29 °C Budapest

Új hídja lesz a fővárosnak

Pénzcentrum
2005. október 4. 13:50

A Petőfi és a Lágymányosi híd közötti részen építtetne magántőke bevonásával gyaloghidat a Magyar Tudományos Akadémia és a Bay Zoltán Tudomány és Technikatörténeti Alapítvány valamint négy budapesti egyetem. A szándéknyilatkozatot aláírók szerint a híd a tudományt és a kultúrát kötné össze. - adta hírül a Kormányzati Portál

 
 
A Petőfi és a Lágymányosi híd közötti részen építtetne magántőke bevonásával gyaloghidat a Magyar Tudományos Akadémia és a Bay Zoltán Tudomány és Technikatörténeti Alapítvány valamint négy budapesti egyetem. A szándéknyilatkozatot aláírók szerint a híd a tudományt és a kultúrát kötné össze. – adta hírül a Kormányzati Portál
A Duna fölött az első gyaloghíd, egyben a főváros tizedik hídja megépítésére hirdetett összefogást négy budapesti egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és a Bay Zoltán Tudomány és Technikatörténeti Alapítvány hétfőn a fővárosban. A programot az ELTE, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem hirdette meg az Akadémia és az alapítvány mellett.
A két partot, s egyben a tudományt és a kultúrát összekötő gyaloghíd - a Petőfi és a Lágymányosi híd közötti részen - a tervek szerint 2010-re készülhetne el, szélessége mintegy 30 méter, hosszúsága 300 méter lenne. Egyik partján lenne a tudomány, másik oldalon a kultúra - mondta Klinghammer István, az ELTE rektora.
Finta József építész, akadémikus elmondta, a híd otthont adhatna galériáknak, egyetemi kluboknak, kávéházaknak, étteremnek, s egyben tudományos, információs központ is lenne. Helyt kaphatna rajta levéltár, könyvtár is. Emellett mozgójárdákkal gyors gyalogos utat is biztosítana a közlekedéshez.
Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke elmondta, az akadémia teljes mértékben támogatja az elképzelést. A gyaloghíd egyesítené a kultúrát a tudománnyal, jelképe lenne az országnak, városnak - fogalmazott, hozzátéve: a világnak olyat adnánk, ami egyedülálló. Nagy Ferenc, az alapítvány elnöke közölte, a gyaloghíd a Dunán az első ilyen jellegű építmény lenne, amely az ipari társadalomból az információs társadalomba való átmenetet szimbolizálhatná. Célként fogalmazta meg, hogy kapcsolat jöjjön létre a szellemi, a gazdasági és politikai tőke között, a tervek között szerepel a Nobel-díjasok múzeuma is.
Pakucs János, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a pályázat mielőbbi kiírását szorgalmazta. Mint mondta: a gazdasági szféra részéről bizton vállalható a kezdeményezés támogatása. Molnár Károly, a BME rektora kezdeményezésére az Akadémia és a négy egyetem szándéknyilatkozatot juttat el tervükről még októberben a miniszterelnöknek és a négy parlamenti párt frakcióvezetőjének.
Magyar Bálint oktatási miniszter hétfőn pozitívan nyilatkozott a kezdeményezésről. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magántőke bevonásával megvalósuló PPP-beruházások keretében Szolnokon is gyaloghíd létesül, amely a főiskola épületeit és a kollégiumot köti össze egymással.  
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?