13 °C Budapest
Hajdúböszörmény, 2018. június 30.Félkör alakúra formázott sajt. A Kõröstej Kft. Hajdúböszörményi Üzemében napi 250.000 liter tejet dolgoznak fel és gyártanak belõle nagyrészt kashkaval és trappista sajtot. A társaság  hajdúböszörményi üzemébe nagyüzemek, mezõgazdasági vállalkozások és õstermelõk szállítják a tejet. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Most jön csak az igazi sajthorror a boltokban? Brutális, ami a tejtermékekre vár 2024-ben

2024. január 15. 16:03

2020 óta folyamatosan drágábbak voltak itthon a tejek és a tejtermékek, kivételt mindössze a múlt hónap jelentett, mikor a tej 10, a sajt pedig 15 százalékkal került kevesebbe, mint egy évvel korábban. Braunmüller Lajos a Pénzcentrumnak nyilatkozva úgy vélte, hogy komoly drágulásra idén nem kell számítani, persze ehhez a globális gazdaságnak is lehet még majd egy-két szava. A sajt olcsóságát mindenesetre jobban magyarázza, hogy a brutális drágulás miatt már alig esznek belőle a magyarok.

Bár decemberben mind a tej, mind pedig a sajt ára jelentősen kevesebb volt az egy évvel korábbihoz képest, az elmúlt két évben összességében mindkét termék jelentősen drágább lett. A szállítmányozásban bekövetkező áremelkedés és a felvásárlási ár is arra enged következtetni, hogy idén sem ússzuk meg a drágulást a tejtermékek piacán.

A Pénzcentrum által megkérdezett szakértő szerint most kis esélye van egy komolyabb drágulásnak, de a termelőknek már így is drasztikusan csökkenteni kellett a felvásárlási árakat - ráadásul a globális tényezők is keresztbe tehetnek még. Megpróbáltuk megfejteni, hogy vajon mélyebben kell-e majd a zsebébe nyúlnia annak, aki tejet vagy sajtot vásárolna 2024-ben?

Mi okozhat drágulást?

Hogy pontosabban lássuk, honnan indulunk, összeszedtük először is az előállítási statisztikákat. Mint a lenti grafikonon látható, a tehéntej felvásárlása körülbelül ugyanazon a szinten van, mint 2019 elején, havonta 130 ezer tonna tehéntejet vesznek meg a gazdáktól. A sajtnál jóval kisebb persze a volumen az előállításban, itt körülbelül 7-8 ezer tonna készül minden hónapban 2019 óta.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője kérdésünkre elmondta, hogy a termelőknek egyre lejjebb kellett vinniük a felvásárlási árat - vagyis a lehető legrosszabbul jöttek ki a globális válságból.

2023-ban a termelés során javarészt még a 2022-es takarmányt etették az állatokkal, vagyis a nagy bekerülési költségekhez egyre csökkenő felvásárlási árak párosultak, ami szerencsétlen együttállás a termelők számára. A 2023-as termés ugyanakkor lényegesen olcsóbb, így elvileg van még tartalék a nyers tej árának csökkenésére, de a termelők egyéb költségei és általában a felvásárlási árszint miatt nem várható, hogy a gyakorlatban nagyarányú áresés következne be. Az egyensúlyi állapot alighanem az lenne, ha a csökkenő takarmányárak mellett a felvásárlási árak nem mérséklődnének érdemben - ez némi mozgásteret jelentene a termelőknek. A felvásárlók azonban ilyen esetekben a piac elvárásait közvetítik, amelyek minden ilyen árcsökkenést az árakban is viszont akarnak látni

- mondta az Agrárszektor főszerkesztője.

A következő grafikonon összegyűjtöttük a KSH által számon tartott három tejterméket, amit a leggyakrabban vásárolhatunk a boltokban: az 1,5%-os, a 2,8%-os, valamint a pasztőrözött, tartós tejtermék literenkénti árát láthatjuk. Mint észrevehetjük, az orosz-ukrán háború kitörése óta az árak jelentősen felmentek még annak ellenére is, hogy a 2,8%-os tej beletartozott az árstopos termékek körébe, ez le is húzta az átlagárat.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője a Pénzcentrumnak azt mondta, hogy leginkább az energiaárak tehetnek majd róla, ha 2024-ben a tejtermékek tovább drágulnak - de erre most kevés esély látszik.

Drágulás akkor következhet be, ha valamilyen hatás miatt a nagy tejtermelő területeken (Európa, Új-Zéland, USA, stb.) csökken a kínálat, vagy egyszerre emelkednek a termelés költségei - ilyenkor a piac nem tud olcsóbb beszerzési forrás után nézni, így el kell fogadnia az árakat. Ilyen eset lehet az, ha például valamilyen geopolitikai okból, például a jemeni vagy az izraeli helyzet eszkalálódása, az orosz-ukrán háború miatt drámaian nőnek az energiaárak globálisan. Európai szinten esetleg a kedvezőtlen időjárás okozhat drágulást. Ha ilyen nem várt tényező nem adódik, akkor nagyarányú drágulás most nem valószínűsíthető

- fogalmazott Braunmüller Lajos.

Már sajtot is alig eszünk, annyira megdrágult

A háború nyomán kitört drágulási hullám egyik legtöbbet emlegetett "kárvallottja" a tömbös trappista sajt volt, aminek az egyik legdurvább mértékben szállt el az ára 2020 óta - ezt is láthatjuk a lenti grafikonon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértő szerint a tavaly decemberben bekövetkezett 15 százalékos csökkenés elsősorban a brutálisan visszaesett keresletnek köszönhető.

A késztermékek esetében a legfontosabb ármeghatározó tényező a kereslet, amely jelentősen csökkent tavaly a durva infláció hatására. Ez Magyarországon különösen nagymértékben jelentkezett, de Európa-szerte megfigyelhető volt. A korábban csúcsokat döntő tejtermék-árak miatt a vásárlók jóval kevesebbet fogyasztottak, Magyarországon például a túró fogyasztása drámai mértékben, csaknem ötödével esett vissza. Ez az árcsökkentés mellett szól, amely nagy nyomást helyez a tejfeldolgozókra. Ők megpróbálják majd ezt érvényesíteni a felvásárlási árakban, és az olcsóbb takarmánnyal érvelhetnek is, a termelők viszont megpróbálnak az ilyen kísérleteknek - amennyire lehet - ellenállni

- mondta a Pénzcentrumnak Braunmüller Lajos. Azt is megkérdeztük tőle, vajon folytatódik-e az a trend, hogy egyre több feldolgozó tűnik majd el többek között a globális árváltozásoknak köszönhetően, tönkremehetnek-e emiatt termelők?

Sajnos igen. A tejtermelés több mint két éve nehéz helyzetben van, mivel összejött az ágazatban a drága takarmány - olcsó nyerstej együttállása. Ennek rendeződéséhez idő kell, azok a szereplők pedig, akik ezt nem tudják finanszírozni, az állománycsökkentés, végső soron akár a telepbezárás mellett dönthetnek. Abban reménykedhetünk, hogy ezügyben a legrosszabb időszakon talán már túl vagyunk, és a további csökkenés már nem lesz drámai

 - mondta erről az Agrárszektor főszerkesztője.

Fullasztó import

Októberben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Terméktanács is arra figyelmeztetett, hogy az egyre nagyobb mennyiségben külföldről importált tej és tejtermékek komolyan veszélyeztetik a hazai tejtermelők érdekeit. Braunmüller Lajos ezzel is egyetért: mint fogalmazott, már csak a nagyobb gyártókapacitás miatt is előfordulhat, hogy a külföldi áru olcsóbban adható el a magyar üzletekben.

Az import jelentősen veszélyezteti a hazai ágazat pozícióit, sok esetben ráadásul a behozott termékek minősége sem rosszabb a hazainál. Ennek oka nem a tejtermelésben keresendő, a hazai tejágazat európai viszonylatban is hatékony, a magyar nyerstej-felvásárlási árak a legalacsonyabbak közé tartoznak az EU-ban évek óta. A probléma inkább a feldolgozóknál van: a hazai tejipar minőségi termékeket tud előállítani, de ezt nem teszi eléggé költséghatékonyan. A commodity-jellegű termékeknél (folyadéktej, olcsóbb sajtok, stb.) lényegesen jelentkezik a német, szlovák, lengyel gyártók előnye a volument tekintve, a többre értékelt brandtermékek esetében pedig a magyar tejipar egyelőre nem tudott igazán jó márkákat kialakítani, amelyek árban is versenyképesek lennének a szintén német, holland, belga vagy francia sajtokkal, joghurtokkal és egyéb tejtermékekkel

- mondta erről lapunknak az Agrárszektor főszerkesztője. Kérdéseinkkel megkerestük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát és a Tej Terméktanácsot is, amint válaszolnak, frissíteni fogjuk a cikket.

Címlapkép: Oláh Tibor, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem