17 °C Budapest
Pour soft drink in glass with ice splash on dark background.

Fontos változás élesedik a Coca-Cola, Sprite, Fanta, Kinley, Fuzetea és Cappy üdítőknél 2023-ban: ámulhatnak a vásárlók

2022. december 17. 10:31

Hulladékmentes Világ stratégiája részeként a csomagolástól elválaszthatatlan, palackhoz rögzített kupakkal látja el üdítőitalait a Coca-Cola Magyarország. A szénsavas üdítőitalok között a hazai piacon elsőként, a vonatkozó európai uniós iparági szabályozás által előírt 2024. júliusi határidőnél pedig lényegesen korábban bevezetett innováció megkönnyíti a palackok együttes begyűjtését és újrahasznosítását, míg a fogyasztóknak kényelmesebb, higiénikusabb élményt nyújt - közölte a cég.

Az új kupakok innovatív kialakításának köszönhetően a fogyasztók a megszokott módon – de rögzített kupakkal – használhatják a palackokat. A csomagolás egyben marad, így jelentősen csökkenhet az elveszített vagy eldobált, és ezáltal esetenként a természetbe kerülő kupakok mennyisége. Az új csomagolás használata ráadásul kényelmesebb és higiénikusabb is, hiszen a kupakot ivás közben nem kell kézben tartani, illetve elkerülhető, hogy a kupak leejtve beszennyeződjön. 

Noha a palackok és a kupakok kialakítása alapvetően változatlan maradt, ezeket immár egy műanyagszálból és egy gyűrűből álló kiegészítő köti össze. A fogyasztóknak mindössze annyi a dolguk, hogy a kupakot a megszokott módon eltekerik, majd hátrahajtják addig, amíg egy kis kattanást érzékelnek, és átadják magukat az üdítőital élvezetének. Ezt követően, a kupak visszazárása után az üres palackot a rögzített kupakkal együtt a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtőbe helyezhetik. 

Az új kupakkal ellátott palackok már 2023 első napjaitól a polcokra kerülhetnek.

A rögzített kupak prototípusait egy célzott kutatás-fejlesztési projekt eredményeként, a The Coca-Cola Company palackozó partnerével, a Coca-Cola HBC Csoporttal szoros együttműködésben fejlesztették ki. Azon túl, hogy az új kupakok a legmagasabb szintű technológiai és biztonsági előírásoknak is megfelelnek, az innováció célja, hogy azok higiéniai, környezetvédelmi és kényelmi előnyökkel is rendelkezzenek. A rögzített kupak bevezetését Európa-szerte átfogó fogyasztói kutatás és tesztek előzték meg, amelyek alapján a most bemutatott új dizájn lett a fogyasztók által leginkább előnyben részesített, forma, funkció, valamint kényelem szempontjából is.  

Az új kupakok bevezetése egy újabb lépés, amelynek segítségével a vállalat támogatja a csomagolási hulladék csökkentését, a körforgásos gazdaság elérését. A műanyag kupakok és palackok együttes begyűjtését és újrahasznosítását célzó szabályozás továbbá összhangban van a vállalat csomagolásokra vonatkozó fenntarthatósági vállalásával, amelynek értelmében 2030-ra az italpalackok 100 százalékának megfelelő mennyiségű hulladék visszagyűjtéséhez fog hozzájárulni. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar piacon a szénsavas üdítőitalok között elsőként vezethetjük be a csomagoláshoz rögzített kupakot. Ez egy fontos lépés a műanyaghulladék csökkentésében és hatékonyabb újrahasznosításában, amellyel egyszerre támogatjuk az EU vonatkozó erőfeszítéseit és jutunk közelebb Hulladékmentes Világ stratégiánk célkitűzéseihez. Ez utóbbi részeként globálisan vállaltuk azt is, hogy 2025-ig minden elsődleges italcsomagolást újrahasznosíthatóvá teszünk, ami Magyarországon már meg is valósult. Emellett azt is, hogy 2030-ig az általunk gyártott italpalackok 100 százalékának megfelelő mennyiségű hulladék visszagyűjtéséhez fogunk hozzájárulni. Ezzel segítjük a körforgásos gazdaságra történő átállást is

– mondta el Sonia Dimogli, a The Coca-Cola Company magyarországi ügyvezető igazgatója. Az új, rögzített kupakokkal ellátott Coca-Cola, Sprite, Fanta és Kinley üdítőitalok 2023 elejétől kerülnek az üzletek polcaira, ezt követően pedig, szintén az év első felében a vállalat tea és juice termékei (Fuzetea és Cappy), majd a további termékek esetében is megtörténik az átállás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem