29 °C Budapest

Gyurcsány: már korán eldől, kinek milyen sors jut

Pénzcentrum
2006. december 12. 06:50

A miniszterelnök legutóbbi blog-bejegyzésében hosszasan taglalja annak a problémáját, hogy számít-e az, ki honnan jött. Nézzük tehát mire jutott!

Rögtön bele is vág a közepébe és egy amerikai kutatásra támaszkodva kezdi az óvodáskorral.

"Az alacsonyabb társadalmi státuszú, nehezebb helyzetből érkező gyerekek erre az időszakra már látványos hátrányt halmoznak fel a jómódúbb családok gyerekeihez képest. Egészen meglepő és egészen radikális különbségek vannak itt, és nem lehet nem arra gondolni, hogy például az óvodás kor előtti olvasással töltött időtartamban mutatkozó hatalmas nagy különbség - ugye itt negyvenszeres különbség van - önmagában befolyásolja azt, hogy mennyire lesz nyitott és érzékeny a gyermek világa, nyelvi kifejező kézsége, szóhasználata.

A szakmailag magasan képzett szülők lényegesen többet beszélgetnek a gyerekekkel. 2-3-szor többet, mint azok, akik a legnehezebb szociális helyzetben különböző jóléti ellátásokra szorulva élnek, vagy fizikai munkások. Vannak beszélgetős családok és néma családok. Több, jelentős kulturális, mentalitásbeli különbség fedezhető fel nem egyszerűen a beszélgetésben, hanem a beszélgetés tónusában, annak tartalmában. Mennyire bátorító, és mondjuk úgy, mennyire korholó az a beszélgetés. Erről szól a következő két tábla. Hogy mennyire pozitív az a környezet, amellyel a gyermek találkozik. És mindezek az adatok a gyermek első pár évéből valók. Abból az időszakból, amikor a legkisebb a családon kívüli intézményes segítség hagyományos lehetősége. Itt valami egészen komoly kihívással állunk szemben. Első ránézésre is azt látjuk, hogy aki azt szeretné, hogy kiszabadítsuk a gyerekeket a szegénység, a kiszorítottság vagy kiszorultság csapdájából, annak nagyon korán kell támogatást és segítséget nyújtania a családoknak. Sokkal korábban, mint az iskoláskor vagy akár csak az óvodakezdés szokásos életkora. Igen ám, de hogyan kell ezt úgy megtenni, hogy ne avatkozzunk be a családok magánéletébe. A világban egyre nagyobb irodalma van ezeknek a kutatásoknak."

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem