17 °C Budapest

Változhat a felvételi - tanult a hibáiból az OM?

Pénzcentrum
2005. szeptember 23. 10:33

Változtatna a felvételi eljárások rendjén az idei felvételik tapasztalatai alapján az Oktatási Minisztérium (OM). A következő két évben maximálisan 15, majd 10 pont lenne szerezhető nyelvvizsgákkal, és csak azért az emelt szintű érettségiért járna többletpont, amelyből a szerzett pontokat számítják.

Változtatna a felvételi eljárások rendjén az idei felvételik tapasztalatai alapján az Oktatási Minisztérium (OM). A következő két évben maximálisan 15, majd 10 pont lenne szerezhető nyelvvizsgákkal, és csak azért az emelt szintű érettségiért járna többletpont, amelyből a szerzett pontokat számítják.
A 2005. évi felvételi eljárás tapasztalatait figyelembe véve az Oktatási Minisztérium (OM) megkezdte a vonatkozó kormányrendelet módosításának előkészítését. Az elmúlt hónap során több szakmai fórummal egyeztetett az OM a kormányrendelet módosításáról, ennek megfelelően készült el a javaslat.
2006-tól csak azért az emelt szintű érettségiért lenne adható többletpont, amelyből a szerzett pontokat számítják. További változás, hogy a megszerezhető többletpontokon belül minden szakon egyforma súllyal szerepeljenek a szakmai és az egyéb többletpontok, ezért azokon a szakokon, ahol két érettségi vizsgatárgy alapján számítják ki a szerzett pontokat, ott egy-egy - legalább közepes minősítésű - emelt szintű érettségiért 7-7 többletpont, ahol egy vizsgatárgy alapján számítják ki a szerzett pontot, ott azért az emelt szintű érettségiért 14 többletpont kapható. 
Az idei év tapasztalata alapján a legfeljebb két nyelvvizsga alapján megszerezhető maximum 20 többletpont túlzott előnyt biztosított a két nyelvvizsgával rendelkezők számára, ezért a tárca javaslata értelmében a nyelvi többletpontok maximumát 2006 és 2007-ben 15 pontra, 2008-tól pedig 10 pontra szállítanák le.
A nyelvvizsgáért kapható többletpontok száma nem változik, középfokú C típusú nyelvvizsgáért 7 pont, felsőfokú C típusú nyelvvizsgáért 10 pont jár a felvételi során.
A minőség védelme érdekében az alapképzésben 78 pontban, a felsőfokú szakképzésben pedig 72 pontban kívánja a minisztérium meghatározni a jogszabályi minimumot. Ezzel a megoldással nincs szükség az érettségi eredmények és a felvételi szerzett pontok átszámítási táblázatának módosítására.
A tervezett kormányrendelet-módosítás jelenleg államigazgatási egyeztetésen van, a szakmai egyeztetések során az elképzelések módosulhatnak, a hatályos felsőoktatási törvény alapján a döntés joga a kormányé - áll az oktatási tárca közleményében.
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem