Luxuscikk lett 2025-re ez a húsvéti finomság: egyre többen vesznek helyette mást

Luxuscikk lett 2025-re ez a húsvéti finomság: egyre többen vesznek helyette mást

2025. április 11. 15:45

A kakaóhiány és az emelkedő csokoládéárak miatt egyre több alternatív, kakaómentes termék jelenik meg az európai piacon. A gyártók szentjánoskenyérből, napraforgómagból és lóbabból készült helyettesítőkkel próbálják kielégíteni a fogyasztói igényeket.

A csokoládé alternatívák csomagolásának kinyitásakor hiányzik az a jellegzetes, erőteljes kakaóillat, amit a hagyományos édességeknél megszoktunk. Kóstoláskor sem érezhető az a csokoládés ízbomba, amit a viaszos, világosbarna bevonatú édességektől várnánk. Ennek egyszerű oka van: ezek a termékek nem tartalmaznak csokoládét, hanem napraforgómagból vagy lóbabból készülnek - számolt be a BBC.

Az európai kiskereskedelmi piacon egyre több kakaómentes csokoládé-alternatíva jelenik meg. A gyártók felismerték a lehetőséget, részben azért, mert a valódi csokoládé ára az egekbe szökött.

"A csokoládé átlagos árának növekedése 9% volt 2024-ben" - mondja Richard Caines, a Mintel piackutató cég brit élelmiszer- és italpiaci vezető elemzője.

Idén januárban ez már 14%-ra ugrott.

Ez a csokoládé kiskereskedelmi ára. A fő összetevő, a kakaó - amely fermentált, pörkölt és őrölt kakaóbabból készül - nagykereskedelmi ára 2024-ben elképesztő 300%-kal emelkedett.

"Évek óta figyelem a csokoládépiacot, de nem emlékszem ilyen jelentős költségnövekedésre" - teszi hozzá Caines.

Az áremelkedés egyik fő oka a klímaváltozással összefüggő időjárási hatások a kakaóültetvényeken, különösen Nyugat-Afrikában. Emellett egyes ghánai gazdálkodók a jelentések szerint az illegális aranybányászat kedvéért felhagynak a kakaótermeléssel. Mindez azt eredményezte, hogy tavaly mintegy 500 000 tonnás kakaóhiány alakult ki a globális piacon.

"A valódi csokoládé a jövőben 'luxuscikké' válhat" - mondja Massimo Sabatini, az olasz Foreverland társalapítója és vezérigazgatója, amely Choruba néven kakaópor-alternatívát gyárt. A vállalat márciusban nyitotta meg termelőüzemét, ahol nem kakaóbabot, hanem szentjánoskenyér hüvelyét dolgozzák fel.

A szentjánoskenyérfa kis, barna, banán alakú hüvelyeket terem, amelyek magokat tartalmaznak. A hüvelyeket feldolgozva kakaószerű port lehet előállítani. Ennek a csokoládé-alternatívának hosszú története van - bár nem túl sikeres.

Egy New Yorker cikk szerint az 1970-es években egy egész generációt "traumatizáltak" a szentjánoskenyér alapú édességek. Állítólag nem volt olyan jó íze, mint az igazi csokoládénak, és nem olvadt ugyanúgy a szájban.

Sabatini azonban ragaszkodik ahhoz, hogy kollégáival értékes terméket fejlesztettek ki. Elismeri, hogy a szentjánoskenyér "valójában nem ízlik csokoládénak", de hozzáteszi, hogy a Foreverland fermentációs és pörkölési eljárása eltávolítja a szentjánoskenyér ízének egy részét, hogy közelebb kerüljön a kakaóhoz. Szentjánoskenyér alapú étcsokoládé-alternatívájuk édesebb és karamellszerűbb, mint a valódi étcsokoládé.

Ennek egészségügyi előnyei is lehetnek. "Drasztikusan csökkenthetjük a cukortartalmat" - mondja Sabatini. A szentjánoskenyér rostban is gazdagabb és zsírban szegényebb, mint a kakaó.

JÓL JÖNNE 3,3 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 3 300 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 70 324 forintos törlesztővel (és 100 ezer forint jóváírással) a CIB Bank nyújtja (THM 10,61%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank 69 937 forintos törlesztőt (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A német Planet A Foods élelmiszergyártó egy másik csokoládé-alternatívát fejlesztett ki. Sara Marquart társalapító és technológiai igazgató szerint céljuk nem a csokoládé helyettesítése, hanem a kakaó elérhetőségében és árában mutatkozó ingadozás miatt keletkezett piaci rés betöltése.

A Foreverland-del ellentétben a Planet A Foods a napraforgómagot választotta kakaópor-alternatívájuk, a ChoViva fő összetevőjeként. "A napraforgómagokat úgy dolgozzuk fel, mint a kakaóbabot" - magyarázza Marquart. "Ez egy rendkívül bőséges alapanyag, milliós nagyságrendben áll rendelkezésre a piacon."

A ChoViva jelenleg körülbelül 35 különböző kiskereskedelmi termékben van jelen, főként Németországban és Franciaországban, de megtalálható az Aldi által az Egyesült Királyságban forgalmazott mini tojás alakú édességekben is. Ezek az édességek földimogyoróból készülnek, és ChoVivát tartalmazó csokoládészerű bevonattal vannak ellátva.

Egy brit startup, a Nukoko szintén versenybe száll ezen a területen. Két alapítója korábban valódi csokoládéüzletet vezetett, és egy élelmiszer-tudóssal fogtak össze új vállalkozásukban. "Első kézből láttuk a csokoládé ellátási láncának problémáit" - mondja Ross Newton társalapító. A Nukoko a lóbabot választotta alapanyagként, amelyből évente körülbelül egymillió tonnát takarítanak be az Egyesült Királyságban.

Newton szerint a valódi csokoládé ízének utánzása nagyon nehéz, de a csokoládéban található 25 kulcsfontosságú ízanyagból termékük 24-et tartalmaz - bár néhány esetben kissé eltérő koncentrációban.

"Minden új terméknek meg kell felelnie az azonos ízelvárásoknak" - mondja Caines, megjegyezve, mennyire igényesek a fogyasztók kedvenc csokoládétartalmú termékeikkel kapcsolatban. Az alternatívák talán a pékárukban - például a csokis süteményekben - szerepelhetnek a legjobban: "A csokoládé ott nem annyira a főszereplő, így talán elfogadhatóbb lehet."

Ha a csokoládé-alternatívák sikeresek lesznek, fennáll a veszélye annak, hogy ez negatívan befolyásolhatja a kakaótermelőket - mondja Tonya Lander, az Oxfordi Egyetem biológiai előadója. "Ezt a gazdálkodókkal vagy gazdálkodói szövetkezetekkel együtt kellene kidolgozni" - teszi hozzá. A kakaótermelők a világ legszegényebb mezőgazdasági munkásai közé tartoznak.

A Nukoko, a Planet A Foods és a Foreverland egyaránt azt állítja, hogy nem céljuk a csokoládé helyettesítése, inkább a kakaótermelés hiányosságai által hagyott űrt szeretnék betölteni.

Lander és kollégái tanulmányozták a kakaófák hozamát befolyásoló környezeti tényezőket. A kutatók februárban közzétett tanulmányukban arról számolnak be, hogy a gyenge beporzás és a magas hőmérséklet negatívan befolyásolja a fák kakaótermelését. Az ültetvényeken a kakaófák árnyékolásával például javítani lehetne a termést, és potenciálisan csökkenteni a kakaóellátás ingadozását. Az ilyen beavatkozások, a kakaó-alternatívákra való áttérés mellett, segíthetnek kielégíteni az édességrajongó fogyasztókat az elkövetkező években.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2025. november 5. szerda
Imre
45. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. november 5. 20:31