8 °C Budapest
Original christmas sweetness from hungary name is szaloncukor aka parlour candy. Christmas sweetness fondant in colorful metal wrapping at festive market

Horror áron mérik az Év Szaloncukrát 2022-ben: ez az íz lesz az idei karácsony slágere?

2022. november 24. 11:02

Egy héten belül elkezdődik az adventi időszak, a boltok polcain pedig már most megtalálható a karácsony sztárja, a szaloncukor. De mi vár ránk árak és ízek tekintetében? A szaloncukor trendekről, valamint a karácsonyi várakozásokról a Magyar Édességgyártók Szövetség elnöke Sánta Sándor beszélt sajtótájékoztatójukon, ahol kihirdették az Év Szaloncukra verseny díjazottjait is. Idén forralt boros szaloncukor vitte el az első helyezést.

Csak úgy, mint a többi iparágnál, az édességipar számára is különösen nagy nehézségeket hozott ez az év, hiszen az inflációs nyomások itt is megmutatkoznak. Bár a szaloncukor esetében maga a gyártás a nyáron történik, nem télen, így az infláció kevésbé mutatkozik meg a termékek árában, de azért itt is drágulás következett be.

Sánta Sándor a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke elmondta, hogy a szaloncukor továbbra is nagy számban fogy az ünnep alatt, így idén is erre számítanak. Az élelmiszerek áremelkedése ugyanakkor az édességeken is meglátszódik. Sánta Sándor elmondta, hogy jelenleg a közép kategóriás szaloncukor 4 000- 5 000 forintba kerül, míg a prémium kategóriában a szaloncukor 10 000- 12 000 forintba kerül kilogrammonként.

Azt látjuk, hogy a fogyasztók nem, vagy csak nagyon nehezen engedik el a minőséget

- emelte ki Sánta Sándor. Mint mondta, a karácsonyi szezonban mintegy 7-8 millió Mikulás figura kerül eladásra, emellett pedig a szaloncukor az ünnep slágere. A szaloncukor esetében karácsonykor 3-3,5 tonna  kerül értékesítésre, ami mintegy 10 milliárd forint felleti értéket képez. A szaloncukor szezonalitása a számokon is érződik, hiszen a teljes decemberi édesség forgalom 45-50 milliárd forintot tesz ki.

Fogyasztói igényként jelenik meg az, hogy igazi csokoládéból készüljön a szaloncukor is. Ezen kívül a tradícionális ízek mellett megjelennek új ízek, kategóriák is, például a vegán, vagy cukormentes szaloncukor.

Emelkednek az árak

Az áremelkedés azonban jövőre már nem kerüli el a szektort, hiszen míg idén még a nyári árak szerint került minden beszerzésre, jövőre már felzárkóznak az árak itt is. A cukor ára duplázódott Európában, de ezen kívül minden alapanyag ára nőtt. Drágult a kakaó, a gabona, a diófélék, a csomagolóanyagok, az energiaköltségek de a NETA is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel a csokoládé mikulások, adventi naptárak már nyáron elkészültek, itt az áremelkedés 15-20 százalékos volt, de jövőre további áremelésre kell majd számítanunk. Európában a tavalyi árak alapján a cukor 500 - 550 euró volt, ez mostanra 1 000- 1 100 euró lett, de a glükóz szirup ára is emelkedett

- emelte ki Sánta Sándor. Mint mondta, a mennyiség stagnál, bevételek növekednek, azonban számítanak a profit visszaesésére a költségek növekedése miatt. A drágulás mellett a hektikus forintárfolyam sem kedvez az édességiparnak.

A sajtóeseményen kihirdették az Év Szaloncukra versenyének győztesét is. Idén 28 induló 186 szaloncukrot nevezett, különböző kategóriákban. A klasszikus ízek mellett, mint a kókusz, zselés, marcipános megjelennek az új ízek is, mint a sós karamella, vagy a robbanó cukor. Az idei nyertes egy gyulai cukrászmester forraltboros szaloncukra lett, de olyan ízek is megjelentek a versenyen, mint a fehércsokis pisztáciás, vagy éppen a tejkaramellás, és a sóskaramellás. Idén egyre több szaloncukor készült robbanós cukorral, de megjelennek a sütemény-szerű, és vegán szaloncukrok is.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum nagy Boldogságtesztjét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem