2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Egyre többen mennek ilyen borbélyműhelybe: sorra nyílnak az üzletek


A borbély mesterség írásos dokumentációja egészen a középkorig nyúlik vissza, ami kezdetben szorosan egybefonódott a sebészettel, fogorvoslással. Önálló szakmának csak az 1700-as évek végétől számíthatjuk, keresettsége pedig a divat hullámzásával együtt nőtt és csökkent. A 2000-es években egyre felkapottabb hivatás ma már szűken véve csak a haj- és szakálligazításra terjed ki, a műhelyek pedig igazi férfi klubokká avanzsáltak, ahol az urak egymás közt lehetnek, noha kivétel itt is akad. Ilyen üdítő színfolt a palettán az a békéscsabai szalon, ami az országban elsőként épített a női borbélyok szaktudására. A Lívia Borbély Műhely társtulajdonosa, Recskiné Bunzel Lívia beszélt a HelloVidéknek a szakmáról, divatról és az igazi gentleman’s klub hangulatról.

A legtöbb üzletet úgy hirdetik, hogy csak pasik, hölgyek a küszöböt sem léphetik át. A piackutatásos élményeim közé tartozik, amikor Pécsett és Pesten órákat kutyagoltam az utcán, miközben a férjemet vártam. Ez azért gáz szerintem, mert ha valaki esetleg a kisfiát vinné hajvágásra, ami legtöbbször az anyukák reszortja, egy ilyen helyről eleve ki vannak zárva. Hacsak nem az apa viszi a gyereket, erősítve ezzel az apa-fia hajvágás élményt

- magyarázta Recskiné Bunzel Lívia a műhelyük által hangoztatott gyerek-, kutya- és hölgybarát felsorolás legszokatlanabb elemét.

A gentleman’s klub érzés veleje

Ha egy klasszikus, évek óta jól működő modellt megreformálnak, azt jellemzően kezdetben heves ellenérzés fogadja, így valószínűleg sok férfi felhorkanhatott a női borbélyok hallatán. De miben is ragadható meg igazán az a bizonyos gentleman’s klub hangulat, amit fennen hirdet magáról a legtöbb borbély üzlet, és ami a borbélyok nemétől függetlenül belengi a helyiséget? A kék-piros-fehér borbélypálca már-már elengedhetetlen cégérként lóg az üzlet előtt, bent pedig mindenkit a jól ismert, régi fogorvosi székekre emlékeztető fotelek fogadnak.

Utóbbi sem véletlen, mintegy hagyatéka a borbélyok múltbéli szélesebb profiljának, a fogorvosi szolgáltatásoknak. Az kellemes zene és a kávéillat sajátja egy borbély üzletnek, utóbbiból egy csésze a szolgáltatás velejárója, míg előbbit az oda látogatók életkorához igyekeznek igazítani a békéscsabai műhelyben. Míg a megszokott, férfi borbélyok által uralt üzletekben minden bizonnyal hamar terítékre kerülnek törzsvendég és fodrásza közt a férfias témák, addig a hölgyek által birtokolt helyet a béke szigeteként lehet leginkább jellemezni. És hogy mit is takar ez pontosan, megtudhatod a HelloVidék teljes cikkéből.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Betesz a koronavírus a kollégista létnek: erre készülhetnek ősszel a diákok
A koronavírus, ahogy szinte mindent, a kollégiumi életet is átrajzolja.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.