboltok, hanem ruhaboltok, elektronikai termékeket árusítók, drogériák, patikák stb. esetén is már bevett gyakorlat.

Egyre elterjedtebb ugyanakkor, hogy egy weboldalon sok-sok áruház kínálja portékáját: ez a marketplace. Ilyen például nálunk az eMAG, vagy az Alza: sok kereskedő egy kupacban, összehasonlítható termékek, sokféle márka. Viszont, hogy ilyenkor kivel is szerződik a vevő vásárláskor, az az általános szerződéses feltételekből derül csak ki.

Létezik egyébként a kereskedelmi jogban az üzleten kívüli kereskedés, amikor a kereskedő, vagy a nevében, a javára eljáró személy a vásárlót - annak kifejezett kérése nélkül - a lakásán, munkahelyén vagy más tartózkodási helyén keresi fel, hátha vesz tőle valamit. Ez már a házaló kereskedés, viszont egyre ritkább, hogy ilyen "porszívó-ügynökkel" találkozna az ember.

Bevásárol a boltban helyetted...

A WeShop üzletmenetének a lényege, hogy felajánlja, bevásárol a vevő helyett, aki kiválaszthatja a neki tetsző boltot, és válogathat a termékek között. Hogyha pedig megbízást ad neki erre a vásárló, el is megy a boltba, megveszi a termékeket és kiszállítja. Ennek előnye a kereskedő szempontjából, hogy nem kell saját boltot üzelmeltetnie, sem raktárt, sem árukészletet fenntartani - ami tetemes költségekkel járna. Viszont így a kínálata is csak azoknak a boltoknak a kínálatára korlátozódik, amelyekkel szerződik.

Ez egyrészt kereskedelmi ügynöki tevékenység: a kereskedő, a WeShop más, most éppen a vásárló javára megbízás alapján szerződést köt egy áruházzal. Másrészt a vásárló a WeShop weboldalán keresztül köt szerződést a vásárlásról. Ez a két tevékenység keveredik, mindeközben azt az érzetet kelti a vásárlóban, mint amit egy marketplace nyújt. (A WeShop a kereskedelmi nyilvántartásban, mint csomagküldő vállalkozás).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

... és haza is cipeli?

Arra, ki fogja kiszállítani az árut, kétféle lehetőség van. Vásárolhatunk partnertől és kereskedőtől is a weboldalon keresztül. Az előbbi esetében a vásárló eldöntheti, hogy a WeShop vagy a partner vigye ki a termékeket. A kereskedő viszont nem szállít ki, a bevásárlást és a szállítást is az ügynök végzi. A vevő azt is megteheti, hogy a nézelődés után átkattint az elérhető boltok valamelyikének weboldalára, és ott folytatja a vásárlást.

Kinek és mennyit kell fizetni?

A vásárlót általában a háttér, hogy kivel szerződik, pontosan kitől vásárol, ki hozza az ajtóig, nem nagyon szokta érdekel. Ami leginkább érdekes számára, hogy melyik megoldással jár a legjobban. Amikor a közvetítő oldalnál leadja a vevő a megbízást, akkor az fog a nevében eljárni a partnereknél, akikkel már előre leszerződött erre a lehetőségre. Viszont az ár csak tájékoztató jellegű, nem biztos, hogy annyiba kerül majd a végén a kiszemelt áru, mint a vásárlás leadásának időpontjában, ugyanis a kiszállítás napján érvényes árat kell a végén megfizetni.

A vásárló a WeShopnak fizet, aki elszámol ezek után a partner áruház felé. A kiszállítás minimum 999 forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm