Új áruházak nyílnak Magyarországon: a diszkontokat másolják

Pénzcentrum
2013. március 6. 11:03

Az ország két végén, Sátoraljaújhelyen és Komáromban indította el új, kisáruházi koncepcióját a Praktiker. A helyszín nem véletlen: mindkét város közel van a szlovák határhoz, így északi szomszédaink vásárlóerejére is számítanak - hangzott el a barkácslánc szerdai sajtótájékoztatóján.

A Praktiker érzékeli azt, hogy a vásárlók elfogadták új, kis alapterületű áruházaikat, így a cég számára ez a koncepció bizonyos szempontból a jövőt jelenti - mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Karl-Heinz Keth, a Praktiker Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. A következő hónapokban is várható új kisáruházak nyitása, elsősorban a Dunántúlon. Úgy tűnik, hogy az eddig nyitott sátoraljaújhelyi és komáromi áruházak jól működnek - leginkább azért, mert üzemeltetésük sokkal gazdaságosabb, mint egy nagy alapterületű boltnak. 

Az ügyvezető szerint a Praktiker új boltjai leginkább a diszkontokra (Lidl, Aldi) hasonlítanak, nem csak méretükben, hanem abban is, hogy jóval gazdaságosabb működtetni őket, mint a nagy barkácsboltokat. A nagyobb boltokban átépítették: 130 ezer négyzetméternyi felújítást végeztek, mintegy 400 ezer euró értékben. 

Az elmúlt időszak legfontosabb célja az volt, hogy a Praktiker talpon tudjon maradni a gyengélkedő barkácspiacon, az idei évben ugyanakkor jobb fogyasztásra, a barkácscikkek iránti nagyobb keresletre számít az ügyvezető. A barkácspiacon ugyanakkor meg kell találni azt az egészséges egyensúlyt, amelynél megtalálhatóak a polcokon a kötelező termékek, és amelynél újdonságokat is be lehet mutatni a vásárlóknak.

A kis alapterületű boltok a helyi igényeket elégítik ki, így jól látszik, hogy egy adott település lakosainak mik a napi igényei. Tavasszal a kempingtermékek, illetve a lakásfelújításhoz kapcsolódó árucikkekben mutatkozik nagy felfutás, jól látszik, hogy ha nem is egy teljes lakást, házat, de egy-egy lakrészt a nehezebb anyagi helyzet ellenére is felújítanak a családok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Katl-Heinz Keth beszélt arról is, hogy a Praktiker webshopja az éves forgalom 2 százalékát adja, online 40 ezer árucikk rendelhető. A webshop működtetése ugyanakkor nem egyszerű, ráadásul túl sok olyan háztartás van, amelyiknek nincs internet hozzáférése. A kisboltok ugyanakkor úgy működnek, hogy az üzletben megtekinthető a Praktiker összes termékének online katalógusa, az áruházlánc pedig vállalja, hogy a vevő által a helyszínen nem talált, de a katalógusból kiválasztott bármely terméket 24 órán belül a helyszínre szállítja.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?