Gyurcsány: már korán eldől, kinek milyen sors jut

Pénzcentrum
2006. december 12. 06:50

A miniszterelnök legutóbbi blog-bejegyzésében hosszasan taglalja annak a problémáját, hogy számít-e az, ki honnan jött. Nézzük tehát mire jutott!

Rögtön bele is vág a közepébe és egy amerikai kutatásra támaszkodva kezdi az óvodáskorral.

"Az alacsonyabb társadalmi státuszú, nehezebb helyzetből érkező gyerekek erre az időszakra már látványos hátrányt halmoznak fel a jómódúbb családok gyerekeihez képest. Egészen meglepő és egészen radikális különbségek vannak itt, és nem lehet nem arra gondolni, hogy például az óvodás kor előtti olvasással töltött időtartamban mutatkozó hatalmas nagy különbség - ugye itt negyvenszeres különbség van - önmagában befolyásolja azt, hogy mennyire lesz nyitott és érzékeny a gyermek világa, nyelvi kifejező kézsége, szóhasználata.

A szakmailag magasan képzett szülők lényegesen többet beszélgetnek a gyerekekkel. 2-3-szor többet, mint azok, akik a legnehezebb szociális helyzetben különböző jóléti ellátásokra szorulva élnek, vagy fizikai munkások. Vannak beszélgetős családok és néma családok. Több, jelentős kulturális, mentalitásbeli különbség fedezhető fel nem egyszerűen a beszélgetésben, hanem a beszélgetés tónusában, annak tartalmában. Mennyire bátorító, és mondjuk úgy, mennyire korholó az a beszélgetés. Erről szól a következő két tábla. Hogy mennyire pozitív az a környezet, amellyel a gyermek találkozik. És mindezek az adatok a gyermek első pár évéből valók. Abból az időszakból, amikor a legkisebb a családon kívüli intézményes segítség hagyományos lehetősége. Itt valami egészen komoly kihívással állunk szemben. Első ránézésre is azt látjuk, hogy aki azt szeretné, hogy kiszabadítsuk a gyerekeket a szegénység, a kiszorítottság vagy kiszorultság csapdájából, annak nagyon korán kell támogatást és segítséget nyújtania a családoknak. Sokkal korábban, mint az iskoláskor vagy akár csak az óvodakezdés szokásos életkora. Igen ám, de hogyan kell ezt úgy megtenni, hogy ne avatkozzunk be a családok magánéletébe. A világban egyre nagyobb irodalma van ezeknek a kutatásoknak."

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?