15 °C Budapest

Blokkolt internet - megmondják, mit kell olvasnod

Pénzcentrum
2007. május 18. 15:00

Egy, a mai nap megjelent hirdetés szerint legalább 25 országban blokkolnak meghatározott weblapokat politikai, társadalmi, illetve egyéb okokból a különböző országok kormányainak intézkedései révén.

A valós szám ennél jóval magasabb lehet, de a kutatást elkészítő OpenNet Initiative nevű szervezetnek csupán 40 ország, valamint a Palesztin területek vizsgálatára volt ideje. A készítők egyébként meglepve tapasztalták, hogy jóval több esetben találtak valamilyen cenzúrázást, mint amennyire előzetesen számítottak.

A legszéleskörűbb korlátozást politikai tartalmú oldalakkal kapcsolatosan Kínában, Iránban, Szíriában, Tunéziában, Myanmarban, valamint Vietnamban regisztrálták a kutatók. A legszigorúbb országok között pedig Irán, Omán, Szaúd-Arábia, Szudán, Tunézia, az Egyesült Arab Emirátusok, valamint Jemen is megtalálható.

Néhány országban pedig csak kis területre korlátozódott a cenzúrázás, így például Dél-Koreában csupán azokat az oldalakat blokkolják, amelyek Észak-Koreával kapcsolatos információkat tartalmaznak.

A tanulmány arra már nem tér ki, hogy ezek a korlátozások milyen hatékonyságúak.

EZT OLVASTAD MÁR?