Bejött a kártyás fizetés a VOLT Fesztiválon

2011. július 4. 15:22

A Pénzcentrum.hu helyszíni tapasztalatai szerint kimondottan jól működött a kártyás fizetés a soproni VOLT Fesztiválon. Mint arról korábban már többször beszámoltunk, a Sziget Szervezőiroda idei rendezvényein (Budai Gourmet, VOLT Fesztivál, Heineken Balaton Sound, Sziget Fesztivál) kizárólag ezzel a paypass-jellegű rendszerrel lehet fizetni.

Meglepően jól, komolyabb fennakadások nélkül működött a Fesztiválkártya az első igazi nagy próbatételnél, a soproni VOLT Fesztiválon - így lehetne leginkább összegezni az elmúlt hétvége tapasztalatait. A rendezvényen 102 ezren vettek részt, a szervezők minden belépőjegyhez adtak egy-egy Fesztiválkártyát is.

Rekordot döntött a látogatók száma Fotó: Pénzcentrum.hu


A Pénzcentrum.hu helyszíni tapasztalatai szerint a Fesztiválkártya gördülékenyebb kiszolgálást tett lehetővé, elsősorban azért, mert fizetéskor a kártyát csak hozzá kellett érinteni az olvasó-terminálhoz, így maga a fizetés csak néhány másodpercet vett igénybe. Előnyt jelentett továbbá az is, hogy a plasztik kártya kényelmes és higiénikus, mert a sok visszajáró apró, az elázott papírpénz sem okozott kényelmetlenséget. Az sem mellékes, hogy a plasztiklap biztonságos, hiszen a látogatóknak nem kellett állandóan a pénztárcájukat és az összes készpénzüket maguknál hordaniuk.

Így működött

A bejáratnál mindenki kapott egy fekete színű, egyedi sorszámmal ellátott kártyát, amit a feltöltő pontoknál - meglepően sok ilyen volt a fesztiválon- feltölthetett készpénzzel vagy bankkártyával (a kártyás feltöltésnél 100 forint "kényelmi díjat" számoltak fel). Fizetéskor hozzá kellett érinteni a kártyát a pultokon levő terminálhoz, a rendszer pedig levonta a fizetendő összeget. Mint az a hasonló, paypass-rendszerű megoldásoknál szokásos, PIN-kódot nem kért a rendszer.

 

Kártya a tartóban Fotó: Pénzcentrum.hu


Tapasztalataink szerint a fesztiválozóknak bejött a megoldás. Legtöbben a gyorsaságot emelték ki, sokan úgy érezték, a korábbi évekkel összehasonlítva hamarabb jutottak italukhoz. Volt olyan fiatal, aki a Pénzcentrum.hu kérdésére arra panaszkodott, hogy a rendszerrel kissé hamarabb folyik ki a pénz a kezéből, kevésbé érzi a készpénz "súlyát", nem figyel arra, mennyit is költ. Ugyanakkor -tette hozzá- ez így van akkor is, ha a boltban kártyával fizet.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kártya a kézbenFotó: Pénzcentrum.hu


Úgy tapasztaltuk, a pultosoknak egyik szeme sírt, a másik nevetett az új rendszer miatt. Mint többen elmondták, a Fesztiválkártya jóval gyorsabbá, egyszerűbbé teszi a fizetést (nem kell a visszaadással, pénzváltással bajlódniuk), viszont jóval kevesebben adnak borravalót, mint korábban. Bár a kártya lehetővé teszi, hogy adjunk borravalót, az általunk megkérdezett pultosok szerint százból alig 5-10 vásárló élt ezzel a lehetőséggel.

 

Sorok a visszaváltásnál, utolsó éjszaka Fotó: Pénzcentrum.hu


A rendszer működésének leginkább sarkalatos pontja a Fesztiválkártyán levő pénzösszeg visszaadása. Szombaton éjszaka, a rendezvény utolsó óráiban meglepően hosszú sorok alakultak ki ugyanis a feltöltőpontoknál. Volt olyan fiatal, aki arról panaszkodott, hogy negyedórát kellett sorban állnia, míg visszakapta a kártyáján maradt összeget. Az egyik feltöltőpont dolgozói szerint jelentősen gyorsítaná a rendszert, ha a visszatérítést is lehetne bankkártyára kapni - ez azonban egyelőre nem lehetséges. 

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?