17 °C Budapest

Drágulhat az áram is!

Pénzcentrum
2007. január 26. 09:00

Lassan kezdenek formálódni a jövő év elejével bevezetendő liberalizált árampiac főbb irányai. A jövő év elejétől a mostani országos villanyárakat területiek váltanák fel, és bevezetnék a szociális áramár-kompenzációt - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy-egy térségben az a cég lehetne az egyetemes szolgáltató, amely a legkedvezőbb ajánlatot nyújtja be erre a posztra. Nagy valószínűséggel ezek a már megszokott helyi energiaszolgáltatók lesznek. Aki azonban az adott térségben ennél olcsóbb áramot is tud adni, nyugodtan "elhalászhat" fogyasztókat a területen eddig egyeduralkodó cégtől.

Azonban szakértők állítása szerint, az első pillanatban a lakosság számára inkább kismértékű áremelkedésként, semmint csökkenésként jelenhet meg. Az ipar ugyanis most sokak szerint aránytalanul többet fizet az áramért, mint a nyilván drágábban kiszolgálható lakosság, a piac egységesítésével pedig ez az egyensúlytalanság "helyrebillenne". Hosszabb távon azonban a szabálymódosítással valóban a piaci trendeknek megfelelően módosulhatnak az árak, bizonyos fajta hatósági felügyelet mellett.

A gazdasági tárca az árampiacon is gondolkodik egy a gázszektorhoz hasonló szociális árkompenzáción. Ennek a részletei még nem tisztázottak. Az azonban biztosnak látszik, hogy a felszabaduló árampiacon az állami kézben lévő, rendkívül olcsón termelő paksi atomerőmű nyeresége várhatóan megugrik. Ezt pedig - költségvetési támogatásként - vissza lehetne osztani a legszegényebb rétegeknek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?