Új hídja lesz a fővárosnak

Pénzcentrum
2005. október 4. 13:50

A Petőfi és a Lágymányosi híd közötti részen építtetne magántőke bevonásával gyaloghidat a Magyar Tudományos Akadémia és a Bay Zoltán Tudomány és Technikatörténeti Alapítvány valamint négy budapesti egyetem. A szándéknyilatkozatot aláírók szerint a híd a tudományt és a kultúrát kötné össze. - adta hírül a Kormányzati Portál

 
 
A Petőfi és a Lágymányosi híd közötti részen építtetne magántőke bevonásával gyaloghidat a Magyar Tudományos Akadémia és a Bay Zoltán Tudomány és Technikatörténeti Alapítvány valamint négy budapesti egyetem. A szándéknyilatkozatot aláírók szerint a híd a tudományt és a kultúrát kötné össze. – adta hírül a Kormányzati Portál
A Duna fölött az első gyaloghíd, egyben a főváros tizedik hídja megépítésére hirdetett összefogást négy budapesti egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és a Bay Zoltán Tudomány és Technikatörténeti Alapítvány hétfőn a fővárosban. A programot az ELTE, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem hirdette meg az Akadémia és az alapítvány mellett.
A két partot, s egyben a tudományt és a kultúrát összekötő gyaloghíd - a Petőfi és a Lágymányosi híd közötti részen - a tervek szerint 2010-re készülhetne el, szélessége mintegy 30 méter, hosszúsága 300 méter lenne. Egyik partján lenne a tudomány, másik oldalon a kultúra - mondta Klinghammer István, az ELTE rektora.
Finta József építész, akadémikus elmondta, a híd otthont adhatna galériáknak, egyetemi kluboknak, kávéházaknak, étteremnek, s egyben tudományos, információs központ is lenne. Helyt kaphatna rajta levéltár, könyvtár is. Emellett mozgójárdákkal gyors gyalogos utat is biztosítana a közlekedéshez.
Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke elmondta, az akadémia teljes mértékben támogatja az elképzelést. A gyaloghíd egyesítené a kultúrát a tudománnyal, jelképe lenne az országnak, városnak - fogalmazott, hozzátéve: a világnak olyat adnánk, ami egyedülálló. Nagy Ferenc, az alapítvány elnöke közölte, a gyaloghíd a Dunán az első ilyen jellegű építmény lenne, amely az ipari társadalomból az információs társadalomba való átmenetet szimbolizálhatná. Célként fogalmazta meg, hogy kapcsolat jöjjön létre a szellemi, a gazdasági és politikai tőke között, a tervek között szerepel a Nobel-díjasok múzeuma is.
Pakucs János, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a pályázat mielőbbi kiírását szorgalmazta. Mint mondta: a gazdasági szféra részéről bizton vállalható a kezdeményezés támogatása. Molnár Károly, a BME rektora kezdeményezésére az Akadémia és a négy egyetem szándéknyilatkozatot juttat el tervükről még októberben a miniszterelnöknek és a négy parlamenti párt frakcióvezetőjének.
Magyar Bálint oktatási miniszter hétfőn pozitívan nyilatkozott a kezdeményezésről. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magántőke bevonásával megvalósuló PPP-beruházások keretében Szolnokon is gyaloghíd létesül, amely a főiskola épületeit és a kollégiumot köti össze egymással.  
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm