Az 50 eurós bankjegy a hamisítók kedvence - kell-e aggódnunk?

Pénzcentrum
2007. július 12. 12:12

2007 első felében összesen 265 000 db hamis eurobankjegyet vontak ki a forgalomból, amely megegyezik a 2005 második félévi adattal, de kissé elmarad az előző év azonos időszakában talált hamis bankjegyek számától - derül ki az Európai Központi Bank (EKB) összesítéséből.

Az alábbi grafikonon látható, hogy a hamisítás szintje csak kismértékben ingadozott az elmúlt négy év során. Az adatokból kiderül, hogy összehasonlítva a forgalomban levő valódi eurobankjegyek számával (2007 első felében átlagosan 11 milliárd darab) nagyon kevés a hamis bankjegy.


A 2007 első felében bevont hamis bankjegyek túlnyomó többségét (97%) euroövezeti országban találták. A hamisítványok megközelítőleg három százaléka az euroövezeten kívüli EU-tagállamokból származik, míg a többi országban nagyon kevés hamis eurobankjegyet találtak.

2007 első felében az 50 euróst hamisították a leggyakrabban: a forgalomban levő hamisítványok csaknem fele ötvenes címlet volt. A címletsor középső értékeit képviselő bankjegyek (20€, 50€, 100€) mindösszesen a hamisítványok mintegy 85%-át tették ki.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Az Európai Központi Bank közleménye hangsúlyozza, hogy a közvélemény megbízhat az eurobankjegyek minőségében és biztonsági elemeiben. Az eurorendszer, azaz az Európai Központi Bank (EKB) és az euroövezet 13 nemzeti központi bankja ugyanakkor újra felhívja a közvélemény figyelmét arra, hogy legyen óvatos és ellenőrizze, valódi-e a birtokába kerülő bankjegy.

A hamis eurobankjegyet könnyen meg lehet különböztetni a valóditól az eurorendszer információs anyagaiból, az EKB weboldaláról és az eurorendszer nemzeti központi bankjainak honlapjairól ismert egyszerű próbával, amelynek lényege, hogy "TAPINTSUK MEG, VEGYÜK SZEMÜGYRE és MOZGASSUK MEG" a bankjegyet. Amennyiben mégis gyanúsnak találjuk a bankjegyet, hasonlítsuk össze egy olyannal, amelyről biztosan tudjuk, hogy nem hamis. Ha hamis bankjegy kerül a birtokunkba, haladéktalanul jelentsük a rendőrségen, illetve - ha ezt országunk gyakorlata lehetővé teszi - a nemzeti központi bankban, a lehető legrészletesebb tájékoztatást adva a bankjegy eredetéről.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?