3 °C Budapest

Perrel fenyegetnek? - Nem kell megijedni!

Pénzcentrum
2007. január 9. 08:00

Magyarországon az emberek többsége örül, ha nem kell bíróságra mennie. Ezért általában mindenki igyekszik még ezelőtt megoldani vitás ügyeit, hogy ne fajuljanak a dolgok idáig. Mások viszont éppen azt használják ki, hogy az átlagember nem tudja, hogyan kell pontosan a bíróság előtt eljárni, és igyekeznek perre vinni a dolgokat. Nekünk azonban nagy stresszel jár az egész eljárás, hosszadalmas, és még sorolhatnám azokat a dolgokat, amik miatt aggódni lehet... Jelen cikksorozatunkban ezért megpróbáljuk - kicsit részletekbe menőbben - a magyar átlagpolgárt végigkalauzolni egy bírósági eljárás menetén, hogy végre mindenki tisztába jöjjön a fontosabb teendőkkel, a stratégiai lépésekkel.

Bármilyen jogi jellegű vita esetén általában először mindenki hosszasan levelezik, egyeztet a másik féllel, próbálnak a felek egymás között egyezségre jutni. Eljön azonban az a pont, amikor betelik a pohár, és nyilvánvalóvá válik, hogy nincs más út, csakis a per. Majd máris jönnek az első kérdések: de melyik bíróságra kell mennem, és kerül ez egyáltalán nekem valamibe?

Az első kérdésre válaszolva, pert mindig az alperes (vagyis aki ellen indítani akarjuk az eljárást) lakóhelye - ha ilyen nincs tartózkodási helye - jogi személyek esetén annak székhelyeszerint illetékes helyi (városi, Budapesten kerületi) bíróságnál kell indítani. Ez alól csak egy-két perfajta kivétel, amely már eleve a megyeibíróság előtt indul: az 5 millió forint feletti ügyek, a szerzői-, iparjogvédelmi, valamint a cégekkel kapcsolatos egyes perek, a személyhez fűződő jogok sérelme esetén indított, illetve a sajtóhelyreigazítási perek többek között.

De ne aggódjunk, ha mégis máshová sikerül benyújtani a keresetlevelet, még nincs veszve semmi, mert a bíróság hivatalból átteszi az ügyet ahhoz, aki hatáskörrel és illetékességgel rendelkezik. Vagy egy másik lehetőség, hogy egyszerűen besétálunk valahová, és jegyzőkönyvbe diktáljuk panaszunkat. Ilyenkor a jegyzőkönyvet felvevő bíróság fogja továbbítani azt az illetékeshez.

A nagyobb problémát inkább a második kérdés jelenti: a peres eljárásnak illetéke van. Ezzel azt akarják megakadályozni, hogy túlságosan elszaporodjanak az ún. "tyúkpörök", vagyis hogy bagatell ügyekben ne rohangáljon mindenki rögtön a bíróságokra. Így sincs elég kapacitás, egyes perek - a rémhírek szerint is - akár 5-6 évig is elhúzódhatnak.

Ez ellen a probléma ellen egyébként a jogalkotók nemrégen határozottan felléptek: egyrészt visszaállították a XIX. századból ismert Ítélőtáblát, hogy tehermentesítsék mind a megyei bíróságokat, mind a Legfelsőbb Bíróságot; másrészt pedig a bírók kifejezett utasítást kaptak, hogy nem húzhatnak egy-egy ügyet évekig. Így most többet dolgoznak, gyakrabban tűznek ki tárgyalásokat, a hosszadalmas pervitelért pedig akár anyagi hátránnyal is sújthatják őket.

Visszatérve az illetékre, egy per megindítása felperesként nem olcsó mulatság. Az illeték mértéke a pertárgy értékének (vagyis a követelt összegnek) a 6%-a, de maximum 900.000 Ft. De hogy ne zárják ki az alsóbb néprétegeket a bírósági eljáráshoz való jog alól, ami ugyebár alkotmányellenes lenne -, lehet mentességet kérni a megfelelő igazolások benyújtásával.

Egy másik lehetőség ún. illetékfeljegyzési jogot igényelni. Ennek feltétele szintén az, hogy igazoltan szűkös anyagi lehetőségei legyenek a felperesnek, a végeredmény azonban más. Míg illetékmentesség esetén egyáltalán nem kell illetéket kifizetni akár nyer a felperes, akár nem, addig a második esetben pervesztesség esetén utólag le kell róni a 6%-ot.

Ízelítőnek mára ennyi, ma megtettük az első lépést, elindítottuk a pert. Legközelebb pedig megnézzük kik is vannak, illetve lehetnek jelen egy bírósági tárgyaláson, mit tehetnek meg, és még sok más érdekes, és egyben igen lényeges kérdésről lesz szó...

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?