Traditional Neapolitan Pizza Margherita in Naples, Italy

Pizza-kánaán köszönthet be a magyar konyhákba: ez lehet most a karácsonyi slágerajándék

2021. december 16. 11:29

Rétegtermékek ugyan, de azért az ünnepekkor mindig felpörög az otthoni pizzasütők értékesítése is. A már jól ismert 20-30 ezer forintos kategórián túl is akadnak azonban lehetőségei a vásárlóknak, sőt, új trónkövetelők is megjelentek a piacon, amik prémium minőséget ígérnek. Karácsonyi ajándékmustránk célkeresztjébe most az otthoni pizzasütők kerültek.

Bár mostanáig leginkább rétegterméknek számított, azért az otthoni pizzasütők eddig is megtalálhatók voltak a legnagyobb elektronikai áruházak polcain. Igaz, nem túlzottan nagy mennyiségben. A többnyire pár tízezer forintos készülékek a klasszikus melegszendvics-sütőkre emlékeztetnek, míg a pár százezer forintosak olyanok, mint egy high-tech sütő.

Mostanság azonban új ostromlók is kezdik felütni a fejüket a piacon, akik új színt vinnének az otthoni pizzasütésbe. Ezekről ráadásul mostanság valósággal özönlenek a hirdetések a különböző közösségi média felületeken, például az Instagramon is.  Azért, hogy tisztábban lássunk, a Pénzcentrum több elektronikai és grill eszköz-forgalmazót is megkeresett, mondják el, milyen lehetőségei vannak annak, aki otthoni körülmények között is kiváló minőségű pizzát szeretne sütni (nem a klasszikus sütőjében).

Menő rétegtermékek

Az Emag arról tájékoztatta lapunkat, hogy az otthoni pizzasütők elsősorban speciális rétegterméknek mondhatók, jellemzően a nyári időszakban, és a karácsonyi szezonban jelentősebb a fogyásuk. Viszont a háztartási kisgépeken belül a sütési kategóriában csekély a forgalmi súlya ennek a termékkategóriának. Hasonlóan nyilatkozott a Media Markt is, mint írták, az ünnepek tájékán sokan vásárolnak konyhai kiegészítőket, így a pizzasütőkre is észlelhető egy általános szezonális keresletnövekedés.

A vállalat szakértői felhívták a figyelmet arra is, hogy az igazán jó pizza titka, hogy magas hőfokon kevés ideig süssük. A pizzasütő készülékek (egy része) biztosítják, hogy zárt térben, akár 400C hőfokon készüljön az étel. Ennek köszönhetően akár 4 perc alatt készre süthetjük a pizzát. Ez utóbbi hőmérsékletre persze csak a magasabb árkategóriájú termékek képesek. A Media Markt szerint 35 ezer forintig jellemzően egy minden igényt lefedő „mobil” készüléket kap a vásárló. Ezek a termékek is kielégítik az átlag felhasználói igényeket, de ezen árpont felett megjelennek már a prémium termékek, melyek azon túl, hogy jellemzően ismertebb gyártók termékei, letisztultabb formával, szebb designnal és több extra funkcióval is bírnak.

Érdemes megjegyezni, hogy ezek, a pizzasütés funkcióján túl például már mini grillként is funkcionálhatnak, így ezek már a konyhák állandó elemének minősülnek, nem eseti használatra veszi őket elő az ember. A drágább készülék például három fűtési típust is tud: aktív alsó fűtés, intenzív közvetlen fűtés és 400 ° C-os forró sugárzó levegő a teljes kemence térben.

Az Emag szakértői ezen felül úgy vélik, a hagyományos sütőkből is igen sokféle típus létezik a belépő kategóriától a prémium szegmensig: van, amelyikben remek pizzát lehet sütni, más típusok egyéb ételtípusok elkészítésében optimálisak. A pizzasütők esetében a kimondottan ezen ételtípus készítéséhez kidolgozott,  kompakt kivitel a legfontosabb, ami lehetővé teszi, hogy a lehető legjobb minőségű ételt készítsük el jó ár-érték arány mellett (vagyis egy jóval drágább, de nem kifejezetten pizzasütésre optimalizált sütőt tud kiváltani jobb áron.)

Mit érdemes átgondolni pizzasütő-vásárlás előtt?

Az Emag szerint fontos átgondolni, hogy a sütőfelület tapadásmentes bevonatú, esetleg kőfelület legyen, illetve hogy megfelelő méretű pizzát lehessen benne sütni. Arra is érdemes figyelni, hogy a sütési hőmérséklet 200 Celsius fok alatti, vagy az akár 400 Celsius fok közeli sütés is elérhető-e - az eltérő sütési hőmérséklet más-más pizzafajta esetében optimális sütési időt biztosít - például a nápolyi pizzát magas hőfokon, rövidebb ideig sütik, míg a vastag tésztás római pizzát hosszabb ideig kell sütni. Szempont lehet, hogy az adott készülék alkalmas legyen a pizza mellett egyéb ételek sütésére, és persze a dizájn sem utolsó, ha a konyhapult gyakori vagy állandó eleme lesz a sütő.

A Media Markt szerint legelső sorban érdemes átgondolni a konkrét igényeket, mely alapján kiválaszthatja a megfelelő pizzasütőt az ember. Fontos tudni az illetőnek például, hogy milyen gyakran használná a sütőt, és ennek megfelelően választani a mobil készülékek, vagy pedig a konyha állandó elemeként (a pizzasütésen túlmutatóan) funkcionáló készülékek között.

Az új trónkövetelők

Az elektronikai bolti, már eddig is ismert készülékek mellett felütötték a fejüket új trónkövetelők is, akik elég sokat hirdetnek mostanság olyan online felületeken, mint a YouTube vagy az Instagram. Ezek közül az egyik legfelkapottabb márka az Ooni otthoni pizzasütő. Az egyre növekvő hype miatt kíváncsiak voltunk, mit tudnak pontosan ezek a berendezések.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Ooni 5 különböző modellt kínál vegyes, fa, faszén, gáz - gázüzemű - fapellet üzemű modelleket. Mindegyik könnyedén hordozható, 15-25 perc alatt akár 500°C-ra felfűthető és 60 másodperc alatt éttermi minőségű pizzák süthetőek benne

- mondta el lapunknak Lovas József, a grill és barbecue szakáruház, a Grilltársaság ügyvezetője. A szakember beszélt arról is, hogy választás előtt elsősorban a modell közül a fűtőanyag milyenségét, illetve a sütő méretét érdemes mérlegelni.

Ezeket a készüléket elsősorban egyébként az itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő nápolyi pizzák készítésével azonosítják, lévén, hogy a rendkívül magas hőmérséklet elérésük miatt erre a típusú pizza készítésére tökéletesen alkalmasak. Lovas József arról is beszélt a Pénzcentrumnak, hogy a készülékek ár/érték aránya a magyar pénztárcához is kedvező, a legolcsóbb darabok 110-130 forintos áron mozognak.

A szakembertől azt is megtudtuk, hogy jelenleg a vevők részéről igazi karácsonyi boom van, a magán felhasználók mellett vendéglátóhelyek is vásárolnak tőlük ilyen sütőket. Sőt, általánosan elmondható az is, hogy ezek a sütők és kiegészítők a legsikeresebb termékcsaládjuk, pedig a termékek csak idén, 2021-ben jelentek meg a magyar piacon. Ennek fényében nem meglepő, hogy a szakember a következő években nagy kereslet-felfutást vár a termékek iránt.

Érdekes kérdés lehet mindezeken felül, hogy például a márka legkisebb sütőjét lehet-e akár beltéren is használni? Mondjuk egy nagyobb konyhában? Lovas József szerint a sütőben akár 500°C is lehet, ezért a gázos modelleket is a gyártó kültéri használatra ajánlja. Tehát elméletben van olyan gázos termék, amiket akár – nem hivatalosan – be lehetne vinni a házba, ezt azonban a gyártó nem ajánlja.

Az új trónkövetelőkkel kapcsolatban megkérdeztük az Emagot és a Media Marktot is. Előbbi azt közölte lapunkkal, hogy jelenleg nem tartják készleten ezt a márkát, a közeljövőben pedig egyelőre nem várható a felvétele. A Media Markt pedig azt mondta el a Pénzcentrumnak, hogy „termékkínálat összeállításában mindig a legújabb trendek lekövetésére törekszünk, a hagyományos áruházakban, és a webáruházban egyaránt. A pizzasütők esetében jelenleg online szélesebb választék érhető el, míg offline, a vásárlók igényeire válaszolva, egyelőre csak a minigrillek választékát bővítettük a pizzasütő funkcióval is ellátott készülékekkel.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem