2018. március 21. szerda Benedek

Súlyos árat fizethet, aki lemarad a Cégkapuról: mutatjuk mi a teendő

  • hvg.hu
  • 2017. december 29. péntek 09:30

2018-tól már majdnem minden vállalkozással kapcsolatos ügyintézés a Cégkapun fog futni, ráadásul a 2017-es év végéig kell a cégvezetőknek regisztrálni, akik nem árt, ha tudnak néhány fontos dolgot az egyre kuszább rendszerként bevezetni készült Cégkapuról - írja  HVG.

Ahogy arról korábban a Pénzcentrum is beszámolt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal december 21-én adta hírül, hogy hiába lett volna az újév első napja a határidő a cégeknek a regisztrációra,

januártól még nem lesz kötelező a Cégkapu használata, sőt, az egy évig átmeneti időszakban fog üzemelni, erre azonban egy nappal később jött a belügyminisztériumi válasz, miszerint a gazdálkodó szervezeteknek január 1-től a Cégkaput kell használniuk.

Mire ez a nagy felhajtás? 

A Cégkapu egy online kommunikációs platform, amelyen a cégek és a legtöbb állami szerv tarthatják egymással a hivatalos kapcsolatot. A tervek szerint majdnem ugyanolyan lesz a vállalkozások számára, mint a magánszemélyeknek az Ügyfélkapu: ezen keresztül lehet szinte minden elképzelhető hivatalos ügyet intézni. A nagy különbség az, hogy a magánszemélyek választhatnak, szeretnék-e az Ügyfélkaput használni, a vállalkozásoknak viszont kötelező lesz a Cégkapura regisztrálni.

Az állam részéről is szinte minden fontos ügyben a Cégkaput kell majd használni. Nemcsak a NAV-val való kapcsolattartás folyik majd itt, a vállalkozások bírósági ügyei, az ingatlannyilvántartások, a céges hagyatéki ügyek, de a földhivatali intéznivalók is a Cégkapura kerülnek át. Sőt, ha például egy céges autót megbüntetnek gyorshajtásért, papír helyett a Cégkapura érkezik majd egy értesítés erről.

2018-ban élesedik

A NAV közleménye végül igaznak bizonyult, nevezetesen az adóügyek Cégkapus ügyintézésében tényleg egy év átmeneti időszak következik, minden más ügyben ugyanakkor 2018 januárjától indul az éles üzem. Ami azt jelenti, hogy: 

 

  • minden cégnek regisztrálnia kell még ebben az évben,
  • amelyik vállalatnak csak adóügyekben van dolga 2018-ban az állammal, választhat, hogy a Cégkapun vagy az eddigi módon intézi ezt el,
  • minden más hivatalos ügyet csak a Cégkapun lehet csak intézni az új évtől, 2019-től pedig az adóügyeket is.

 

A cégeknek, a cegkapu.gov.hu oldalt kell keresniük, ahol regisztrálhatnak azok, akik eddig nem tették meg. Ez viszonylag könnyű akkor, ha a vállalkozás szerepel a cégnyilvántartásban és a cég egyik vezetője teszi meg mindezt saját Ügyfélkapujáról. Ekkor simán mehet interneten az egész procedúra. Ha azonban nem a képviseletre jogosult személy regisztrál, vagy ha közhiteles nyilvántartásban nem szerepel a cég, akkor csak papír alapon lehet regisztrálni.

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 12,94%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az ERSTE Bank, a Cofidis, továbbá a Budapest Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

A te főnöködre igaz ez a 10 tulajdonság? Nagy baj, ha nem!
A távozó alkalmazott a vezetőt, és nem a céget hagyja el.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.22-03.31
Országos

Spar

03.22-03.31
Országos

Lidl

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.16-03.21
Országos

Lidl

03.14-03.21
Országos

Tesco

03.14-03.21
Országos

Auchan

03.14-03.21
Országos

  Ajánlatunk