11 °C Budapest
Ez ma a leghasznosabb dolog csillagközi stopposoknak csakúgy, mint edzőterembe járóknak (x)

Ez ma a leghasznosabb dolog csillagközi stopposoknak csakúgy, mint edzőterembe járóknak (x)

PR
2022. július 11. 09:39

Douglas Adams, a méltán hires Galaxis útikalauz stopposoknak című sorozat szerzője szerint a törölköző rendkívül praktikus dolog: beletakarózhatunk vele, heverhetünk rajta, felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, a fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen bele törölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá. A lista most néhány újabb hasznos alkalmazási lehetőséggel bővül, hiszen a Brancs piacterén elővásárolható Odyn Gym Towel a leesésgátló kialakítása mellett komoly higiéniai előnyökkel és eddig csak a NATO katonái számára elérhető privilégiumokkal is szolgál csillagközi utazásaink vagy az edzőterembe tett látogatásaink során.

A törölköző, mint használati tárgy története a 17. század elejéig nyúlik vissza, s a legtöbb történész Törökországot, és különösen Bursa városát tartja az első fürdőlepedők származási helyének. A törülközők – melyek akkoriban vékony szőtt vászon- vagy pamutdarabok voltak-, fontos szerepet játszottak a török ​​kultúrában, melyben már akkor is jelentős szerepe volt a híres törökfürdőknek. Minden jelentősebb életeseményhez tartoztak továbbá fürdési rituálék - egy leendő menyasszony ünnepélyes fürdőzésben vett részt az esküvője napján, a csecsemők első fürdetésüket a születésük utáni 40. napon kapták meg, sőt, a gyásznak is része volt a rituális fürdő -s ezzel együtt természetesen a törölköző is.

Törökországban ebben az időben  az oszmánok uralkodtak, akiket rendkívül híres szőnyegszövőként ismertek, s az ő hatásukra kezdett kialakulni az a finom, kissé érdes felületű hurkolás, mely a törölközőket igazán jó nedvszívó anyagokká tette. Természetesen ezek a korai törölközők még kézzel szőttek voltak, így az átlagemberek számára a magas költségek miatt nem voltak elérhetőek. 

A törölközők csak jóval később, az ipari forradalom által csökkenő gyártási költségek hatására a 19. században váltak elérhetővé az átlag fogyasztók számára, s ekkoriban kezdett el nőni a törölközők mérete is – az egy egy testrészt eltakaró méretet egyre inkább kiegészítette, esetenként felváltotta a teljes testet befedő fürdőlepedő.  

A törölközőknek alapvetően 3 fő felhasználási formáját ismerjük: a fürdőzés vagy mosakodás során használt közepes vagy nagyméretű törölközőt, a strandon használt nagy méretű fürdőlepedőt, s a legtöbbször a kézmosás után használt kisméretű kéztörlőt. A méretek, formák és anyagok sokasága a felhasználás sokszínűségéből is ered, s folyamatosan szélesedik – ma már ugyanis vásárolhatunk speicálisan kutyák számára  vagy edzéshez kialakított törölközőket is.

Hogy milyen létjogosultsága van például egy edzőtermi törölközőnek, annak ékes példája a jelenleg a tömeggyártáshoz a Brancs közösségi piacterén tőkét gyűjtő Odin Gym Towel, mely számos modern könnyűipari megoldást ötvöz egy, a koronavírus járvány óta még inkább felerősödő törekvés, a higiénia iránti növekvő igény kérdéskörével. A projekt ötletgazdái olyan egyetemisták, akik igazán impresszív és innovatív terméket alkottak meg, mely egyszerre több visszatérő edzőtermi problémát is megold, hiszen:

  • kialakításának köszönhetően nem esik le a gépekről, ezzel segíti az edzés dinamikájának fenntartását
  • anyaga rendkívüli nedvszívó képességgel rendelkezik, többek közt ugyanilyen anyagből készül a NATO katonák alsóruházata is
  • a kelme emellett ezüst-ionos, antibakteriális anyagból szőtt, mely lebontja az izzadtságot, s emellett antiallergén
  • ráadásul semlegesíti az izzadtság okozta szagokat is, így nem kell félnünk, hogy a sporttáskánk esetleg kellemetlen szagot áraszt majd


Mindemellett pedig 125x45 centiméteres méretével tökéletesen alkalmas a Douglas Adams által felsorolt feladatok ellátására, így az edzőterem mellett csillagközi utazásokhoz is igazán remek útitárs lehet mindenki számára.  

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm