8 °C Budapest

Ne ijedj meg a tárgyalóteremben! Egy kis segítség...

Pénzcentrum
2007. február 7. 12:00

Folytatva a bírósági eljárásokról szóló cikksorozatunkat, a mai részben a tárgyalások menetéről és a bizonyítási eljárásról fogunk szót ejteni, hogy aki még sohasem járt bíróságon, az is előre fel tudjon készülni arra, mi is vár rá a tárgyalóteremben...

A tárgyalást az elnök (első fokon az eljáró bíró) vezeti: bármit tenni, felszólalni, nyilatkozni, távozni, stb. csak az ő engedélyével lehet. Miután minden tárgyalás elején ismertette az újonnan keletkezett és beadott iratokat, hogy azokról mindkét félnek tudomása legyen, a felek szóban reagálhatnak a beadványokra, valamint előadhatják további kérelmeiket. Aki az előírt rendet nem tartja be (pl. közbekiabál), azt a bíró rendreutasíthatja, megbírságolhatja, illetve végső esetben kiutasíttathatja vagy kivezettetheti a teremből.

Az eljárás során azonban nem kizárólag a felek magatartása miatt tehet intézkedéseket a bíró, hanem a tárgyaláson való megjelenésnek is lehetnek kihatásai a felekre nézve, következmények nélkül ugyanis nem lehet mulasztani.

Ebből a szempontból az első tárgyalás a legfontosabb, mert ha arra a felperes nem jön el, az eljárás megszűnik. Ha pedig az alperes nincs jelen, akkor ún. "bírósági meghagyást" bocsátanak ki. Ez majdnem egyenértékű egy ítélettel, csak igazolási kifogással, illeték fizetése mellett lehet kimenteni magunkat, és kérni a tárgyalás folytatását, illetve megkezdését.

A további tárgyalási határnapok mulasztása esetén pedig - ha tárgyalás távollétünkben történő megtartását sem kértük - bizonyos feltételekkel az eljárás szünetelni fog. Ez még nem jelenti az eljárás végét, csupán 6 hónap múlva: ez alatt a kvázi "türelmi időszak" alatt a felek ismét jelentkezhetnek, és a per folytatódhat.

Ha a bíró megállapította, hogy a felek jelen vannak-e, illetve kimentették-e magukat kérve a tárgyalás távollétükben történő megtartását, akkor ezután tisztázni kell, hogy pontosan mit kér (árleszállítást, kártérítést, birtokháborítás megállapítását, és még a végtelenségig folytathatnánk a sort) a felperes, és hogy ezt az alperes elfogadja-e vagy vitatja. Ezt követően pedig megkezdődik a bizonyítás.

Az első és legfontosabb bizonyítási eszköz az okirat. A per során elhangzott állításainkat, kijelentéseinket ugyanis a bíróság nem fogja a két szép szemünkért valónak, igaznak elfogadni. Lehet tehát szerződésekkel, levelekkel, hatósági határozatokkal, jegyzőkönyvekkel, naplóbejegyzésekkel, és még hasonló dokumentumokkal bizonyítani.

Az okirati bizonyítás elfogadásának további feltétele, hogy azok szabályszerűek legyenek. Egy szerződés tehát csak akkor elfogadható, ha az összes fél aláírása rajta van, ha ügyvédi ellenjegyzés is szükséges hozzá, akkor követelmény a szárazbélyegző is. Egy levélhez mellékelni kell az ajánlószelvényt, ami igazolja a postai feladást és annak dátumát, és a többi okiratokon is minden oldalon kell, hogy szerepeljen aláírás, a hatóság pecsétje, stb...

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A második, amit a bíróság figyelembe vesz, azok a tanúvallomások. Természetesen a bizonyító erő tekintetében mérlegelés van, a tanúnak nyilatkoznia kell, hogy nem elfogult-e (pl.: családi kapcsolat), nem áll-e haragban, perben akármelyik féllel. Az elfogulatlanság biztosítására szolgál továbbá az is, hogy a tanúk csak a vallomásuk alatt tartózkodhatnak a tárgyalóteremben, előtte, utána szigorúan ki kell menniük. Vallomásukat saját szavaikkal, összefüggően kell előadniuk, hogy még csak kérdésekkel se lehessen őket bármerre is terelni.

Ezeken kívül szükség lehet még szakértő kirendelésére, ha nem jogkérdésről, hanem valamilyen más hozzáértést igénylő kérdésről van szó. Lehet helyszíni szemlét tartani, fényképeket, vidófelvételt készíteni (az utóbbi manapság elég közkedvelt a helyszíni állapotok, az elkövetett cselekmények illusztrálása végett), és a bíróság megkereshet különböző - akár külföldi - hatóságokat további iratok bekérése végett.

Szakértői véleményt nemcsak a bíró kirendelése alapján lehet kapni, hanem bárki maga is felkérhet hozzáértő személyt, hogy vizsgálja meg az adott kérdést. Ez azonban nem bír nagyobb bizonyító erővel, mint egy egyszerű okirat, azt az ellenérdekű fél ugyanúgy támadhatja, és mondhatja, hogy nem ismeri el. Komolyabb bizonyító ereje csak a bíróság által kirendelt igazságügyi szakértők véleményének van. Ezekkel kapcsolatosan annyit érdemes még tudnia a laikus félnek, hogy aki szakértőt kér, annak százezres nagyságrendű eljárási díja van, amit a kirendelést kérő félnek kell előlegeznie (bár természetesen végső soron kifizettetik majd ezt az összeget a pervesztes féllel).

A főbb bizonyítékokat áttekintve még arra kell felhívnunk mindenki figyelmét, hogy azért egy-egy becsatolt bizonyítéktól senki se várjon csodát. A bíróknak kötelessége a bizonyítékokat mérlegelni (mennyiben valósak, és mennyiben nem) külön-külön is, és összességükben is (egymáshoz viszonyítva őket). Ez ugyanis az egyik legfőbb ok, amiért a felek fellebbezéssel támadhatják meg ítéleteiket.

Reméljük ezekkel a gyakorlatban is jól hasznosítható kérdésekkel sikerült mindenki érdeklődését fenntartani, és velünk tartanak a továbbiakban is...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem