Mátészalka, 2019. október 1.Túró Rudi készül a FrieslandCampina Hungária Zrt. mátészalkai tejüzemében a kapacitásbõvítõ beruházás átadásának napján, 2019. október 1-jén. A Túró Rudit is elõállító holland tulajdonú cég másfél milliárd forint értékû saját forrásból bõvítette gyártó- és csomagolókapacitását.MTI/Balázs Attila

Fogadjunk, hogy ezt nem tudtad a Pöttyös Túró Rudiról: tényleg nincs túró ezekben a túrórudikban?

2023. június 5. 14:28

Bizonyos Pöttyös Túró Rudik összetevő leírásában nem szerepel a túró szócska – ezzel pedig egy TikTok videós szerint a termék gyártója megtéveszti a vásárlókat, ami miatt bejelentést tett a cég ellen. Erre a bejelentésére azóta már kapott is hivatalos választ, miszerint a szóban forgó termékek jelölésével kapcsolatban a gyártóval szemben már eljárás indult, és jelenleg is eljárás van folyamatban. A Nébih korábbi túrórudas tesztjének áttanulmányozásával megpróbáltuk kideríteni, mi állhat az ügy hátterében.

Egy friss, a Termékkritikus nevű TikTok csatorna bejegyzése szerint a videó készítője panasszal élt a Nébihnél abból az okból kifolyóan, hogy bizonyos Túró Rudi termékek esetében a szóban forgó ízesítésű finomságok voltaképpen nem is tartalmaznak túrót. A bejegyzés lényege az, hogy lényegében az összes ízesített, mint például a mogyorókrémes, madártejes, epres, stb. Pöttyös Túró Rudi csomagolásán nem szerepel az a szó, hogy „túró”, helyette a termék „tejalapú rögös készítményből” készül. A tejalapú rögös készítmény egyébként ebből áll: pasztőrözött, ultraszűrt tej, sovány tejpor, tejsavbaktérium-kultúra.

A TikTok-os videójával azt szeretné elérni, hogy a túró ne szerepeljen ezeknek a termékeknek a címkéjén a névben, illetve a véleménye szerint a „pöttyös az igazi” jelmondat is megtévesztő a termékösszetételek fényében. Az első videó után egyébként hamar következett egy újabb, amikor is a Szabolcs Szatmár Bereg Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály, Élelmiszerlánc-biztonsági osztálya azt írta a bejelentőnek, hogy

az ízesített Pöttyös Túró Rudi termékek jelölésével kapcsolatban a gyártóval szemben már eljárás indult és jelenleg is bírósági eljárás van folyamatban.

A témában készül első videót itt:

@termekkritikus

♬ eredeti hang - A termékkritikus

a másodikat pedig itt lehet megnézni:

@termekkritikus

♬ eredeti hang - A termékkritikus

Hol lehet a turpisság?

A Nébih nem is olyan régen, éppen egy éve tesztelt rengeteg túrórudat. Az ehhez kapcsolódó közleményükben megírták, hogy: „szinte minden boltban kapható már „túrórúd”, nem mindegy azonban, hogy melyik megnevezésű terméket vásároljuk!” A hatóság azt is írta, bár formájukat tekintve a rudacskák hasonlóak, összetételüket illetően azonban jelentősen különböznek egymástól. 

Találkozhatunk túródesszert megnevezésű termékekkel, melyek túró felhasználásával készülnek, a desszertkészítmények esetében viszont tejalapú készítménnyel helyettesítik a túrót

- írták. Ha megnézzük a klasszikus, nem ízesített Pöttyös Túró Rudik túródesszertként vannak megjelölve, míg a TikTok videós által is kifogásoltak desszertkészítményként. Ezek alapján a jelölésük megfelel a Magyar Élelmiszerkönyvi előírásnak. Ezt tavaly a Nébih sem firtatta terméktesztje során. Minden bizonnyal azért nem, mert a komplett termékkategória megjelölése az, hogy „túrórúd”.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Korábbi vizsgálata során a Nébih azt írta, hogy az általa vizsgált 22 termékből mindössze 4 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Ezekért összesen 800 ezer forintos bírságot szabtak ki.

Frissítés! Megszólalt a FrieslandCampina Hungária

Cikkünk megjelenése után nem sokkalaz alábbi közleményt juttatta el lapunknak a FrieslandCampina Hungária. A kommentárt változtatás nélkül közöljük:

"A Pöttyös termékek gyártójaként a FrieslandCampina Hungária számára kiemelten fontos, hogy termékeinek több millió magyar fogyasztóját egészséges, minőségi és finom élelmiszerekkel lássa el. Minden termékünk gyártásakor kizárólag kiváló minőségű, magyar gazdaságokból származó tejet és magas minőségű alapanyagokat használunk fel. Termékeink fejlesztésekor és gyártásakor minden esetben a vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelelően járunk el és a fogyasztóink érdekeit tartjuk szem előtt.

A Pöttyös termékek esetében zsírszegény túró a meghatározó alapanyag. Egyes termékeink esetében (a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerinti) túrót használunk, ezen a receptúrán nem változtattunk és ezek adják az  értékesített volumen mintegy kétharmadát.

Ugyanakkor egyes ízesített termékvariánsok gyártása során minimális mértékben, tejpor hozzáadásával módosítjuk a hagyományos receptúrát. A használt technológia megegyezik a túrógyártással, azonban a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai értelmében ez utóbbi esetben az így készült termékösszetevőt nem jelölhetjük túróként, hanem tej alapú rögös készítményként tüntetjük fel azt termékeink csomagolásán. Az érintett termékek receptúrájának kismértékű módosítása ellenére a túróval állagban és minőségben egyenértékű  alapanyagról van szó ezen termékek esetében is. Technológiai szempontból maga a túró is egy alvasztott rögös tejalapú készítmény.

A hírekben megjelent információkkal szemben a FrieslandCampina Hungária ellen nem zajlik bírósági eljárás.

2022 folyamán a Nébih eljárásában, az idézett összehasonlító vizsgálatban a Pöttyös termékek az élen végeztek, így nem felel meg a valóságnak, hogy a társaság ellen 800.000 forint bírságot szabtak ki."

(Címlapkép - Balázs Attila, MTI/MTVA)

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem