Woman is buying a bottle of wine at the supermarket background

Helyesbítés és pontosítás a borban található peszticidekről szóló legutóbbi cikkhez

Pénzcentrum
2023. december 23. 09:18

Az alábiakban, a 2023. december 15-én megjelent, "Tele vannak rákkeltő növényvédő szerekkel ezek a borok: tételes lista, 72-ből 49 megbukott a teszten" c. cikkünk kapcsán, változtatás nélkül közöljük a romániai Cramele Recas, a „Fetească Regală” bor termelőjének képviselői által küldött helyesbítő levelet.

"Tisztelt Pénzcentrum olvasók és tulajdonosok!

A közelmúltban, 2023. december 15-én megjelent alábbi cikkel kapcsolatban: „Tele vannak rákkeltő növényvédő szerekkel ezek a borok: tételes lista, 72-ből 49 megbukott a teszten” kifogásunkak szeretnénk hangot adni a növényvédő szerek bortermelésben való jelenlétével összefüggésben, mint a romániai Cramele Recas, a „Fetească Regală” bor termelőjének képviselői. Nagyra értékeljük a lehetőséget, hogy tisztázzuk a helyzetet és orvosoljunk néhány lényeges pontatlanságok a cikkben, úgy, mint:

  1. Növényvédőszer-maradékok: A cikk aggályokat fogalmazott meg a borunkban található növényvédőszer-maradványokkal kapcsolatban. Elengedhetetlen tisztázni, hogy a borunkban kimutatott növényvédőszer-maradványok jóval a törvényes határokon belül vannak EU előírások és az Egyesült Királyság szabványai szerint is. Tudományos bizonyítékok támasztják alá ezeknek a maradványoknak a biztonságosságát abban a csekély mennyiségben, amely borunkban található. Szigorú élelmiszer-biztonsági protokollokat tartunk fenn és betartjuk a legszigorúbb ipari szabványokat, hogy garantáljuk termékeink biztonságát és a minőségét.
  2. Pan UK és az elfogultság: A cikk a Pan UK nevű szervezetre hivatkozott, mint a brit kormány tanulmányának adatforrására. Elengedhetetlen azonban annak figyelembe vétele, hogy a Pan UK egy lobbiszervezet, amelyet a biotermékek népszerűsítésében érdekelt személyek finanszíroznak ebből a célból vaamint a növényvédő és gombaölő szereket használó termelőkkel szembeni fellépésre. Ennek a szervezetnek az elfogultságát figyelembe kell venni a bemutatott információk értékelésekor.
  3. Természetes bortermelés: A Cramele Recas a legnagyobb természetes bortermelő az EU-ban és elkötelezett a fenntartható szőlőtermesztés és az ezt szolgáló ökológiai gyakorlatok mellett. Ugyanakkor hagyományos borokat is gyártunk az ahhoz szükséges, következetes, jó minőségű termelés keretében. Ezek a borok megkövetelhetik a növényvédő szerek felelősségteljes használatát, melyek kijuttatása során szigorú biztonsági intézkedéseket alkalmazunk.
  4. Organikus borok és mérgező vegyszerek: A cikk azt állítja, hogy az organikus borok egyáltalán nem támaszkodnak mérgező vegyszerekre. Ezzel szemben a bio szőlő termesztése elkerüli ugyan a szintetikus vegyszereket, de közben olyan anyagokat használ, mint a réz-szulfát és kénkezelések, amelyek túlzott használat esetén mérgezőek lehetnek.

Végezetül, elismerjük a tájékozott és pontos jelentéstétel fontosságát. A megjelent cikk azonban pontatlan és félrevezető volt, amely sajnálatos módon vállalkozásunk hírnevét csorbította. Megerősítjük továbbá elkötelezettségünket az átláthatóság, az élelmiszer-biztonság és a környezeti fenntarthatóság iránt a bortermelésünkben. Ezek az elvek képezik működésünk alapját és meghatározzák elkötelezettségünket mind fogyasztóink, mind a bolygónk iránt. Az élelmiszerbiztonság körében szigorú szabványokat követünk annak biztosítása érdekében, hogy minden általunk gyártott bor megfeleljen a legszigorúbb biztonsági előírásoknak. Elkötelezettek vagyunk a szigorú élelmiszer-biztonsági protokollok, a rendszeres minőség-ellenőrzések, és a szabályozási szabványok rendíthetetlen betartása mellett. Mindent intézkedés megteszünk annak biztosítására, hogy termékeink folyamatosan biztonságosak legyenek fogyasztóink számára. Bízunk benne, hogy fogyasztóinkat továbbra is a legmagasabb minőségű termékekkel szolgálhatjuk ki és továbbra is elkötelezettek vagyunk a felelős és fenntartható borkészítés alapelvei mellett. Az a mi őszintén reményük, hogy boraink továbbra is örömet és elégedettséget okoznak a borrajongóknak hozzájárulva iparágunk jövőjéhez."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem