12 °C Budapest

Drágulhat az áram is!

Pénzcentrum
2007. január 26. 09:00

Lassan kezdenek formálódni a jövő év elejével bevezetendő liberalizált árampiac főbb irányai. A jövő év elejétől a mostani országos villanyárakat területiek váltanák fel, és bevezetnék a szociális áramár-kompenzációt - írja a Népszabadság.

Egy-egy térségben az a cég lehetne az egyetemes szolgáltató, amely a legkedvezőbb ajánlatot nyújtja be erre a posztra. Nagy valószínűséggel ezek a már megszokott helyi energiaszolgáltatók lesznek. Aki azonban az adott térségben ennél olcsóbb áramot is tud adni, nyugodtan "elhalászhat" fogyasztókat a területen eddig egyeduralkodó cégtől.

Azonban szakértők állítása szerint, az első pillanatban a lakosság számára inkább kismértékű áremelkedésként, semmint csökkenésként jelenhet meg. Az ipar ugyanis most sokak szerint aránytalanul többet fizet az áramért, mint a nyilván drágábban kiszolgálható lakosság, a piac egységesítésével pedig ez az egyensúlytalanság "helyrebillenne". Hosszabb távon azonban a szabálymódosítással valóban a piaci trendeknek megfelelően módosulhatnak az árak, bizonyos fajta hatósági felügyelet mellett.

A gazdasági tárca az árampiacon is gondolkodik egy a gázszektorhoz hasonló szociális árkompenzáción. Ennek a részletei még nem tisztázottak. Az azonban biztosnak látszik, hogy a felszabaduló árampiacon az állami kézben lévő, rendkívül olcsón termelő paksi atomerőmű nyeresége várhatóan megugrik. Ezt pedig - költségvetési támogatásként - vissza lehetne osztani a legszegényebb rétegeknek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem