1 °C Budapest
Pet friendly smart vacuum cleaner with a cat

Tényleg nem ér semmit az olcsó? Itt a nagy robotporszívó-teszt

2021. szeptember 25. 17:28

A porszívók közül talán a robotporszívó az, ami sokak fantáziáját a leginkább megmozgatja, hiszen mi sem hangzik jobban annál, hogy helyettünk végzi el valaki (vagy valami) a piszkos munkát. Vásárlás előtt azonban érdemes több szempontot is mérlegelni, ha nem csak egy drága távirányítós macskasétáltatót szeretnénk a lakásba. Egyáltalán való-e ilyen a mi lakásunkba? Ha igen, akkor melyik lesz számunkra az ideális robotporszívó és önmagában elég-e a lakás tisztántartásához?  Ebben a döntésben segít a Tudatos Vásárlók Egyesületének legújabb terméktesztje.

A tesztek azt mutatják, hogy még a legjobb robotporszívók tisztítási hatékonysága sem olyan jó, mint a „hagyományos” vezetékes porszívóké. Viszont lehet létjogosultságuk, ami a rendszeres és tőlünk független működésükben rejlik.

Keménypadlón (parketta, padlócsempe) teljesítményben felveszik a versenyt a vezetékes porszívókkal viszont mivel szívóteljesítményük gyenge szőnyegen sajnos nem teljesítenek ilyen jól. Míg a jobb vezetékes porszívók szőnyegből is eltávolítják pornak akár 80-90%-át, a legjobb robotporszívók is csak közel a felével birkóznak meg. Segítenek tehát fenntartani egy szintet, de az alapos porszívózást hagyományos vezetékes porszívóval nem váltják ki hosszútávon.

A megfelelő körülményeket fontos biztosítani számukra, mivel olyan lakásban, ahol könyvkupacokat, játékhalmokat vagy éppen vázákat kell kerülgetniük, kevésbé jól tudnak teljesíteni.

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy várhatóan gyakrabban kell üríteni a portartályukat, mert kisebbek, mint egy hagyományos porszívó esetében. Illetve, mivel akkumulátorról működnek azt is érdemes figyelembe venni, mennyit bír a készülék egy töltéssel és vajon tud-e önállóan csatlakozni a dokkoló állomásra szükség esetén, vagy emberi beavatkozást igényel ehhez. Ez egyáltalán nem mindegy, hiszen van amelyik készülék csak 25 percet bír egy töltéssel, míg van amelyik majdnem 4 órát, s ha éppen nem vagyunk a közelben, hogy töltőre rakjuk elmarad a várt eredmény.

Mit vizsgáltak a tesztelés során?

Összesen 80 robotporszívót teszteltek 22 márkától laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közösen az alábbi szempontok szerint:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • tisztítási hatékonyság (por eltávolítása falak mentén, repedésekből, keménypadlóról és szőnyegről, morzsa és szösz/szőr eltávolítása keménypadlóról és szőnyegről),
  • szoba szimuláció (akadályok leküzdése, navigáció),
  • zajkibocsátás (objektív és szubjektív), 
  • használhatóság (útmutató, töltőbázis, használat és programozás, kefék tisztíthatósága, légszűrő és portartály karbantartása),
  • energiafogyasztás (töltés alatt ill. készenléti állapotban).

Mennyit kell fizetnünk a legjobban teljesítő termékekért?

A tesztelt termékek átlagára 48 000 és 490 000 Ft között mozog. Általános szabályként elmondható, hogy nem csak a legdrágább kategóriában találhatunk elfogadható hatékonysággal tisztító gépeket, viszont az is tény, hogy a drágábbak esetében több programozási funkció közül válogathatunk.

A tesztelt termékek közül az első öt helyen egy-egy Electrolux, Dyson, Vorwerk, Neato és Vileda készülék végzett. Ami örök tanulságnak mutatkozik, hogy nem javasolt csak ár alapján választani, mert az elsők között is találunk készüléket 48 000 Ft-os és 400 000 Ft-os átlagáron is. Ez elmondható a lista végéről is, ahol szintén találunk több százezer forintos terméket. Akármennyit is szánunk tehát egy ilyen termék vásárlására mindenképpen érdemes utánajárnunk, hogy az egyes termékeknek, melyek az erősségei és melyek a gyengeségei. Ebben segítenek a terméktesztek. Hiszen az nem biztos, hogy elég lesz, hogy jól megy a színe a kanapénkhoz és jobb, ha nem utólag kell azon bosszankodnunk, hogy éppen abban nem teljesít jól az eszköz, ami számunkra fontos lett volna.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm