32 °C Budapest
Cropped shot of young Asian woman carrying a shopping basket, grocery shopping for fresh organic fruits and vegetables in supermarket. Green living. Making healthier food choices

Egyre rosszabbul járnak az élelmiszerboltok az árstoppal: végül ezt is a vásárlók fizetik meg

2022. május 19. 21:01

A vásárlók egyre jobban, a boltosok egyre rosszabbul járnak közben. Az új miniszter feljebb srófolta a cechet. Június végéig legalább 65 milliárdra hízhat az élelmiszer árstop számlája - írja a blokkk.com közleményében. 

Ismerjük el, az árstop önmagában nagyon is jó a vásárlónak. Bár lehetett volna ügyesebben válogatni a stoppos étekféleségeket, és más technikával szabni a mikéntjét, de hát most ez van, ebből kell enni. A bökkenő ugyanakkor mindig az, ki állja a számlát. Nincs mit szépíteni, végül - előbb-utóbb - majdnem mindent a vásárló fizet, akárhogy csűrik-csavarják a mikéntjét (ha költségvetés adna pénzt, az a mi adóforintunk lenne, ha pedig a boltos rápakolja más termékre, az is a mi pénztárcánkat lapítja, igaz, válogatni lehet, mikor mit vegyünk) - áll a közleményben.

Az MNB számaiból kiindulva (a 7 alapvető élelmiszer súlya a fogyasztói kosárban a 2022-es súlyok alapján 1,7 százalék, az inflációt pedig februárban negyed százalékkal, márciusban fél százalékkal mérsékelték), hozzácsapva a háztartások fogyasztási célú várható kiadásait (2022-ben a 29 ezer milliárd forint lehet), megbecsülhető volt korábban is, hogy februárban körülbelül 5-6 milliárd forintot, márciusban legalább 10-12 milliárd forintot takaríthattak meg a családok az étekárstoppal. Az április sem hozott enyhülést az árnyomásban, így

az élelmiszer árstop fennállásának első három hónapjában összesen legalább 30 milliárd forint megtakarítást hozott a családoknak. És ugyanennyi veszteséget a boltosoknak.

Hosszabb árstop nagyobb számlát hoz

Nos, a gazdaságfejlesztésért felelős miniszter jelölt emelte a tétet. Vizsgálják, hogyan lenne meghosszabbítható az árstop, akár úgy is, hogy újabb termékeket pakoljanak bele, persze a vásárlók örömére - írja a közlemény.

A boltosok kevésbé örülnek a felvetésnek, mint a vásárlók, sőt. Nyilván az egyik érvként említett extraprofit, ami fedezetet nyújthat az árstop veszteségeinek fedezésére, azért nem jellemző minden élelmiszeres boltosra, minél kisebb, annál kevésbé. És a beszerzések, valamint a saját működés drágulása is faragja a boltos bukszáját. De hát a frissiben felvetett és sajtóhírekben közreadott 1-1,5%-os az infláció mérséklő hatás nem kevés (feltételezhető, hogy ez csak az élelmiszerekre vonatkozik). És nagyobb súlyt is jelez a korábbiaknál.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kedvezmény értéke így nagyobb, mint amivel korábban számolni lehetett. A legóvatosabb becsléssel is az kerekíthető ki az eddig megismert MNB-s és kormányzati számokból, hogy februártól június végéig legalább 65 milliárd forint az árstop ára. És úgy, hogy hónapról-hónapra emelkednek az élelmiszerárak a mezőgazdasági alapanyagok termelői, valamint az élelmiszeripar átadási árait nézve.

Tehát ha hosszabbítanak rajta, akkor nem csak az időszak megnyújtása, hanem a tovább emelkedő boltos beszerzési árak is növelik a vásárlók nyereségét, ami ugyanakkor a boltosok vesztesége. 2022. márciusában egyébként az élelmiszerboltok értékesítése a mennyiséget (volument) tekintve 2,7%-kal csökkent. Igaz, a bázisesztendők közül 2020-ban nagyot nyomtak felfelé az adatokon a kedves vásárlók spájzolási rohamai. Lehet még ilyen is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?