6 °C Budapest

Koncepciós zavarok és fenntarthatósági kérdések a megszorítások körül

Pénzcentrum
2006. június 12. 08:30

Jelentős adónövelést tartalmaz az a javaslatcsomag, amit a kormányfő szombaton jelentett be az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. Az idei évben még kb. 170 mrd Ft-ot, jövőre közel 1,000 mrd Ft addicionális forrást vonhat el a gazdaságból az állam. A bejelentett program legnagyobb kockázata, hogy drasztikusan lassítja a gazdasági növekedést, illetve az eddig elhangzottak alapján nem igazán

tartalmaz olyan elemeket, melyek a kínálatot, a vállalkozásokat, a foglalkoztatást segítenék. Némi pozitív üzenetnek értelmezhető, hogy a kormány eltökéltnek látszik a határozott lépések mellett, de nem mindegy hogy mit illetve milyen struktúrában lépünk.

A kormányfő által bejelentett intézkedéscsomag erőteljesen bevételi súlyos. Ez azt jelenti, hogy a most ismert részletek alapján elsősorban a bevételek növelésével igyekszik a deficitcsökkentést elérni, nem a kiadások mérséklésével. Az idei évre a csomag 350 mrd Ft-os kiigazítást irányoz elő, jövőre 1,000 mrd Ft-ot, 2008-ban szintén 1,000 mrd-ot. Az idei tervek kb. fele adódhat kiadáscsökkentésből, fele bevételnövelésből, míg 2007-re 60% a bevételnövelés, 40% a kiadáscsökkentés. Ez a terv, de kérdés, hogy a valóság mi lesz.

A kiadott anyagokból látható, hogy a bevételeket igyekszik erősen megnövelni a kormányfő. Látszik ez abból is, hogy a 2007-ra tervezett 1,000 mrd Ft-os kiigazítás már csak a tervezett bevételnövelésekből is kijönne (bár tudjuk, hogy a bevételeket hajlamosak felültervezni), a kiadások lefaragására már "nem is lenne szükség". Ez jó is, rossz is. Jó, mert elhatározottságot sugall, rossz, mert a kiadáscsökkentésre így kisebb kényszer maradhat.

A közgazdasági hatásokat tekintve egyértelmű, hogy a fogyasztás a következő évben jelentős mértékben lassul (reálbérnövekedés nem lesz, inkább 2% körüli csökkenés), a gazdasági növekedés 2% közelébe lassulhat. Konjunktúra oldaláról tehát sokat fizetünk a korábbi fiskális lazaságért. Kormánykörökben az uniós pénzek élénkítő hatásában bíznak, ugyankkor tudjuk, hogy ezen pénzek felhasználásának hatékonysága nem a legjobb, illetve a kifizetések csúszása is mérsékelheti a vélt előnyöket. A növekedés érdemi lassulása és az infláció növekedése mellett kérdéses, hogy mennyire marad "muníció" a 2008-as újabb megszorításra.

Visszatérve a bejelentett intézkedésekre nagy hiány a reformelképzelések mellőzése. Gyakorlatilag semmit sem hallhattunk a nagy elosztórendszerek reformjáról. Emiatt a mostani intézkedések csak egyfajta gyorsterápiának értelmezhetők, nem azon rendszer alapjainak megteremtésének, mely egy fenntartható állapothoz vezetnek. Nem esik szó arról, hogy mi lesz az egészségüggyel, a nyugdíjrendszerrel, az oktatással. Ami elhangzott, hogy a közigazgatásban lesz némi fegyelem a bérek befagyasztásán és a minisztériumi kiadások befagyasztásán illetve egyes területeken a csökkentéseken keresztül. Felmerül persze a kérdés, hogy a nagy elhatározottság közepette nem lenne-e értelme olyan adminisztratív fékeket betenni a költségvetésbe, melyek pl. az elsődleges egyenleg, a kiadások nagyságát szabályozzák évekre előre. Erre jó példa van pl. Brazíliában illetve Lengyelországban is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tervek tehát vannak a következő két és fél évre, de kérdés, hogy utána mi lesz. Az adóterhelés eddig is magas volt hazánkban, az élőmunka költségének növelése az adókon keresztül különösen kedvezőtlen döntésként értékelhető. A vállalkozások terhei a szolidaritási adó miatt szintén nőnek. Nagy kérdésnek látjuk tehát, hogy a 2010-es választások előtt a gazdasági növekedés jelentős lassulásával a tervezett eredmények mennyire lesznek majd fenntarthatók. Valamikor szükség lesz az adóterhek csökkentésére (erre a politika 2008-ban már 200 mrd Ft-os mozgásteret lát), különben egy igen kedvezőtlen, viszonylag torz struktúra alakulhat ki. A skandináv modellre jellemző magas adóterhelés véleményünk szerint a hazai sajátosságok mellett nem tekinthető tartósan fenntarthatónak. Amint az egyik nagy tanácsadócég partnere is utalt rá, a koncepciótlan köztehernövelés a lehető legrosszabb országmarketing.

Összességében tehát szorul az adóprés a lakosságon és a vállalkozásokon egyaránt, a reformok csak készülőben vannak. A kiadások visszafogására vannak intézkedések, de ezek nagyságrendileg alacsonyabbnak tűnnek a tervezett bevételnövelésnél. Nagy hiány, hogy a kormány nem igazán igyekszik olyan lépéseket tenni, ami a foglalkoztatást bővítené, és részben erre alapozva igyekezne a növekedést tartósan magasan tartani. A mostani intézkedések növekedési kockázata különösen magasnak tekinthető.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm