Close-up of young woman holding a carton box, signing for her delivery on a digital device from the courier. Home delivery service makes life easier. Online shopping concept.

Színt vallottak a magyarok a házhozszállításról: ezt már ők sem hajlandók tovább lenyelni

2023. február 17. 13:30

Az eddigieknél is nagyobb az igény az aznapi kiszállítás iránt, de sok vásárló már nem elégszik meg a félnapos időablakokkal sem, a vállalkozások számára pedig az energiaárak és az infláció növekedésével még fontosabbá vált a költséghatékonyság a kézbesítési feladatok teljesítése során. A tavalyi forró, száraz nyár emléke miatt a fenntarthatósági szempontok érvényesítése jelentősen felértékelődött, és a vásárlók megtartása érdekében a cégek nagyobb figyelmet fordítanak a futárok személyes kvalitásaira. Szakértők szerint ezek a trendek határozzák meg az e-kereskedelem és a házhoz szállítások fejlődését 2023-ban.

Az elmúlt évben bekövetkezett változások új kihívásokat teremtettek az e-kereskedelemben résztvevők számára - derül ki a DODO nemzetközi okoslogisztikai és technológiai vállalat közleményéből. A növekvő energiaárak rákényszerítik a szegmens szereplőit a költséghatékony működésre, míg az üzemanyagárak emelkedésével a kiszállítás költségeiben is hatalmas növekedés figyelhető meg. Ennek következtében még fontosabbá vált a házhoz szállítás során az útvonal-optimalizálás, valamint a felesleges útvonalak kiküszöbölése. Az adótörvények módosításai nyomán sok esetben a vállalkozások foglalkoztatási költségei is jelentősen megemelkedtek, az infláció elszabadulásával pedig a vásárlók megtartása még fontosabb, és egyben nehezebb feladat lett.

Első helyen a szállítás

Az e-kereskedelemben már nemcsak a webáruház dizájnja vagy a termékkínálat az, amely meggyőzi a vásárlókat arról, hogy az adott kereskedőnél rendeljék meg a számukra szükséges terméket, de az áru kézhezvételéig számos olyan tényező és logisztikai folyamat is befolyásolja a vevői elégedettséget, amelyek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a fogyasztói igények kiszolgálásában. A fogyasztói elégedettség felértékelődésével, most még jelentősebb feladat a meglévő vásárlók megtartása, ezért a házhoz szállítás sebessége és pontossága az eddigieknél is fontosabbá válik a kereskedők számára. A jelentős költségnövelő tényezők következtében az eddiginél is jobb megoldás a vállalkozások részére, ha szakértő logisztikai vállalatok szolgáltatásit veszik igénybe a kiszállítási folyamatok során. Mindezek nyomán az alábbi okoslogisztikai trendek és várakozások jellemezhetik az idei évet az e-kereskedelmi szegmensben.

Az online vásárlások során egyre inkább az aznapi házhoz szállítás válik a piaci normává, különösen a nagyobb városokban. Már nemcsak a vásárlók támasztanak növekvő igényt az interneten rendelt áruk minél gyorsabb kézhezvétele iránt, de az e-kereskedelmi szolgáltatók is határozott versenyelőnyként tekintenek a kiszállítás gyorsaságára. A kézbesítés azonban nem csupán a futárról és a szállításhoz használt járműről szól, hanem az összetett háttérszámításokról és az egész folyamatot vezérlő adatplatformról is. A gyorsaság iránti elvárás növeli a technológiai beruházások, valamint a hatékonyság maximalizálására irányuló törekvéseket is.

Finomhangolt logisztikai folyamatok

A logisztikai feladatok finomhangolása többek között azt jelenti, hogy a terméket az ügyfél által választott, lehető legrövidebb szállítási időablakon belül kézbesítik a futárok. A vásárlók alapvető elvárása az online rendelt termékek, élelmiszerek vagy éppen használati cikkek esetén, hogy minél hamarabb, és főleg olyan időpontban szeretnék kézhez venni a csomagot, amikor nekik alkalmas, amivel tudnak előre tervezni. A logisztikai feladatok és folyamatok pontosításával tehát növelhető a vásárlói elégedettség és az ügyfelek megtartása is.

A professzionális és hatékony aznapi logisztikai megoldásokat biztosító szállítópartnerrel való együttműködés lehetőséget nyújt a kis- és nagykereskedők számára, hogy új vásárlókat érjenek el, javítsák a fogyasztói élményt már meglévő ügyfeleik körében, és mindemellett kontroll alatt tartsák logisztikai költségeiket. A házhoz szállítást szakértő szolgáltatóra bízva nem szükséges saját autóflottát fenntartani, a HR-költségek is csökkenthetők és minimalizálhatók a kiszállítási folyamatokra fordított kiadások is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Minél zöldebben

Egyre több kereskedelmi szereplő felismerte, hogy élhető környezetünk megtartása szempontjából mennyire fontos a károsanyag-kibocsátás visszafogása, és a nagyvárosi autós forgalom csökkentése. Ez nem csupán a dízelüzemű szállítások elektromos meghajtásúakkal való helyettesítéséből áll, hanem a futárok munkaterhelésének maximalizálásából és útvonalának optimalizálásából is. Ezek a folyamatok mind-mind technológiai beruházások révén valósíthatók meg, vagyis egy logisztikai szolgáltatónak elsősorban technológiai vállalatnak kell lennie ahhoz, hogy sikeres lehessen szakterületén.

A házhoz szállítást végző futár gyakran az egyetlen kapocs a kereskedő és a vásárló között, így viselkedése, modora nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a vevő újra vásárol-e az adott kereskedőnél. Éppen ezért egyre több logisztikai- és futárszolgáltató invesztál a futárok továbbképzésébe és a lehető legjobb munkakörülmények megteremtésébe. A futárok tehát kulcsfontosságú láncszemei az e-kereskedelmi folyamatnak, ezért megtérül a szakszerű és professzionális munkaerő képzése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem