24 °C Budapest

Új hídja lesz a fővárosnak

Pénzcentrum
2005. október 4. 13:50

A Petőfi és a Lágymányosi híd közötti részen építtetne magántőke bevonásával gyaloghidat a Magyar Tudományos Akadémia és a Bay Zoltán Tudomány és Technikatörténeti Alapítvány valamint négy budapesti egyetem. A szándéknyilatkozatot aláírók szerint a híd a tudományt és a kultúrát kötné össze. - adta hírül a Kormányzati Portál

 
 
A Petőfi és a Lágymányosi híd közötti részen építtetne magántőke bevonásával gyaloghidat a Magyar Tudományos Akadémia és a Bay Zoltán Tudomány és Technikatörténeti Alapítvány valamint négy budapesti egyetem. A szándéknyilatkozatot aláírók szerint a híd a tudományt és a kultúrát kötné össze. – adta hírül a Kormányzati Portál
A Duna fölött az első gyaloghíd, egyben a főváros tizedik hídja megépítésére hirdetett összefogást négy budapesti egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és a Bay Zoltán Tudomány és Technikatörténeti Alapítvány hétfőn a fővárosban. A programot az ELTE, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem hirdette meg az Akadémia és az alapítvány mellett.
A két partot, s egyben a tudományt és a kultúrát összekötő gyaloghíd - a Petőfi és a Lágymányosi híd közötti részen - a tervek szerint 2010-re készülhetne el, szélessége mintegy 30 méter, hosszúsága 300 méter lenne. Egyik partján lenne a tudomány, másik oldalon a kultúra - mondta Klinghammer István, az ELTE rektora.
Finta József építész, akadémikus elmondta, a híd otthont adhatna galériáknak, egyetemi kluboknak, kávéházaknak, étteremnek, s egyben tudományos, információs központ is lenne. Helyt kaphatna rajta levéltár, könyvtár is. Emellett mozgójárdákkal gyors gyalogos utat is biztosítana a közlekedéshez.
Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke elmondta, az akadémia teljes mértékben támogatja az elképzelést. A gyaloghíd egyesítené a kultúrát a tudománnyal, jelképe lenne az országnak, városnak - fogalmazott, hozzátéve: a világnak olyat adnánk, ami egyedülálló. Nagy Ferenc, az alapítvány elnöke közölte, a gyaloghíd a Dunán az első ilyen jellegű építmény lenne, amely az ipari társadalomból az információs társadalomba való átmenetet szimbolizálhatná. Célként fogalmazta meg, hogy kapcsolat jöjjön létre a szellemi, a gazdasági és politikai tőke között, a tervek között szerepel a Nobel-díjasok múzeuma is.
Pakucs János, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a pályázat mielőbbi kiírását szorgalmazta. Mint mondta: a gazdasági szféra részéről bizton vállalható a kezdeményezés támogatása. Molnár Károly, a BME rektora kezdeményezésére az Akadémia és a négy egyetem szándéknyilatkozatot juttat el tervükről még októberben a miniszterelnöknek és a négy parlamenti párt frakcióvezetőjének.
Magyar Bálint oktatási miniszter hétfőn pozitívan nyilatkozott a kezdeményezésről. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magántőke bevonásával megvalósuló PPP-beruházások keretében Szolnokon is gyaloghíd létesül, amely a főiskola épületeit és a kollégiumot köti össze egymással.  
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15