Az 50 eurós bankjegy a hamisítók kedvence - kell-e aggódnunk?

Pénzcentrum
2007. július 12. 12:12

2007 első felében összesen 265 000 db hamis eurobankjegyet vontak ki a forgalomból, amely megegyezik a 2005 második félévi adattal, de kissé elmarad az előző év azonos időszakában talált hamis bankjegyek számától - derül ki az Európai Központi Bank (EKB) összesítéséből.

Az alábbi grafikonon látható, hogy a hamisítás szintje csak kismértékben ingadozott az elmúlt négy év során. Az adatokból kiderül, hogy összehasonlítva a forgalomban levő valódi eurobankjegyek számával (2007 első felében átlagosan 11 milliárd darab) nagyon kevés a hamis bankjegy.


A 2007 első felében bevont hamis bankjegyek túlnyomó többségét (97%) euroövezeti országban találták. A hamisítványok megközelítőleg három százaléka az euroövezeten kívüli EU-tagállamokból származik, míg a többi országban nagyon kevés hamis eurobankjegyet találtak.

2007 első felében az 50 euróst hamisították a leggyakrabban: a forgalomban levő hamisítványok csaknem fele ötvenes címlet volt. A címletsor középső értékeit képviselő bankjegyek (20€, 50€, 100€) mindösszesen a hamisítványok mintegy 85%-át tették ki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Az Európai Központi Bank közleménye hangsúlyozza, hogy a közvélemény megbízhat az eurobankjegyek minőségében és biztonsági elemeiben. Az eurorendszer, azaz az Európai Központi Bank (EKB) és az euroövezet 13 nemzeti központi bankja ugyanakkor újra felhívja a közvélemény figyelmét arra, hogy legyen óvatos és ellenőrizze, valódi-e a birtokába kerülő bankjegy.

A hamis eurobankjegyet könnyen meg lehet különböztetni a valóditól az eurorendszer információs anyagaiból, az EKB weboldaláról és az eurorendszer nemzeti központi bankjainak honlapjairól ismert egyszerű próbával, amelynek lényege, hogy "TAPINTSUK MEG, VEGYÜK SZEMÜGYRE és MOZGASSUK MEG" a bankjegyet. Amennyiben mégis gyanúsnak találjuk a bankjegyet, hasonlítsuk össze egy olyannal, amelyről biztosan tudjuk, hogy nem hamis. Ha hamis bankjegy kerül a birtokunkba, haladéktalanul jelentsük a rendőrségen, illetve - ha ezt országunk gyakorlata lehetővé teszi - a nemzeti központi bankban, a lehető legrészletesebb tájékoztatást adva a bankjegy eredetéről.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem