30 °C Budapest
Kiadó üzletek, lehúzott rolók: még a webáruházak sem ússzák meg?

Kiadó üzletek, lehúzott rolók: még a webáruházak sem ússzák meg?

2020. szeptember 14. 12:31

Nem tudni ma, maszk nélkül milyen összegű bírságot kap a vásárló, ha egyáltalán bejut a boltba, és mennyit a kereskedő (nyilván lesz különbség), de azt sem, mennyi ideig lesz zárva a bolt. Fontos az is, hogy a boltos csak figyelmeztethet, felszólíthat. De vajon mi lesz akkor, ha ennek a vásárló nem tesz eleget, és beviharzik a boltba? Jöhet a rendőrség, de addig? Nyilván megtagadja a kiszolgálást. Szóban.

Maszk miatt bezárni? És ha félrelöki az eladót a maszkot nem viselő vásárló? De van itt más is: a szolgáltatókat ellenőrző hatóságok fegyvertárában szép számmal akad ok a boltbezárásra. A kormányfő már bejelentette, de az új maszkszabályok rendelet formájában még nem jelentek meg - írja a blokkk.

A kereskedelmi jogban egy bolt élete a kereskedelmi hatóságnál, a jegyzőnél indul. Ott is végződik, ha felhagy a kereskedéssel, de közben is előfordulhat, hogy akarata ellenére a jegyző közreműködésével le kell húznia a redőnyt. A jegyző ugyanis a boltos tevékenységére vonatkozó jogszabályi és hatósági előírások megsértése esetén elrendelheti az üzlet ideiglenes, vagy azonnali bezárását. És ha éppen csak zajong a kereskedő, nem tudnak a lakók pihenni miatta, korlátozhatja 22 óra és 6 óra között a kereskedelmi tevékenységet (gyakori példa az alkohol árusításának megtiltása), de az üzlet éjszakai zárva tartását is elrendelheti.

Ha a kereskedő egyes előírásoknak nem tesz eleget, és a jogsértés másként nem orvosolható, a jegyző a hiányosságok megszüntetéséig, de legfeljebb kilencven napra a jogellenes tevékenységet megtilthatja, vagy az üzletet ideiglenesen bezárathatja.

A jegyző a működési engedélyt vissza is vonja, a kereskedőt és üzletét a nyilvántartásból törli, így az üzletet bezáratja, ha a működési engedély kiadásának feltételei már nem állnak fenn. Akkor is, ha a kereskedő a jegyző határozatát nem hajtja végre. Ha a kereskedő működési engedéllyel nem rendelkezik, a jegyző köteles az üzletet azonnal bezáratni.

A nyugtaadás elmulasztása is üzletbezárással járhat, ha az első ellenőrzéstől számított egy éven belül második alkalommal mulasztotta el a boltos a számla- vagy nyugtakibocsátási kötelezettségét. És az is, ha a pénztárgép kötelező használatával és üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségét megszegte. A visszaesők visszatartása érdekében a mulasztás ismételt előfordulása esetén a lezárás időtartama harminc, majd minden további esetben hatvan nyitvatartási nap. Az ismétlődésre vonatkozó szabályok három éven belül élnek, utána újra kell számolni.

Ráadásul az adóhatóság mulasztási bírság kiszabása mellett az adóköteles tevékenység célját szolgáló helyiséget tizenkettő nyitvatartási napra lezárhatja, ha az adózó be nem jelentett foglalkoztatottat foglalkoztatott, továbbá igazolatlan eredetű árut forgalmaz. Tilos tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére alkoholtartalmú italt, szexuális terméket és dohányterméket értékesíteni, valamint kiszolgálni. Kétség esetén fel kell hívni a fogyasztót életkorának hitelt érdemlő igazolására, ennek hiányában pedig a termék értékesítését, kiszolgálását meg kell tagadni. Tehát kell.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

És a fogyasztóvédelmi ellenőr a jogsértés megállapításától számított legfeljebb egy évig megtilthatja az alkoholtartalmú ital, a dohánytermék, valamint a szexuális termék forgalmazását, e rendelkezések ismételt megsértése esetén pedig elrendelheti az üzlet legfeljebb harminc napos ideiglenes bezárását.

A fogyasztóvédelem a jogszerű állapot helyreállításáig feltételhez kötheti, vagy megtilthatja az áru forgalmazását, értékesítését, de el is rendelheti az üzlet ideiglenes bezárását, ha az a fogyasztók életének, testi épségének, egészségének védelme vagy a fogyasztók széles körét érintő kárral fenyegető veszély elhárítása érdekében szükséges, a hiba kijavításáig. De más hibák esetében is a jogszerű állapot helyreállításáig feltételhez kötheti, vagy megtilthatja az áru forgalmazását.

A webáruházak sem ússzák meg, a fogyasztóvédelmi hatóság ugyanis elrendelheti az online felületről a tartalom eltávolítását vagy egy online felülethez a hozzáférés korlátozását. Az élelmiszerlánc felügyeleti hatóság is végzésében rendelheti el a vásárlók egészségének védelme érdekében a bolt tevékenységének felfüggesztését, korlátozását, vagy éppen megtiltását. És az újbóli működést feltételhez kötheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?