Ne vegye, lízingelje ! - új konstrukció a lakáspiacon

Pénzcentrum
2005. szeptember 23. 14:53

Az egész lakáspiacot megváltoztatja az új lakásfinanszírozási konstrukció, a lakáslízing, amely önerő nélkül teszi lehetővé az ingatlanvásárlást, hangzott el az Ingatlan-Expo lakáskiállításon tartott sajtótájékoztatón, a Hungexpo vásárközpontban.

 
Az egész lakáspiacot megváltoztatja az új lakásfinanszírozási konstrukció, a lakáslízing, amely önerő nélkül teszi lehetővé az ingatlanvásárlást, hangzott el az Ingatlan-Expo lakáskiállításon tartott sajtótájékoztatón, a Hungexpo vásárközpontban.
Jelenleg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyére vár a konstrukció, amelynek a lényege, hogy önerő nélkül költözhet új lakásba minden magánszemély. Az új autó lízingeléséhez hasonló finanszírozási forma azzal jár, hogy a lakás vevője az új otthon kiválasztása után havi lízingdíjat fizet, ám csak akkor válik tulajdonossá, ha a futamidő lejár, addig a lízingbe adóé az ingatlan.
Használ a réginek, használ az újnak
 
A lakáslízing iránt óriási az érdeklődés, az Ingatlan-Expo több száz látogatója csak emiatt kereste fel a standokat – mondta Cserkuti György, múlt szombattól most vasárnapig nyitva tartó kiállítás főszervezője.
Lendületet ad az egész lakáspiacnak a konstrukció – mondta Zettisch Ferenc, az ingatlanberuházó Quadrat Kft. főmérnöke, akinek cége szintén kínál majd lakásokat lízingben, ha megérkezik a PSZÁF engedélye. – Eladhatóvá válik az a negyvenezer új építésű lakás, amely Budapesten jelenleg vevőre vár, hiszen nem kell a banki hiteleknél szokásos akár 50 százalékos önerőt felmutatni.
 
A szakember szerint a régóta stagnáló használtlakás-piac is beindulna. Jelenleg ugyanis szinte csak azok tudják eladni régi otthonukat, akik értékének mindössze 70 százalékát kérik. Ha viszont lakáslízinggel, önerő nélkül beszállnak egy új lakásba, a havi törlesztés mellett kivárhatják azt az egy-két évet, amíg volt lakásuk elkel piaci értékén. E finanszírozás tehát időt takarít meg. Nem is beszélve arról, hogy addig a régi ingatlant kiadhatják bérbe, és a befolyó pénzből fizetik a lízing részleteit. A régi lakás eladásakor ráadásul dönthetnek: lezárják-e a lízinget, és ezzel végképp tulajdonossá válnak, vagy pedig folytatják a törlesztést, és másra költik, befektetik pénzüket.
Mindennek ára van- - magasabbak a kamatok
 
A lakáslízing biztonságot jelent a finanszírozónak, hiszen itt nincsen árverés, hitelbiztosítéki érték és jelzálogjog érvényesítése: ha a lakásban lakó nem fizet, ki lehet tenni, mint egy bérlőt – mondta a tájékoztatón Németh Zoltán ügyvéd.
Egyetlen biztosnak vehető hátránya van a fizetési konstrukciónak: várhatóan négy-hat százalékkal magasabb lesz a teljes hiteldíj mutatója (THM), az állami támogatású forinthitelnek. Ez volt tapasztalható egyébként a Fészekrakó-program hitelfeltételeinél: ott az alacsony önrészt a magas törlesztő részlettel kompenzálták.
A jövő évi adótörvények módosító indítványai között szerepel egy, amely szerint a lízingdíjak tőke- és kamatrésze közül csak a tőkerész után kellene áfát fizetni. Ez viszont némileg csökkentené a hagyományos lakáshitelek kamatelőnyét.
A vevők már ráharaptak
 
Információink szerint legalább harminc újlakás-beruházó érdekelt a lízing bevezetésében – tette hozzá Mehlhoffer Tamás, a Bookmark Media ingatlanos hírügynökség vezetője. A kiállítók között volt olyan, akinek állítása szerint máris öt vevője jegyezte elő magát vásárlásra, amint az ingatlancég meghirdeti lízingfeltételeit.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem