Az 50 eurós bankjegy a hamisítók kedvence - kell-e aggódnunk?

Pénzcentrum
2007. július 12. 12:12

2007 első felében összesen 265 000 db hamis eurobankjegyet vontak ki a forgalomból, amely megegyezik a 2005 második félévi adattal, de kissé elmarad az előző év azonos időszakában talált hamis bankjegyek számától - derül ki az Európai Központi Bank (EKB) összesítéséből.

Az alábbi grafikonon látható, hogy a hamisítás szintje csak kismértékben ingadozott az elmúlt négy év során. Az adatokból kiderül, hogy összehasonlítva a forgalomban levő valódi eurobankjegyek számával (2007 első felében átlagosan 11 milliárd darab) nagyon kevés a hamis bankjegy.


A 2007 első felében bevont hamis bankjegyek túlnyomó többségét (97%) euroövezeti országban találták. A hamisítványok megközelítőleg három százaléka az euroövezeten kívüli EU-tagállamokból származik, míg a többi országban nagyon kevés hamis eurobankjegyet találtak.

2007 első felében az 50 euróst hamisították a leggyakrabban: a forgalomban levő hamisítványok csaknem fele ötvenes címlet volt. A címletsor középső értékeit képviselő bankjegyek (20€, 50€, 100€) mindösszesen a hamisítványok mintegy 85%-át tették ki.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Az Európai Központi Bank közleménye hangsúlyozza, hogy a közvélemény megbízhat az eurobankjegyek minőségében és biztonsági elemeiben. Az eurorendszer, azaz az Európai Központi Bank (EKB) és az euroövezet 13 nemzeti központi bankja ugyanakkor újra felhívja a közvélemény figyelmét arra, hogy legyen óvatos és ellenőrizze, valódi-e a birtokába kerülő bankjegy.

A hamis eurobankjegyet könnyen meg lehet különböztetni a valóditól az eurorendszer információs anyagaiból, az EKB weboldaláról és az eurorendszer nemzeti központi bankjainak honlapjairól ismert egyszerű próbával, amelynek lényege, hogy "TAPINTSUK MEG, VEGYÜK SZEMÜGYRE és MOZGASSUK MEG" a bankjegyet. Amennyiben mégis gyanúsnak találjuk a bankjegyet, hasonlítsuk össze egy olyannal, amelyről biztosan tudjuk, hogy nem hamis. Ha hamis bankjegy kerül a birtokunkba, haladéktalanul jelentsük a rendőrségen, illetve - ha ezt országunk gyakorlata lehetővé teszi - a nemzeti központi bankban, a lehető legrészletesebb tájékoztatást adva a bankjegy eredetéről.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?