2020. november 29. vasárnap Taksony

Kampó a gasztroforradalomnak: a pesti éttermek 60 százaléka csődölhet be


A kormány új járványvédelmi korlátozásai értelmében szerdától az éttermek bezárnak, és minimum 30 napig helyben csak elvitelre adva, illetve házhoz szállítással működhetnek. A zárás alatt nem kell járulékokat fizetniük, és az állam a munkavállalóik bérének felét megtéríti, ha nem bocsátanak el dolgozókat, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket. Egyszerűsítik a házhoz szállítást is, mellyel a feladatba bevonnák a taxisokat is.

Az éttermek nehezményezik, hogy kevés a támogatás mértéke ahhoz képest, amit a környező országokban adott az állam a szektornak - írja a G7. Azt is megemlítették, hogy a vendéglátásban jellemző szürke foglalkoztatás súlyosbítja a problémát. Az éttermek tavaszi-nyári bevételei, amikor a "csúcson voltak", akkor is csak a járvány előtti forgalom 70-80 százalékát tudták elérni, és ősztől érezhető bevételcsökkenést is tapasztaltak.

A házhozszállításra való átállás pedig legfeljebb arra elég, hogy nullára jöjjenek ki - számoltak be egyhangúlag az éttermek, bár valahol így sem tudják megtartani a teljes csapatot, mert a kiszállítás kevesebb munkaerőt igény. Hogy víz felett tudjanak maradni, és ne kelljen elküldeni embereket, egyes éttermek saját dolgozóikat állítják be futárnak.

Ráadásul, mivel sok étterem áttért a kiszállításra, amelynél erre addig nem volt lehetőség, a verseny is kiéleződik: "Korábban 15-20 hely volt fent a Netpincér adatbázisában, akik hamburgert szállítottak ki a Síp utcába. Amikor legutóbb rákerestem, akkor pedig már 68 konkurens helyet találtam a platformon" - mondta a lapnak Tóth Szabolcs, a VII. kerületi Attaboy Burger Bistro general managere, aki olyan előrejelzésekről hallott, hogy

a budapesti éttermek 60 százaléka nem fogja túlélni a válságot.

Több étterem említette, hogy az áfacsökkentés jelenthetne nagy segítséget, 27 százalékról 5 százalékra - hiszen a helyben fogyasztott ételekre az vonatkozik.Emellett mivel a bérköltségek mellett a bérleti díjakat is fizetni kell, az adók befizetésére vonatkozó haladék is sok, tartalékaiból élő vállalkozásnak jelentene segítséget.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos változás a sárga csekkeknél: hamarosan véget érhet egy korszak Magyarországon?
Aki ragaszkodik a csekkes megoldáshoz, az is sokszor már telefonon fizeti be.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS