Woman eating chocolate

Sokak kedvenc csokijából lehet hiány itthon: zsebbenyúlós lesz a húsvét, Valentin-nap

2024. február 7. 10:29

Bár jelentősen megdrágult tavaly, egyelőre komoly visszaesés nem látszik a magyarok édességfogyasztásában - ezt mondta a Pénzcentrumnak Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára. Mohos Kristóf, a Portfolio elemzője ugyanakkor arra világított rá, hogy egyhamar nem várhatjuk az édességek olcsósodását, mivel a világ kakaótermelői komoly gondokkal néznek szembe.

Egyre mélyebben a zsebébe kell nyúlni annak, aki egy kis nassolnivalót szeretne: a KSH adatai szerint például egy tábla mogyorós tejcsokoládé ára nem kevesebb mint 40 százalékkal drágult 2022-2023 között. Szakértőkkel jártuk körbe, hogy a közelgő Valentin-nap és húsvét vajon mennyivel drágítja majd meg az életünket, ha a szokásos módon csokoládéval is meglepnénk a szeretteinket.

Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára szerint az iparágban nagy gond a behatárolt kakaótermelési terület, az elavult technológia is - ez is vastagon közejátszik az áremelkedésben.

A gyártás nagyon behatárolt területen zajlik, ugye Elefántcsontpart, Ghána és egy másik kontinensen Ecuador az egyedüli szereplői ennek a termelési folyamatnak. Gondot okoz egyrészt a súlyosan elavult betakarítási technológia, és az is, hogy a kakaótermelők jellemzően egyéni gazdaságok, amelyek addig sem jutottak el, hogy legalább egymással szövetkezetet alakítsanak. Ha pedig jön egy olyan időjárási anomália, mint mostanában, esetleg járvány is van, akkor a helyzet még rosszabb - ez néhány évente pedig előfordul arrafelé. Még ezen is lehetne javítani, de akarat sem látszik rá

- mondta a főtitkár. Azt is hozzátette, hogy bár valóban komoly dráguláson mentek keresztül az édesipari termékek, nagyon azért nem látni, hogy a magyarok le akarnak mondani róla.

A mi becsléseink szerint a magyarok körülbelül 10 százalékkal kevesebb édességet ettek 2023-ban, de a drágulás miatt a nominális fogyasztás megmaradt a korábbi szinten. Örömteli ugyanakkor az is, hogy mindeközben nem látszik az a trend, hogy az olcsóbb, sokszor kimondottan gyenge minőségű csokoládét keresnék - igaz, ebből amúgy is egyre kevesebb van a piacon, alig találni már például kakaómasszából készült gagyikat. Aki szereti a csokoládét, lehet, hogy le fog mondani róla, ha adott esetben a kedvence ezer forintba kerül, de újra aláhúzom, a számokból komoly lemondás azért nem látszik

- mondta Intődy Gábor.

Majdnem ötödével drágult decemberben

A csokoládé minden egyes hónapban előkelő helyen szerepel azon termékek listáján, amik az előző év azonos időszakához képest a legnagyobb dráguláson mentek végbe. A statisztikai hivatal külön is meg szokta említeni, ami már csak azért is nagy szó, mert a KSH inflációs kosara több mint 2000 termékből tevődik össze.

A KSH összeállításában "Cukor, lekvár, méz, csokoládé, és cukorka" termékkörként szereplő - vagyis, mint látjuk, több édesipari terméket is egyszerre magában foglaló - kategóriájában a legutolsó vizsgált hónapban, 2023 decemberében 18,3%-os volt az emelkedés, vagyis az előző év azonos időszakához képest átlagosan ennyivel kerül többe ez a termékkör. Ráadásul a tavalyi évben messze nem ez volt a legdurvább hónap: áprilisban 34,6-os volt a drágulás mértéke, ami 2019 januárja óta is abszolút rekordnak számít.

Éves összevetésben már egy konkrétabb termékkör, a "Mogyorós tejcsokoládé, 90–100 g, egész- vagy törtmogyorós tábla" szerepel, ennek konkrét átlagárát gyűjtik össze. Itt szintén látható, hogy ha csokoládéra nézzük, szintén jelentős a drágulás mértéke: 2023-ban az éves átlagár 530 forint volt, míg a megelőző esztendőben még a négyszáz forintot sem érte el - vagyis több, mint 40%-os a drágulás mértéke.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Még hiány is lehet belőle

De mi okozza, hogy ekkora dráguláson mentek át a csokoládék, illetve a kakaóból készült egyéb termékek? Mohos Kristóf, a Portfolio elemzője szerint a válasz egyszerű: már a termelésben világszinten vezető országok is komoly bajban vannak, és az időjárás sem volt kegyes mostanában a kakaótermelőkkel - ez pedig minden csokoládés termék alapja.

Jelenleg tonnánként 5000 dollár felett jár a kakaó árupiaci jegyzése, egész pontosan kedden 5150 dolláros szinten állt a jegyzés. Ez az árfolyam szinte pontosan duplája az egy évvel ezelőtti szintnek, a 2022 szeptemberi lokális mélypontnál pedig több, mint 130 százalékkal magasabb. Utoljára több mint 46 éve, 1977 júliusában láthattunk rövid idei a mostaninál magasabb jegyzést, akkor 5350 dollárig kúszott fel az árfolyam

- mondta a Pénzcentrumnak az elemző. Hozzátette azt is: a szakértők egyre inkább aggódnak amiatt, hogy a kakaóból még komoly hiány is felléphet, ez pedig még további drágulást vetít majd előre.

Egy földrajzilag behatárolt, koncentrált piacról beszélünk a kakaótermesztés esetében, ugyanis a globális kínálat közel 60 százalékát két afrikai ország, Elefántcsontpart és Ghána adja. Előbbi a legjelentősebb kitermelő, a mögöttünk álló hónapokban pedig az átlagosnál melegebb és szárazabb időjárásnak, illetve az országon áthaladó Harmattan passzátszélnek köszönhetően elkezdtek kiszáradni az elefántcsontparti kakaóföldek, aminek következtében kifejezetten alacsonyan alakult a termés: a januárban lezárult szüreti időszakban az átlagos terméshozamhoz képest közel 40 százalékkal alacsonyabb mennyiséget tudott a világpiacra bocsátani az afrikai ország. A piaci szereplők jelenleg attól tartanak, hogy a szűkösen alakuló kínálat nem fog tudni lépést tartani a magas kereslettel, jelentős hiányt okozva a kakaópiacon – ezt a várható hiányt árazva lőtt az egekbe a kakaó jegyzése

- mondta lapunknak Mohos Kristóf. Vagyis nemhogy megint olcsóbb lenne, még tovább fog drágulni a magyarok kedvenc édessége, mert a helyzet egyhamar nem javul.

Egyes iparági szakértők szerint még jelentős tér van a további áremelkedés előtt, az átlagosnál erősebben alakuló Harmattan-időszak ugyanis még március közepéig tarthat, további fennakadásokat okozva az elefántcsontparti termelésben és szállításban. Ezen felül a hosszabb távú időjárási kilátások sem kedvezőek, az előrejelzések alapján a következő hetekben az átlaghőmérséklet Nyugat-Afrikában 2 Celsius-fokkal lesz magasabb az általában megszokottnál, ez szintén rossz hír a kakaótermesztők számára

- zárta gondolatait Mohos Kristóf.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm