2 °C Budapest

Kiderült, mitől félnek legjobban a magyar vállalkozások

Pénzcentrum
2020. december 2. 10:30

Világszinten a kiberbiztonsági eseményeket nyilvánította a legjelentősebb üzleti kockázatnak az Allianz Kockázati Barométer. Magyarországon azonban a kibertámadásoktól való félelmet megelőzte a jogi és szabályozási környezet változásai miatti aggodalom. Ugyanakkor a magyar kkv-k, ha rendelkeznek is biztosítással, azt csak a legszükségesebb vagy kötelezően előírt kockázatokra kötik meg. Pedig a kiberbiztonsági események egyre nagyobb károkat okoznak, és egyre költségesebbek a vállalatok számára, gyakran bírósági és peres ügyekhez vezetnek, valamint súlyosan károsíthatják a vállalkozás hírnevét.

A kiberbiztonsági események most először kerültek a világszinten legjelentősebb üzleti kockázatok rangsorának élére (39 százalékos válaszadási aránnyal) a 2020-as Allianz Kockázati Barométer szerint, második helyre taszítva az eddigi fő veszélyforrást, az üzletmenet megszakadását (37 százalékos válaszadási arány). A kiberfenyegetettség felismerése az elmúlt években rohamosan nőtt, mert a vállalatok egyre nagyobb mértékben támaszkodnak adatokra és IT-rendszerekre, miközben egyre több biztonsági incidens történt az elmúlt években.

Hét éve a kiberfenyegetettséget még a 15. helyre rangsorolta a barométer, akkor mindössze a szakértők 6 százaléka látta azt kifejezetten kockázatosnak.

"A felmérése rámutat arra, hogy a kiberkockázat és az éghajlatváltozás (amely a 7. a listán) két olyan jelentős kihívás, amely az új évtizedben fokozott figyelmet igényel a vállalatok részéről" - nyilatkozta Joachim Müller, a felmérést készítő Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) vezérigazgatója. Az Allianz Kockázati Barométere több mint száz ország 2718 szakértőjének - vezérigazgatók, kockázatkezelők, alkuszok és biztosítási szakértők - véleménye alapján készült.

"Természetesen sok más kárt- és zavart okozó eshetőséggel is számolni kell, ha azonban a vállalatok felsővezetése és kockázatkezelői nem foglalkoznak a kiber- és éghajlatváltozási kockázatokkal, akkor ez a mulasztás valószínűleg súlyos hatást gyakorol majd vállalatuk üzemi teljesítményére, pénzügyi eredményeire és a főbb érdekcsoportok előtti jó hírnevére. A kiber- és éghajlatváltozási kockázatokra való felkészülés és tervezés versenyelőny a digitalizáció és a globális felmelegedés korában, valamint az üzleti rugalmasság szempontjából is fontos" - tette hozzá Müller.


"Napjainkban a digitális ellátási láncok és platformok teljes mértékben átláthatóvá és nyomon követhetővé teszik az árukat, azonban az adatközpontban bekövetkező tűzeset, a műszaki hibák vagy a hackertámadások súlyos üzletmenet-megszakadási veszteségekhez vezethetnek mindazoknál a cégeknél, amelyek ugyanarra a közös használatban lévő rendszerre támaszkodnak, és nem tudnak manuális folyamatokra visszaállni" - ezt már Raymond Hogendoorn, az AGCS vagyon- és építésbiztosítási kárigényekkel foglalkozó nemzetközi igazgatója mondta.

A hazai kkv-k csak a nagyon evidens biztosításokat kötik meg

Magyarországon 2020-ban az első számú fenyegetettséget a jogi és szabályozási környezet változásai jelentik (a válaszadók 42 százaléka rangsorolta ezt az első helyre). Ezt követi a kibertámadások kockázata (35 százalék), majd a képzett munkaerő hiánya (33 százalék). A kkv-k körében jellemzően alacsony a megkötött biztosítások száma:

ha rendelkeznek is vagyon- és felelősségbiztosítással, azt csak a legszükségesebb vagy kötelezően előírt kockázatokra kötik meg, a legolcsóbb ajánlatot választva.


Az online biztosításkötés nem elterjedt a piacon, inkább az üzletkötői és alkuszi csatornák erősek. Pedig a legtöbb hazai biztosítótársaság rendelkezik olyan komplett vagyonbiztosítási csomaggal, amely kimondottan a kis- és közepes vállalkozások igényeit elégíti ki. Ezek a biztosítások jellemzően modulrendszerűek, azaz a szolgáltatások rugalmasan igazíthatók az elvárásokhoz.

A vállalkozások fő biztosítási eseményei közé tartozik

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • a tűz- és elemi kár,
  • valamint a felelősségbiztosítás.

De egy megfelelő biztosítás fedezetet nyújt akár betörés vagy csőtörés esetére is. Az Allianz vállalkozásbiztosítási csomagjai például magukba foglalják a vállalkozás eszközeire szóló biztosítási védelmet, és a másoknak okozott károkat átvállaló általános illetve szakmai felelősségbiztosításokat is, de az alkalmazottak esetleges munkabalesetéből bekövetkezett károkra is kiterjeszthető a biztosítás. A szakmai felelősségbiztosítási védelemmel a vállalkozás szakmai tevékenysége ugyancsak biztosítható. A közúti árufuvarozással foglalkozó vállalkozások választhatnak további felelősség- és kezesi biztosításokat is, továbbá egyedi vagyon-, valamint felelősségbiztosítások is elérhetőek.

Nem csak a nagyokat fenyegetik a kibertámadások

Az utóbbi hónapok fellendülést hoztak az online kis- és nagykereskedelemnek, a vírushelyzet miatt megnőtt a webshopok forgalma, ezzel együtt a számítástechnikai kockázatok lehetősége is. Az online adatlopás vagy kémkedés ugyanúgy fenyegeti a cégeket, mint a magánszemélyeket, ha nem jobban. Egy esetleges támadás során a vállalat egész infrastruktúrája megbénulhat, ha számítógépes rendszerét rosszindulatú vírusok fertőzik meg. Ezeken a kockázatokon felül az emberi mulasztás is komoly károkat okozhat, az ilyen hibák hatására ugyanúgy összeomolhatnak a rendszerek, vagy elveszhetnek adatok.

Az elektronikus levelezés exponenciális növekedésével, továbbá a vállalatok kereskedelmi folyamatainak, valamint az adattárolás átruházásának növekedésével a veszély egyre inkább fokozódott az utóbbi években.

A nagyobb vállalatok már egy ideje felkészültek ezen kockázatok kivédésére, azonban a közép- és kisvállalkozások többsége egyelőre nem biztosított. Sokak számára a számítástechnikai kockázatok még nem annyira kézzelfoghatóak, mint mondjuk a víz- vagy tűzkárok. Egy esetleges kibertámadás azonban komoly anyagi veszteségeket vonhat maga után, nem utolsó sorban pedig súlyosan károsíthatja a vállalkozás hírnevét. A piacon már elérhetőek olyan biztosítási csomagok, amely a leggyakoribb kockázatokra megalkotott vagyon- és felelősségbiztosításokon felül több szabadon választható, a vállalkozás profiljához illeszkedő elemet is tartalmaznak, például kiberfedezetet, amely a számítástechnikai kockázatok ellen nyújt védelmet.

A cikk megjelenését az Allianz támogatta.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem