Drágulhat az áram is!

Pénzcentrum
2007. január 26. 09:00

Lassan kezdenek formálódni a jövő év elejével bevezetendő liberalizált árampiac főbb irányai. A jövő év elejétől a mostani országos villanyárakat területiek váltanák fel, és bevezetnék a szociális áramár-kompenzációt - írja a Népszabadság.

Egy-egy térségben az a cég lehetne az egyetemes szolgáltató, amely a legkedvezőbb ajánlatot nyújtja be erre a posztra. Nagy valószínűséggel ezek a már megszokott helyi energiaszolgáltatók lesznek. Aki azonban az adott térségben ennél olcsóbb áramot is tud adni, nyugodtan "elhalászhat" fogyasztókat a területen eddig egyeduralkodó cégtől.

Azonban szakértők állítása szerint, az első pillanatban a lakosság számára inkább kismértékű áremelkedésként, semmint csökkenésként jelenhet meg. Az ipar ugyanis most sokak szerint aránytalanul többet fizet az áramért, mint a nyilván drágábban kiszolgálható lakosság, a piac egységesítésével pedig ez az egyensúlytalanság "helyrebillenne". Hosszabb távon azonban a szabálymódosítással valóban a piaci trendeknek megfelelően módosulhatnak az árak, bizonyos fajta hatósági felügyelet mellett.

A gazdasági tárca az árampiacon is gondolkodik egy a gázszektorhoz hasonló szociális árkompenzáción. Ennek a részletei még nem tisztázottak. Az azonban biztosnak látszik, hogy a felszabaduló árampiacon az állami kézben lévő, rendkívül olcsón termelő paksi atomerőmű nyeresége várhatóan megugrik. Ezt pedig - költségvetési támogatásként - vissza lehetne osztani a legszegényebb rétegeknek.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?