1 °C Budapest

Jövőre pozitív mérleg várható

Pénzcentrum
2005. november 4. 08:17

Baráth Etele szerint Magyarország jövőre sem lesz nettó befizető, az ország uniós bevétele elérheti a 274 milliárd forintot is. A jövő évi költségvetésben az uniós források és a nemzeti támogatás összesen 346 milliárd forintot tesz ki.

 
Baráth Etele szerint Magyarország jövőre sem lesz nettó befizető, az ország uniós bevétele elérheti a 274 milliárd forintot is. A jövő évi költségvetésben az uniós források és a nemzeti támogatás összesen 346 milliárd forintot tesz ki.
A kormány az adminisztrációs költségek idei szintjén tartása mellett 2006-ban 262 százalékos fejlesztési forrásnövekedésre számít, a jövő évi uniós források összege a nemzeti kiegészítéssel együtt elérheti a 345,7 milliárd forintot - közölte Baráth Etele a csütörtöki rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón, a 2006-os költségvetés uniós vonatkozásait ismertetve. A 2006. évi költségvetésben a minisztériumi fejezetekben önállóan megjelennek az európai uniós illetve a hozzájuk tartozó hazai fejlesztési források, és ezek felügyelete az EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszterhez tartozik.  
Baráth Etele elmondta, az ország tavalyi és idei egyértelműen pozitív uniós mérlege jövőre tovább növekedik, a kormány 274 milliárd forintos pozitív uniós mérlegre számít. 2006-ban a költségvetésen belül, illetve azon kívül várható EU-támogatás Magyarország számára 491 milliárd forint, Magyarország befizetése az EU-nak 217 milliárd forint lesz. Idén az első tíz hónap adatai szerint az EU-ból érkezett támogatás 224 milliárd forint volt, Magyarország befizetése az unióba 158 milliárd forintot tett ki, így az idén az első tíz hónap adatai alapján az ország uniós nettó pozíciója 66 milliárd forint.
Megkezdődik a projektek megvalósítása
A miniszter közölte, a kormány három célt tűzött ki az uniós forrásokkal kapcsolatban. A legfontosabb, biztosítani a társfinanszírozást a költségvetésben. Emellett a kormány szeretné fejleszteni az uniós támogatások kifizetésének intézményrendszerét, ezáltal felgyorsítani a kifizetéseket. Mindezek mellett jövőre megkezdődik az első Nemzeti fejlesztési terv projektjeinek megvalósítása, valamint a második NFT nagyprojektjeinek előkészítése.
Jövőre a Strukturális Alap pénzét teljesen leköthetik
A miniszter szólt arról, hogy 2006. végére a jelenlegi tervezési ciklusban a Strukturális Alapokból rendelkezésre álló 671 milliárd forint 100 százalékos lekötésével számolnak, és ezek felhasználására 2008-ig van lehetőség. A Kohéziós Alap lekötése 2006. végén a tervek szerint 75 százalékos lesz. A Kohéziós Alap beruházásait 2010-ig kell befejezni.
Baráth Etele kitért arra, hogy 2006-ban fontos feladat lesz a 2007-2013. évi időszakra való felkészülés, amikor is 15 ezer milliárd forint fejlesztéssel lehet számolni. A tervek szerint 2006-ban 18,3 milliárd forintot fordítanak 38 nagyprojekt előkészítésére, és még jövőre további projekt-előkészítés várható. A felkészülés jegyében megerősítik a támogatások felhasználásához szükséges intézményrendszert.
A miniszter elmondta, hogy jövőre felgyorsul az fejlesztési támogatások kifizetése. Utalt arra, hogy az első Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 11 ezer projekt nyert 540 milliárd forint támogatást, és ez idáig 80 milliárd forintot fizettek ki a nyerteseknek, ez az összeg a következő év végéig többszörösére növekszik.

(Forrás: Kormányzati Hírportál)

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?