24 °C Budapest

Magyar segítség Montenegrónak

Pénzcentrum
2005. november 22. 14:24

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter és Igor Luk¹iæ, montenegrói pénzügyminiszter 2005. november 22-én Budapesten aláírták a Magyar Köztársaság és a Montenegrói Köztársaság közötti pénzügyi együttműködési keretprogram kialakításáról szóló kormányközi megállapodást.

 
Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter és Igor Luk¹iæ, montenegrói pénzügyminiszter 2005. november 22-én Budapesten aláírták a Magyar Köztársaság és a Montenegrói Köztársaság közötti pénzügyi együttműködési keretprogram kialakításáról szóló kormányközi megállapodást.
A megállapodás értelmében - maximum 13 éves futamidőre szóló 15 M euró összegű kötött segélyhitel felhasználásával - Podgoricában magyar vállalkozók óvodát, általános iskolát, egészségügyi szakiskolát, gimnáziumot és vizsgaközpontot építenek. A kormányközi megállapodás aláírását követően a montenegrói oktatási tárca a magyar vállalatok számára szóló versenytárgyaláson választja ki a beruházásokat megvalósító cégeket.
Montenegróval - amely oktatási intézmények építéséhez és berendezéséhez kért segítséget -, 2004. februárjában kezdődtek meg a tárgyalások. A Magyar Köztársaság Kormánya és Montenegró Kormánya közötti pénzügyi együttműködési keretprogram kialakításáról szóló kormányközi megállapodás szövegtervezetét a felek szakértői 2005. májusában Podgoricában dolgozták ki, és 2005. június 30-án parafálták Budapesten. A szerződést a magyar gazdasági és közlekedési miniszter és a montenegrói pénzügyminiszter írta alá 2005. november 22-én.
Magyarország stratégiai érdeke a délkelet-európai országok stabilizációjának, fejlődésének és az európai struktúrákhoz való felzárkózásának elősegítése, a kétoldalú kereskedelmi, gazdasági kapcsolatok erősítése útján is. A nemzetközi fejlesztési együttműködés keretében ezért a délkelet-európai országok, köztük Montenegró kiemelt partnerországként szerepelnek.
Az uniós kötelezettségekkel és a nemzetközi elvárásokkal összhangban Magyarországnak is fokoznia kell a nemzetközi fejlesztési együttműködés keretében a fejlődő országoknak nyújtott segítséget. A kötött segélyhitelezés hazai jogi, pénzügyi és intézményi feltételeit, az Eximbank által folyósítható kötött segélyhitelek feltételeit és a segélyhitelnyújtás részletes szabályait a 232/2003. (XII. 16.) Korm. rendelet szabályozza. Ennek a feladatnak Magyarország olyan formában tehet eleget, amely a nemzetközi előírásokkal összhangban lévő módon a magyar export versenyképességének javítását, a kivitel fokozását, a hazai foglalkoztatás növelését eredményezi.
A kötött segélyhitel révén a kedvezményezett ország az OECD, illetve az EU által megengedett, a normál kereskedelmi exporthitelek feltételeihez képest 35 %-kal olcsóbb hitelhez jut, azáltal, hogy a magyar költségvetés a kamat különbözetet és a biztosítási díj egy részét átvállalja. A fejlett országok gyakorlatában évtizedek óta hatékonyan működő kötött segélyhitelezés bevezetésével a magyar exportőrök más fejlett országok vállalataihoz hasonló, kedvezményes hitelfeltételekkel versenyezhetnek az egyéb feltételekkel nem finanszírozható állami, önkormányzati megrendelésekért. A projektek általában nagy volumenű fejlesztési célú beruházások, amelyek a magyar beszállítói ipar fejlődését és új munkahelyek teremtését is elősegítik, ezáltal a hazai kis- és középvállalkozások is részesülnek a fejlesztési együttműködés eredményeiből.
A konkrét segélyhitel szerződéseket a kormányközi megállapodás alapján az Eximbank köti meg a hiteladóssal. A hiteleket az Eximbank nyújtja, a külföldi kockázatokra a Mehib nem piacképes biztosítása nyújt fedezetet. A hitelek visszafizetésére Montenegró szuverén garanciával egyenértékű kötelezettségvállalása nyújt fedezetet.

A montenegrói oktatási infrastruktúra fejlesztésében való közreműködés és a magyar export elősegítését egyaránt szolgáló keret-megállapodás a magyar segélyhitel konstrukció második délkelet-európai térségbe irányuló eredménye. A Bosznia-Hercegovinával 2004-ben aláírt kormányközi keret-megállapodás alapján Tuzla egészséges ivóvízellátását biztosító 7,2 millió euró értékű beruházás folyamatban van.  

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?