20 °C Budapest
Jobb lesz felkészülni: horror drágulást hozhat a magyar boltokba a rekordgyenge forint

Jobb lesz felkészülni: horror drágulást hozhat a magyar boltokba a rekordgyenge forint

2021. november 22. 14:27

Hétfőn már 370 forint fölé kúszott az euró árfolyama: nagy kérdés azonban, hogy a magyar fizetőeszköz mennyi ideig marad a történelmi mélypont közelében. Ha tartós marad a forintgyengülés, az előbb-utóbb a magyar üzletekbe is begyűrűzhet: a kereskedők ugyanis jellemzően bebiztosítják magukat az árfolyamhullámzások ellen, de ez hosszabb távon már nem működik. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a hazai boltokba mostanában kezdett megjelenni annak a hatása, hogy az hónapokban is gyengélkedett a forint.

Soha nem volt olyan gyenge a forint az euróhoz képest, mint hétfő délelőtt: a Pénzcentrum aloldalán is látszik, hogy fél 11 körül már 370 forint fölé is bekóstolt az EUR/HUF árfolyam. Összevetésképpen: tavaly ilyenkor nagyjából 10 forinttal alacsonyabb volt az átváltási ráta.

Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy idővel minden termék drágulni fog Magyarországon, amelyért a kereskedő euróban fizet, de az üzletében már értelemszerűen forintban adja el a hazai vevőknek. A képlet azonban nem ennyire egyszerű, Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára lapunknak elmondta, hogy az importált termékeknél, vagy a gyártóknál a szintén importált alapanyagok, berendezések esetében ügyelni kell arra, hogy az árak elemzésekor milyen árfolyamot veszünk figyelembe.

A mai árfolyam nem azokra a szerződésekre vonatkozik, amelyek már megköttettek, hiszen az elég nagy baj lenne a történelmi mélypont miatt. Általában a cégek úgy is szerződnek, hogy valamilyen módon kivédjék az árfolyamhullámzásokat: léteznek úgynevezett keretszerződések, napi üzleti szerződések, ezek esetében ki lehet kötni az árfolyamkockázatok mérséklését, például az árfolyambiztosításokkal - ez persze pénzbe kerül, de lehet, még mindig kevesebbe, mint egy ilyen történelmi mélypont

- vázolta a szakember, aki szerint nagyon fontos kérdés, hogy meddig húzódik el a gyenge időszak a forint életében, hiszen nem egyik pillanatról a másikra kötik meg ezeket a szerződéseket. Ha azzal számolnak a cégek, hogy hosszabb ideig fennmarad a kedvezőtlen árfolyamszint - és ez végül be is következik -, az már az árakban is megmutatkozik, a vásárló is érzékelheti a boltban.

Az utóbbi hónapok forintgyengülése - ami egy elhúzódó folyamatot jelent - már érződik a beszerzési árakon is, ezt a cégek is említették, amikor a karácsonyi ajándékkínálatról beszéltek, és az élelmiszerpiacon is lehet már látni az importcikkek esetében a drágulást

- mutatott rá Vámos György, aki hozzáttette, a gyenge forint bizonyos viszonylatban még a hazai beszerzésre is ösztönözheti a cégeket, már akiknek erre van lehetősége.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rendelgetünk, rendelgetünk?

A forintgyengülést elsőkézben megérzik a bőrükön azok, akik valamilyen külföldi weboldalról szeretnének rendelni - mondjuk jkarácsonyi ajándékot. Tehát nem hazai viszonteladónak fizetnének a termékért, hanem közvetlenül a gyártónak.

Tegyük fel, hogy például a Bayern München hivatalos webshopjáról rendelnél egy mezt valakinek a fa alá: ez most (játékosnévvel, számmal ellátva) 150 euróba kerül szállítás nélkül, ami átszámolva 55 500 forint - ha 360 lenne az euró, akkor mindez 1500 forinttal kerülne kevesebbe. Nyilván így elsőre ez nem tűnik nagy különbségnek, de minél többet szoktál külföldről rendelni, annál inkább megérzi a pénztárcád a gyenge forintot.

Húzós lesz a síelés

Az utazás szerelmesei is megsínylik a gyenge hazai valutát: a repülőjegyek árára szinte azonnal lehet hatása a forint gyengülésének, de a saját szervezésben történő utazás is drágább lehet. Költőpénzből szinte biztos, hogy többet kell majd átváltani, és a külföldi tankolás is drágább lesz, meg úgy általánosságban minden, amiért euróban kell fizetni. A síelőket például ez már most fájdalmasan érintheti, és csak reménykedni tudunk, hogy nyárig észhez tér valamennyire a forint.

Az utazási irodák (akárcsak az üzletek) jó előre megkötik szerződéseiket, így náluk a gyakorlatban az csak később jelentkezik a gyenge forint hatása, de akkor az irodai árak is megugranak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem