18 °C Budapest
Reading, UK - JULY 5, 2021: British High Street Banks stopping account holders buying using or processing crypto related transactions as traditional banking industry declares war on crypto currencies

Még ez is: emelkedő banki költségekkel is számolniuk kell a katásoknak szeptembertől

2022. július 14. 11:02

Nehéz időszak következik a katás vállalkozók életében: nemcsak a vállalkozásukat és annak adózását kell átgondolni, hanem olyan kapcsolódó költségtényezőket is, mint a bankköltség.

Át kell gondolniuk az átalányadózásukat és emiatt a vállalkozásuk folytatását is azoknak a katásoknak, akik nem, vagy nem csak lakossági ügyfeleknek szolgáltatnak, kivéve a taxisokat. Becslések szerint a bő 400 ezres kata körből legalább 300 ezren vannak ilyenek, bár szinte nincs az a katás kereskedő vagy szolgáltató, akitől egyáltalán nem vásárolhat – és ezáltal kérhet számlát – cég vagy vállalkozó. Ezért könnyen lehet, hogy jönnek még módosítások a kormány részéről, de jelenleg az látszik, hogy a katások legalább háromnegyedének nőni fog az adója és az egyéb költségei szeptembertől.

Ennek része a bankköltség is, mely viszont drasztikus mértékben nőhet. Ennek az az oka, hogy a katások nem tartoznak az áfa körbe és ezért magánszemélyek számára kínált bankszolgáltatásokat is igénybe vehetnek, amelyek árazása jóval kedvezőbb, mint a vállalkozói számlák esetében. Ezen kívül maga az állam is támogatja a lakosságot egyes pénzügyi költségekben, melyet a vállalkozók már nem élvezhetnek.

Kíváncsi vagy, melyek a legkedvezőbb vállakozói bankszámla konstrukciók? Hasonlítsd össze az ajánlatokat a Pénzcentrum kalkulátorával!

Növekvő terhek a bankszámlákon

Azok a katás vállalkozók, akik a szabályok változása miatt elhagyják az áfamentes kört – hacsak nem kizárólag tárgyi adómentes szolgáltatást végeznek –, a következő pénzügyi előnyöket vesztik el:

  • megszűnik a 20 000 forint alatti utalások pénzügyi tranzakciós illeték-mentessége, vagy 20 000 forint felett az első 20 000 forint illetékmentessége. Ez 60 forinttal megdrágítja minden egyes utalás banki díját.
  • megszűnik az ingyenes készpénzfelvétel havi két alkalommal, legfeljebb összesen havi 150 000 forintig. Itt 900 forinttal lesz drágább a bankolás, ha valaki a teljes kedvezményt kihasználta eddig katásként. Emellett a banki díj is megjelenik a vállalkozói számlán, ahol bankonként és konstrukciónként eltérő mértékben, de további több száz forintról van szó.
  • azoknak a katásoknak, akik állampapírba fektették a vállalkozói megtakarításaikat és ezt továbbra is szeretnék, ők – főleg az extraprofit adóval kapcsolatos szabályok óta megnövekedett pénzügyi tranzakciós illetékkel – jelentős drágulást élnek meg szeptembertől: minden, az államkincstárnál vezetett, állampapír vásárlási céllal rendelkező számlára történő átutalásnak 0,3 százalékos plusz költsége lesz, ugyanígy a visszavezetésnek a bankszámlára, szintén 0,3 százalékos plusz költsége, vagyis összesen 0,6 százalékos többletteherről beszélünk. Ez 100 000 forintonként számítva példának, 600 forintot vesz el a hozamból.

Végül megnövekedett terhekkel kell számolniuk a katásoknak a bankszámlavezetés költségei terén is. A bankok jóval drágábban vezetik az áfakörbe tartozók számára kötelező pénzforgalmi (vállalkozói) bankszámlákat. Egyáltalán nincs köztük olyan például, mely mentességet kínálna a pénzügyi tranzakciós illeték alól, miközben a lakossági számlák között - melyet a katások most használhatnak -, még mindig találunk ilyeneket

– mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és bankszámla szakértője.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egy nagyságrendet lépnek előre a bankköltségek

Ha egy katás vállalkozó a példa kedvéért havi 300 000 forintos bevétel mellett havi néhány, összesen 100 000 forintos utalásos, illetve csoportos beszedéses tranzakciót végez 1 darab közel 100 ezres ATM készpénzfelvétel mellett, erre még mindig találunk havi 300-400 forintos tartományba eső bankköltséget a lakossági számlák körében.

A pénzforgalmi bankszámlák között ugyanezekre a tranzakciókra mintegy tízszer (!) ekkora ajánlat a legkedvezőbb a hazai piacon.

A katás vállalkozóknak – bár az új szabályok 2022. szeptember 1-én hatályba lépnek – az adózásuk választásáról szóló nyilatkozatokat ráér 2022. szeptember 25-ig benyújtani az adóhivatalhoz. Akik a kata helyett átalányadóra váltanak, 2022. október 31-ig jelenthetik be az adóhivatalnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?