2018. január 17. szerda Antal, Antónia

Súlyos árat fizethet, aki lemarad a Cégkapuról: mutatjuk mi a teendő

  • hvg.hu
  • 2017. december 29. péntek 09:30

2018-tól már majdnem minden vállalkozással kapcsolatos ügyintézés a Cégkapun fog futni, ráadásul a 2017-es év végéig kell a cégvezetőknek regisztrálni, akik nem árt, ha tudnak néhány fontos dolgot az egyre kuszább rendszerként bevezetni készült Cégkapuról - írja  HVG.

Ahogy arról korábban a Pénzcentrum is beszámolt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal december 21-én adta hírül, hogy hiába lett volna az újév első napja a határidő a cégeknek a regisztrációra,

januártól még nem lesz kötelező a Cégkapu használata, sőt, az egy évig átmeneti időszakban fog üzemelni, erre azonban egy nappal később jött a belügyminisztériumi válasz, miszerint a gazdálkodó szervezeteknek január 1-től a Cégkaput kell használniuk.

Mire ez a nagy felhajtás? 

A Cégkapu egy online kommunikációs platform, amelyen a cégek és a legtöbb állami szerv tarthatják egymással a hivatalos kapcsolatot. A tervek szerint majdnem ugyanolyan lesz a vállalkozások számára, mint a magánszemélyeknek az Ügyfélkapu: ezen keresztül lehet szinte minden elképzelhető hivatalos ügyet intézni. A nagy különbség az, hogy a magánszemélyek választhatnak, szeretnék-e az Ügyfélkaput használni, a vállalkozásoknak viszont kötelező lesz a Cégkapura regisztrálni.

Az állam részéről is szinte minden fontos ügyben a Cégkaput kell majd használni. Nemcsak a NAV-val való kapcsolattartás folyik majd itt, a vállalkozások bírósági ügyei, az ingatlannyilvántartások, a céges hagyatéki ügyek, de a földhivatali intéznivalók is a Cégkapura kerülnek át. Sőt, ha például egy céges autót megbüntetnek gyorshajtásért, papír helyett a Cégkapura érkezik majd egy értesítés erről.

2018-ban élesedik

A NAV közleménye végül igaznak bizonyult, nevezetesen az adóügyek Cégkapus ügyintézésében tényleg egy év átmeneti időszak következik, minden más ügyben ugyanakkor 2018 januárjától indul az éles üzem. Ami azt jelenti, hogy: 

 

  • minden cégnek regisztrálnia kell még ebben az évben,
  • amelyik vállalatnak csak adóügyekben van dolga 2018-ban az állammal, választhat, hogy a Cégkapun vagy az eddigi módon intézi ezt el,
  • minden más hivatalos ügyet csak a Cégkapun lehet csak intézni az új évtől, 2019-től pedig az adóügyeket is.

 

A cégeknek, a cegkapu.gov.hu oldalt kell keresniük, ahol regisztrálhatnak azok, akik eddig nem tették meg. Ez viszonylag könnyű akkor, ha a vállalkozás szerepel a cégnyilvántartásban és a cég egyik vezetője teszi meg mindezt saját Ügyfélkapujáról. Ekkor simán mehet interneten az egész procedúra. Ha azonban nem a képviseletre jogosult személy regisztrál, vagy ha közhiteles nyilvántartásban nem szerepel a cég, akkor csak papír alapon lehet regisztrálni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 1 milliós hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja (THM 10,97%), de nem sokkal marad el ettől az K&H Bank (THM 11,50%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Cetelem, az ERSTE Bank, illetve a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ezek az országok a világ legnagyobb sörfogyasztói

Ha sörivásról van szó, akkor a csehek verhetetlenek. Egy új tanulmány azt vizsgálta, hogy az egyes országokban mennyi sört fogyasztottak az emberek fejenként 2017 folyamán. Tavaly egy átlagos cseh 137,38...
 

Fogadjunk, hogy eddig te sem így használtad az alufóliát

A konyha a mindennapi életünk része, sokan mégis esve-kelve mozognak benne. Úgyhogy senkinek sem árthat egy kis felokosítás. Az alufólia például csodákra képes, de azért a bikinis sütemények is megérnek...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

01.18-01.24
Országos

Spar

01.18-01.24
Országos

Auchan

01.18-01.24
Országos

Interspar

01.11-01.17
Budapest

Spar

01.11-01.17
Országos

Aldi

01.11-01.17
Országos

Auchan

01.11-01.17
Országos

Tesco

01.11-01.17
Országos