Gyurcsány: már korán eldől, kinek milyen sors jut

Pénzcentrum
2006. december 12. 06:50

A miniszterelnök legutóbbi blog-bejegyzésében hosszasan taglalja annak a problémáját, hogy számít-e az, ki honnan jött. Nézzük tehát mire jutott!

Rögtön bele is vág a közepébe és egy amerikai kutatásra támaszkodva kezdi az óvodáskorral.

"Az alacsonyabb társadalmi státuszú, nehezebb helyzetből érkező gyerekek erre az időszakra már látványos hátrányt halmoznak fel a jómódúbb családok gyerekeihez képest. Egészen meglepő és egészen radikális különbségek vannak itt, és nem lehet nem arra gondolni, hogy például az óvodás kor előtti olvasással töltött időtartamban mutatkozó hatalmas nagy különbség - ugye itt negyvenszeres különbség van - önmagában befolyásolja azt, hogy mennyire lesz nyitott és érzékeny a gyermek világa, nyelvi kifejező kézsége, szóhasználata.

A szakmailag magasan képzett szülők lényegesen többet beszélgetnek a gyerekekkel. 2-3-szor többet, mint azok, akik a legnehezebb szociális helyzetben különböző jóléti ellátásokra szorulva élnek, vagy fizikai munkások. Vannak beszélgetős családok és néma családok. Több, jelentős kulturális, mentalitásbeli különbség fedezhető fel nem egyszerűen a beszélgetésben, hanem a beszélgetés tónusában, annak tartalmában. Mennyire bátorító, és mondjuk úgy, mennyire korholó az a beszélgetés. Erről szól a következő két tábla. Hogy mennyire pozitív az a környezet, amellyel a gyermek találkozik. És mindezek az adatok a gyermek első pár évéből valók. Abból az időszakból, amikor a legkisebb a családon kívüli intézményes segítség hagyományos lehetősége. Itt valami egészen komoly kihívással állunk szemben. Első ránézésre is azt látjuk, hogy aki azt szeretné, hogy kiszabadítsuk a gyerekeket a szegénység, a kiszorítottság vagy kiszorultság csapdájából, annak nagyon korán kell támogatást és segítséget nyújtania a családoknak. Sokkal korábban, mint az iskoláskor vagy akár csak az óvodakezdés szokásos életkora. Igen ám, de hogyan kell ezt úgy megtenni, hogy ne avatkozzunk be a családok magánéletébe. A világban egyre nagyobb irodalma van ezeknek a kutatásoknak."

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem