Jövőre pozitív mérleg várható

Pénzcentrum
2005. november 4. 08:17

Baráth Etele szerint Magyarország jövőre sem lesz nettó befizető, az ország uniós bevétele elérheti a 274 milliárd forintot is. A jövő évi költségvetésben az uniós források és a nemzeti támogatás összesen 346 milliárd forintot tesz ki.

 
Baráth Etele szerint Magyarország jövőre sem lesz nettó befizető, az ország uniós bevétele elérheti a 274 milliárd forintot is. A jövő évi költségvetésben az uniós források és a nemzeti támogatás összesen 346 milliárd forintot tesz ki.
A kormány az adminisztrációs költségek idei szintjén tartása mellett 2006-ban 262 százalékos fejlesztési forrásnövekedésre számít, a jövő évi uniós források összege a nemzeti kiegészítéssel együtt elérheti a 345,7 milliárd forintot - közölte Baráth Etele a csütörtöki rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón, a 2006-os költségvetés uniós vonatkozásait ismertetve. A 2006. évi költségvetésben a minisztériumi fejezetekben önállóan megjelennek az európai uniós illetve a hozzájuk tartozó hazai fejlesztési források, és ezek felügyelete az EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszterhez tartozik.  
Baráth Etele elmondta, az ország tavalyi és idei egyértelműen pozitív uniós mérlege jövőre tovább növekedik, a kormány 274 milliárd forintos pozitív uniós mérlegre számít. 2006-ban a költségvetésen belül, illetve azon kívül várható EU-támogatás Magyarország számára 491 milliárd forint, Magyarország befizetése az EU-nak 217 milliárd forint lesz. Idén az első tíz hónap adatai szerint az EU-ból érkezett támogatás 224 milliárd forint volt, Magyarország befizetése az unióba 158 milliárd forintot tett ki, így az idén az első tíz hónap adatai alapján az ország uniós nettó pozíciója 66 milliárd forint.
Megkezdődik a projektek megvalósítása
A miniszter közölte, a kormány három célt tűzött ki az uniós forrásokkal kapcsolatban. A legfontosabb, biztosítani a társfinanszírozást a költségvetésben. Emellett a kormány szeretné fejleszteni az uniós támogatások kifizetésének intézményrendszerét, ezáltal felgyorsítani a kifizetéseket. Mindezek mellett jövőre megkezdődik az első Nemzeti fejlesztési terv projektjeinek megvalósítása, valamint a második NFT nagyprojektjeinek előkészítése.
Jövőre a Strukturális Alap pénzét teljesen leköthetik
A miniszter szólt arról, hogy 2006. végére a jelenlegi tervezési ciklusban a Strukturális Alapokból rendelkezésre álló 671 milliárd forint 100 százalékos lekötésével számolnak, és ezek felhasználására 2008-ig van lehetőség. A Kohéziós Alap lekötése 2006. végén a tervek szerint 75 százalékos lesz. A Kohéziós Alap beruházásait 2010-ig kell befejezni.
Baráth Etele kitért arra, hogy 2006-ban fontos feladat lesz a 2007-2013. évi időszakra való felkészülés, amikor is 15 ezer milliárd forint fejlesztéssel lehet számolni. A tervek szerint 2006-ban 18,3 milliárd forintot fordítanak 38 nagyprojekt előkészítésére, és még jövőre további projekt-előkészítés várható. A felkészülés jegyében megerősítik a támogatások felhasználásához szükséges intézményrendszert.
A miniszter elmondta, hogy jövőre felgyorsul az fejlesztési támogatások kifizetése. Utalt arra, hogy az első Nemzeti Fejlesztési Terv keretében 11 ezer projekt nyert 540 milliárd forint támogatást, és ez idáig 80 milliárd forintot fizettek ki a nyerteseknek, ez az összeg a következő év végéig többszörösére növekszik.

(Forrás: Kormányzati Hírportál)

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm