9 °C Budapest
Reading, UK - JULY 5, 2021: British High Street Banks stopping account holders buying using or processing crypto related transactions as traditional banking industry declares war on crypto currencies

Még ez is: emelkedő banki költségekkel is számolniuk kell a katásoknak szeptembertől

2022. július 14. 11:02

Nehéz időszak következik a katás vállalkozók életében: nemcsak a vállalkozásukat és annak adózását kell átgondolni, hanem olyan kapcsolódó költségtényezőket is, mint a bankköltség.

Át kell gondolniuk az átalányadózásukat és emiatt a vállalkozásuk folytatását is azoknak a katásoknak, akik nem, vagy nem csak lakossági ügyfeleknek szolgáltatnak, kivéve a taxisokat. Becslések szerint a bő 400 ezres kata körből legalább 300 ezren vannak ilyenek, bár szinte nincs az a katás kereskedő vagy szolgáltató, akitől egyáltalán nem vásárolhat – és ezáltal kérhet számlát – cég vagy vállalkozó. Ezért könnyen lehet, hogy jönnek még módosítások a kormány részéről, de jelenleg az látszik, hogy a katások legalább háromnegyedének nőni fog az adója és az egyéb költségei szeptembertől.

Ennek része a bankköltség is, mely viszont drasztikus mértékben nőhet. Ennek az az oka, hogy a katások nem tartoznak az áfa körbe és ezért magánszemélyek számára kínált bankszolgáltatásokat is igénybe vehetnek, amelyek árazása jóval kedvezőbb, mint a vállalkozói számlák esetében. Ezen kívül maga az állam is támogatja a lakosságot egyes pénzügyi költségekben, melyet a vállalkozók már nem élvezhetnek.

Kíváncsi vagy, melyek a legkedvezőbb vállakozói bankszámla konstrukciók? Hasonlítsd össze az ajánlatokat a Pénzcentrum kalkulátorával!

Növekvő terhek a bankszámlákon

Azok a katás vállalkozók, akik a szabályok változása miatt elhagyják az áfamentes kört – hacsak nem kizárólag tárgyi adómentes szolgáltatást végeznek –, a következő pénzügyi előnyöket vesztik el:

  • megszűnik a 20 000 forint alatti utalások pénzügyi tranzakciós illeték-mentessége, vagy 20 000 forint felett az első 20 000 forint illetékmentessége. Ez 60 forinttal megdrágítja minden egyes utalás banki díját.
  • megszűnik az ingyenes készpénzfelvétel havi két alkalommal, legfeljebb összesen havi 150 000 forintig. Itt 900 forinttal lesz drágább a bankolás, ha valaki a teljes kedvezményt kihasználta eddig katásként. Emellett a banki díj is megjelenik a vállalkozói számlán, ahol bankonként és konstrukciónként eltérő mértékben, de további több száz forintról van szó.
  • azoknak a katásoknak, akik állampapírba fektették a vállalkozói megtakarításaikat és ezt továbbra is szeretnék, ők – főleg az extraprofit adóval kapcsolatos szabályok óta megnövekedett pénzügyi tranzakciós illetékkel – jelentős drágulást élnek meg szeptembertől: minden, az államkincstárnál vezetett, állampapír vásárlási céllal rendelkező számlára történő átutalásnak 0,3 százalékos plusz költsége lesz, ugyanígy a visszavezetésnek a bankszámlára, szintén 0,3 százalékos plusz költsége, vagyis összesen 0,6 százalékos többletteherről beszélünk. Ez 100 000 forintonként számítva példának, 600 forintot vesz el a hozamból.

Végül megnövekedett terhekkel kell számolniuk a katásoknak a bankszámlavezetés költségei terén is. A bankok jóval drágábban vezetik az áfakörbe tartozók számára kötelező pénzforgalmi (vállalkozói) bankszámlákat. Egyáltalán nincs köztük olyan például, mely mentességet kínálna a pénzügyi tranzakciós illeték alól, miközben a lakossági számlák között - melyet a katások most használhatnak -, még mindig találunk ilyeneket

– mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és bankszámla szakértője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy nagyságrendet lépnek előre a bankköltségek

Ha egy katás vállalkozó a példa kedvéért havi 300 000 forintos bevétel mellett havi néhány, összesen 100 000 forintos utalásos, illetve csoportos beszedéses tranzakciót végez 1 darab közel 100 ezres ATM készpénzfelvétel mellett, erre még mindig találunk havi 300-400 forintos tartományba eső bankköltséget a lakossági számlák körében.

A pénzforgalmi bankszámlák között ugyanezekre a tranzakciókra mintegy tízszer (!) ekkora ajánlat a legkedvezőbb a hazai piacon.

A katás vállalkozóknak – bár az új szabályok 2022. szeptember 1-én hatályba lépnek – az adózásuk választásáról szóló nyilatkozatokat ráér 2022. szeptember 25-ig benyújtani az adóhivatalhoz. Akik a kata helyett átalányadóra váltanak, 2022. október 31-ig jelenthetik be az adóhivatalnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem