7 °C Budapest

Egyeztették áraikat a légitársaságok - több száz millióba kerülhet az elhibázott lépés

Pénzcentrum
2007. május 18. 16:00

Nagy-Britannia legnagyobb légitársaságának, a British Airwaysnek összesen 350 millió fontnyi (126 milliárd forintnyi) tartalékot kellett képeznie arra az esetre, ha a brüsszeli és londoni vizsgálatokon, illetve a most induló amerikai, ausztráliai és kanadai polgárjogi perekben elmarasztalnák a társaságot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ellenőrzések a brit légitársaság és a rivális Virgin Atlantic összejátszásáról szóló panaszok nyomán indultak meg, melyek arról számoltak be, hogy a vállalatok megegyeztek a hosszú utazásoknál felszámolt kerozindíj nagyságáról.

Rossz fényt vet a társaságokra, és a vádakat hihetőbbé teszi, hogy két magas beosztású vezető is távozott a cégtől a tavalyi év októberében, akik a felhozott vádak szerint jelentős szerepet játszottak az állítólagos egyezség megszületésében.

A társaság egyik sajtónyilatkozatában kiemelkedő fontosságúnak ítélte a piaci versenyt, és a versenyt támogató vállalati politikát, melynek megvalósításához az alkalmazott törvénytisztelő magatartására is szükség van. A jelen példa egyértelműen megmutatta ennek a politikának a gyengeségeit, melyek javításra szorulnak.

A kerozindíj 2004-es bevezetéséig visszanyúló botrány, abban az esetben ha az ítéletek elmarasztalóak lesznek, akár British Airways éves árbevételének akár 10 százalékába is kerülhet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06