18 °C Budapest

Valamiben legalább első Magyarország!

Pénzcentrum
2007. december 18. 11:00

Magyarország elsőként ratifikálta a Lisszaboni Szerződést, mely a megbukott Európai Alkotmány erősen megrövidített változataként arra hivatott, hogy megreformálja a bürokrácia terhe alatt kevéssé hatékonyan működő szervezeteket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magyar parlament a tegnapi napon fogadta el a korábban már a vezetők által már aláírt szerződést, 325 igennel, 5 ellenében és 14 tartózkodással. Egyedül Írország vállalata ismét, hogy népszavazásra bocsátja a kérdést, a többi tagállam az alkotmány kérdésében megtartott referendumok eredményeit látva ma már óvatosabb, és a parlamentre bízza a szerződés sorsának eldöntését.

A 2007. január elsejével 27 tagúra bővülő Európai Unió tagállamainak 2009 júniusáig valamilyen formában véleményt kell alkotniuk a Lisszaboni Szerződésről, amely a jelentősen megnövelt uniós szerkezetben is lehetővé teszi a működést, lehetővé téve például az egyszerű többséggel megszülető döntéseket, a most jellemző teljes egység elvével szemben.

A Lisszaboni Szerződés továbbá kisebb végrehajtó szervezet mellett teszi lehetővé az unió működését, egy a jelenleginél nagyobb hatalommal bíró, de kisebb létszámú Európai Parlament mellett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 20. 07:00