2 °C Budapest
Több mint 30 ezer tonna élelmiszert mentettek meg a kidobástól

Több mint 30 ezer tonna élelmiszert mentettek meg a kidobástól

2022. augusztus 11. 09:00

Világszerte döbbenetes mértéket ölt az élelmiszer-pazarlás, globális szinten a megtermelt élelmiszer 30-40 százaléka végzi a kukában. A jelenség ellen több kormány, az ENSZ és az EU is igyekszik tenni, ám ennél is fontosabbnak tűnik, hogy az érintett piaci szereplők saját hatáskörben lépnek fel a pazarlás ellen – ez ugyanis kézzelfogható és hatékony megoldást jelent. A Tesco fenntarthatósági jelentéséből kiderül, hogy az áruházlánc az elmúlt években 31 400 tonna élelmiszer megsemmisülését akadályozta meg Magyarországon, az emberi fogyasztásra alkalmas felesleg 82 százalékát pedig a rászorulóknak vagy állati takarmányozásra adományozta. A kiskerlánc jótékonysági erőfeszítéseivel nincs egyedül: a vásárlókkal közösen több mint 100 milliót adtak össze az ilyen célokra, többek között támogatva az ukrán menekülteket is.

Negyedik éves vállalati felelősségvállalási jelentését tette közzé a Tesco Magyarországon – ráadásul ez az első év, amikor a riportot csak digitális formában teszi közzé a kereskedelmi lánc. A jelentés a 2021 márciusától 2022 februárjáig tartó pénzügyi évre vonatkozik – az időszak jellemzője, hogy a korábbi, viszonylag nyugodt évek után meglehetősen turbulens körülményeket tapasztalunk a világban, amely tükröződik a riportban is – például az ukrán menekültek megsegítése kapcsán. Az anyagból ugyanakkor kiviláglik, hogy a rendhagyó körülmények sem teszik zárójelbe a korábban megkezdett programokat – sőt, a világban tapasztalható nehézségek célzottabb fellépést indokolnak, mind a Tesco, mind pedig vásárlói részéről.

Döbbenetes pazarlás világszerte

A kereskedelmi lánc jelentésének fontosságát mi sem jelzi jobban, mint hogy az Egyesült Államokban a feldolgozott élelmiszer 40 százaléka kárba vész, és Európában is évente mintegy 80-90 millió tonnányi élelmiszer kerül a kukába, miközben még az EU területén is 55 millió olyan ember él, aki másnaponta sem tud kiegyensúlyozottan táplálkozni.

A statisztikák szerint tehát évente 173 kilogramm élelmiszert pazarol el minden egyes európai polgár.

Eközben világszinten még drámaibb a helyzet: egymilliárd ember valamilyen fokon éhezik, vagy legalább nem jut kellő mennyiségű és minőségű tápanyaghoz.

Az optimistább szakértői becslések szerint a megtermelt élelmiszernek átlagosan nagyjából harmada vész el globális szinten – a végső szaldó pedig ennél is magasabb, akár 40 százalék lehet.

Ráadásul számos különböző ok vezet a pazarláshoz, a probléma oka nem csupán a jólét okozta könnyelműség. A világ különböző részein az ellátási lánc más és más pontjain jelentkezik a legnagyobb veszteség. Míg a fejlett világban életmódbeli okai vannak a veszteségeknek, addig a fejlődő országokban általában az elégtelen színvonalú mezőgazdaság vagy az élelmiszerlogisztikai hiányosságok okozzák a fő gondot.

69 százalékot mentettek meg

A Tesco öt éve dolgozik az élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentésén a termőföldtől az asztalig terjedő folyamat minden szakaszában, igaz, a tényleges munka ezen a téren korábban kezdődött: már 2014 óta szorosan együttműködik a lánc a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, hogy élelmiszer-feleslegét eljuttassa a rászorulóknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2019-ben a Tesco Közép-Európában 11 évvel a 2030-as határidő előtt elérte az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célkitűzését (12.3 SDG), amely az élelmiszer-hulladék megfelezéséről szól. A jelenlegi, legfrissebb adatok szerint a vállalat továbbra is túlteljesít ezen a téren mind a régióban, mind idehaza.

Mennyiségben kifejezve sem kevés az így hasznosított élelmiszertömeg: az elmúlt évek alatt közel 31 400 tonna élelmiszert mentett meg a kidobástól és ajánlott fel a rászorulóknak, amivel mintegy 100 500 tonnával járult hozzá a károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez.

A vevők is értik

A kiterjedt hálózattal rendelkező kereskedelmi lánc a kezdeményezéseihez sikerrel tudja megnyerni a vásárlókat is: a 2020/21-es pénzügyi évben a kereskedelmi lánc két alkalommal hirdetett élelmiszergyűjtő akciót az Élelmiszerbankkal közösen, melyek során a vásárlók a Tesco áruházakban leadott tartós élelmiszerrel, valamint online vásárolt adománycsomagokkal is segíthettek a nélkülözőknek. A nyári kampány során több mint 7 millió forint értékű adomány gyűlt össze, míg az adventi időszakban felajánlott termékek értéke meghaladta a 109 millió forintot, melyet a Tesco további 21,5 millió forinttal egészített ki.

Az időszak egyik kifejezetten szomorú fejleménye az orosz-ukrán háború volt. A szomszédos országban zajló fegyveres konfliktus híre azonban megmozgatta a vásárlókat is.

A vevők a jelentésben vizsgált időszakban ukrajnai menekültek megsegítésére is csatlakoztak a Tesco és az Ökumenikus Segélyszervezet kezdeményezéséhez, így együtt mintegy 103 millió forinttal támogathatták a nehéz helyzetben lévőket adománykuponok értékesítése révén.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem