14 °C Budapest

Magyar segítség Montenegrónak

Pénzcentrum
2005. november 22. 14:24

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter és Igor Luk¹iæ, montenegrói pénzügyminiszter 2005. november 22-én Budapesten aláírták a Magyar Köztársaság és a Montenegrói Köztársaság közötti pénzügyi együttműködési keretprogram kialakításáról szóló kormányközi megállapodást.

 
Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter és Igor Luk¹iæ, montenegrói pénzügyminiszter 2005. november 22-én Budapesten aláírták a Magyar Köztársaság és a Montenegrói Köztársaság közötti pénzügyi együttműködési keretprogram kialakításáról szóló kormányközi megállapodást.
A megállapodás értelmében - maximum 13 éves futamidőre szóló 15 M euró összegű kötött segélyhitel felhasználásával - Podgoricában magyar vállalkozók óvodát, általános iskolát, egészségügyi szakiskolát, gimnáziumot és vizsgaközpontot építenek. A kormányközi megállapodás aláírását követően a montenegrói oktatási tárca a magyar vállalatok számára szóló versenytárgyaláson választja ki a beruházásokat megvalósító cégeket.
Montenegróval - amely oktatási intézmények építéséhez és berendezéséhez kért segítséget -, 2004. februárjában kezdődtek meg a tárgyalások. A Magyar Köztársaság Kormánya és Montenegró Kormánya közötti pénzügyi együttműködési keretprogram kialakításáról szóló kormányközi megállapodás szövegtervezetét a felek szakértői 2005. májusában Podgoricában dolgozták ki, és 2005. június 30-án parafálták Budapesten. A szerződést a magyar gazdasági és közlekedési miniszter és a montenegrói pénzügyminiszter írta alá 2005. november 22-én.
Magyarország stratégiai érdeke a délkelet-európai országok stabilizációjának, fejlődésének és az európai struktúrákhoz való felzárkózásának elősegítése, a kétoldalú kereskedelmi, gazdasági kapcsolatok erősítése útján is. A nemzetközi fejlesztési együttműködés keretében ezért a délkelet-európai országok, köztük Montenegró kiemelt partnerországként szerepelnek.
Az uniós kötelezettségekkel és a nemzetközi elvárásokkal összhangban Magyarországnak is fokoznia kell a nemzetközi fejlesztési együttműködés keretében a fejlődő országoknak nyújtott segítséget. A kötött segélyhitelezés hazai jogi, pénzügyi és intézményi feltételeit, az Eximbank által folyósítható kötött segélyhitelek feltételeit és a segélyhitelnyújtás részletes szabályait a 232/2003. (XII. 16.) Korm. rendelet szabályozza. Ennek a feladatnak Magyarország olyan formában tehet eleget, amely a nemzetközi előírásokkal összhangban lévő módon a magyar export versenyképességének javítását, a kivitel fokozását, a hazai foglalkoztatás növelését eredményezi.
A kötött segélyhitel révén a kedvezményezett ország az OECD, illetve az EU által megengedett, a normál kereskedelmi exporthitelek feltételeihez képest 35 %-kal olcsóbb hitelhez jut, azáltal, hogy a magyar költségvetés a kamat különbözetet és a biztosítási díj egy részét átvállalja. A fejlett országok gyakorlatában évtizedek óta hatékonyan működő kötött segélyhitelezés bevezetésével a magyar exportőrök más fejlett országok vállalataihoz hasonló, kedvezményes hitelfeltételekkel versenyezhetnek az egyéb feltételekkel nem finanszírozható állami, önkormányzati megrendelésekért. A projektek általában nagy volumenű fejlesztési célú beruházások, amelyek a magyar beszállítói ipar fejlődését és új munkahelyek teremtését is elősegítik, ezáltal a hazai kis- és középvállalkozások is részesülnek a fejlesztési együttműködés eredményeiből.
A konkrét segélyhitel szerződéseket a kormányközi megállapodás alapján az Eximbank köti meg a hiteladóssal. A hiteleket az Eximbank nyújtja, a külföldi kockázatokra a Mehib nem piacképes biztosítása nyújt fedezetet. A hitelek visszafizetésére Montenegró szuverén garanciával egyenértékű kötelezettségvállalása nyújt fedezetet.

A montenegrói oktatási infrastruktúra fejlesztésében való közreműködés és a magyar export elősegítését egyaránt szolgáló keret-megállapodás a magyar segélyhitel konstrukció második délkelet-európai térségbe irányuló eredménye. A Bosznia-Hercegovinával 2004-ben aláírt kormányközi keret-megállapodás alapján Tuzla egészséges ivóvízellátását biztosító 7,2 millió euró értékű beruházás folyamatban van.  

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem